Kalecik Açık Ceza İnfaz Kurumunda kurulan tesis, hükümlülerin meslek edinmelerini sağlamak amacıyla kurulmuştu. Tesiste üretimini yapılarak satışa sunulan yumurta ve süt ürünleri büyük ilgi görüyor.
Ankara'nın Kalecik ilçesinde, hükümlülerin meslek edinmeleri amacıyla tesis kurulmuş ve üretime geçilmişti. Yumurta ve süt ürünlerinin üretimi yapıldığı Kalecik Açık Ceza İnfaz Kurumunda kurulan tesis sayesinde hükümlüler maaş alıyor ve kar paylarında faydalanıyor.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğüne bağlı Açık Ceza İnfaz Kurumunda kalan hükümlülerin meslek edinmelerini sağlamak amacıyla kurulan tesisin üretimini yaparak satışa sunduğu yumurta ve süt ürünleri büyük ilgi görüyor.
"Kalecik" markasıyla satışı gerçekleştirilen ve mesleki hayata atılan hükümlülerin üretiminde yer aldığı yumurta, peynir, tereyağ, ayran ve yoğurt gibi ürünler, Anayasa Mahkemesi, Merkez Bankası gibi kurumlar başta olmak üzere çevre illerdeki kamu kurumlarının da yemekhanelerinde yerini alıyor. Ayrıca, ürünlerin seyyar araçlarla perakende olarak satışı da yapılıyor.
Konuya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Cezaevi Müdürü Hasan Uçkaç, 22 yıldır süren üretim serüvenine ilişkin bilgi verdi.
Üretim tesislerinde öncelikli amaçlarının hükümlülere meslek öğretmek ve çiftçilere destekte bulunmak olduğunu vurgulayan Uçkaç, "Tesisimizde günlük olarak 20 ton süt işleme kapasitesine sahibiz. Ayrıca 28 bin tavuğun bulunduğu iki kümesimizde de yaklaşık olarak günlük 24 bin yumurta üretimi gerçekleştiriyoruz" dedi.
Hükümlülere maaş ve kar payı dağıtılıyor
Uçkaç, bin metrekarelik ek süt ürünleri tesisi ve 30 bin tavuk kapasiteli üçüncü bir kümes inşa ederek üretimi artırmayı amaçladıklarını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yıllık ciromuz yaklaşık olarak 15 milyon lira. Yıllık net kar artarak devam ediyor. Yılda ortalama 3 milyon lira kar elde ediyoruz. Yapılacak ek tesislerle kaşar, örgü ve tulum peynir üretimlerine geçeceğiz. Ürünlerimiz doğallığı ile dikkat çekmekte. Aynı annelerimizin yaptığı gibi yoğurttan yoğurt mayalayarak doğal yoğurt üretimi gerçekleştiriyoruz. Güvenli ve tüketilebilecek yoğurdun yanı sıra tereyağ, ayran, peynir üretimi gerçekleştiriyoruz. Yumurtalar da büyük ilgi görüyor. Siparişleri yetiştirmede zorlanıyoruz."
Uçkaç, "Tesiste çalışacak hükümlülerimize hijyen ve iş güvenliği eğitimleri veriliyor. Tesiste çalışanların iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortaları yapılıyor, maaşları ödeniyor, yılda bir defa da hükümlülerimize kazancımızın yüzde 25'ini geçmemek üzere kar payı dağıtımı yapıyoruz. Şu anda 160 hükümlü bu tesislerde sigortalı olarak çalışıyor" ifadelerini kullandı.
"Yumurtalarımız, piyasada aranır duruma geldi"
Veteriner Hekim Erol Kalem de tavukların çeşitli aşılama işlemlerinin yapıldıktan sonra üretime alındıklarını belirterek, üretime dahil edildiğini dile getirdi.
Kalem, "Tesislerdeki hayvanlarımıza özel ışıklandırma programı ile hayvanın ihtiyacı olan ışık programını ayarlıyoruz. Öte yandan, özel bir yemleme tekniği uyguluyoruz. Bunda da hayvanın yaşı ve gramını dikkate alarak alıyoruz. Yemlerimizi doğal olan ürünlerden ve kimyasal katkılı değil, bitkisel olanlardan tercih ediyoruz. Bu yemlerle birinci kalite yumurta elde ediyoruz. Yumurtalarımız, piyasada aranır duruma geldi" diye konuştu.