31 Aralık 2020 tarihine kadar tüm sürücü belgeleri uluslararası standartlara uygun olarak yenilenecek. Ehliyet yenileme işlemi, yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte sık sık gündeme gelen konulardan biri oldu. Peki ehliyet yenileme işlemi nasıl yapılır? İşte merak edilen tüm detaylar haberimizde;
Ehliyet yenileme işlemi, yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte sık sık gündeme gelen konulardan biri oldu. Ehliyet yenileme ücreti ve gerekli evraklar da en az başvuru süreci kadar merak ediliyor. Özellikle ücretlerle alakalı farklı iddiaların sosyal medya üzerinden kulaktan dolma bilgilerle yayılması, sürücülerin kafasında soru işareti yarattı. Sürücülerin ücrete ve belgelere dair soru işaretlerine yanıt ise EGM'ye bağlı olan Trafik.gov.tr adresinden bir duyuruyla gelmiş oldu. Duyuru şu şekilde;
''Son günlerde sosyal medyada;
“2017 Ocak ayından itibaren sürücü sağlık raporlarının Devlet Hastanelerinden 350-400 TL. civarında bedel ödeyerek alınacağı” şeklinde haber ve duyurular paylaşılmaktadır.
Sürücü sağlık raporları;
“Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik” hükümleri kapsamında, Aile Hekimliği, Devlet Hastaneleri veya Özel Hastanelerden alınmaya devam edilecektir.
Sosyal medyadaki haberler gerçeği yansıtmadığı gibi; bu yönde Genel Müdürlüğümüzce herhangi bir çalışma yapılmamaktadır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME
DAİRESİ BAŞKANLIĞI''
Sağlık Bakanlığı da konuyla ilgili, sürücü belgesi için istenilen 'sağlık raporuna' ilişkin yayınlanan haberlerde kamuoyunu yanlış bilgilendiren ifadelerin yer alması gerekçesiyle bir açıklama yaptı.
Açıklamada "Aile hekimlerine giden ve ileri bir sağlık sorunu olmadığı tespit edilen vatandaşlardan işlem karışlığında herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Her sürücü adayına zeka testi yapılmayacaktır. Aile hekiminin sevk etmesi, psikiyatri uzmanının da uygun görmesi halinde zekâ testi yapılabilecektir" denildi.
Önemli olan noktalar ise;
* Yanınızda en az iki vesikalık fotoğraf bulundurun,
* Kullandığınız protez varsa muhakkak aile hekiminize bildirin, bu protezlere gözlük de girmektedir yani gözlük kullanıyorsanız aile hekiminiz rapor hazırlarken muhakkak bilgilendirin,
* Kullandığınız ilaçlar, kronik yani sürekli - devamlı rahatsızlıklarınız (şeker, kalp, tansiyon, bayılma gibi) uyku problemleri, işitme ve görme ile ilgili problemleriniz varsa muhakkak ama muhakkak bilgilendirmelisiniz.
Sürücülerin ehliyet yenileme işlemlerini kolayca gerçekleştirebilmesine olanak tanıyan EGM, sürece dair bilgilendirmeyi de resmi sitesi üzerinden yayınlandığı duyuruyla yaptı. Yayınlanan duyuruda; “Emniyet Genel Müdürlüğünce, sürücü belgesi sahiplerinin işlerini kolaylaştırmak amacıyla online randevu sistemi hizmete açıldı. Vatandaşlarımız, Emniyet Genel Müdürlüğüne ait (www.surucurandevu.egm.gov.tr) internet adresinden online randevu aldıktan sonra, il/ilçe trafik tescil birimlerinde yeni tip sürücü belgesi işlemlerini gerçekleştirebilecek.” Ifadeleri kullanıldı.
Ehliyet Yenilemek İçin Gerekli Belgeler ve İzlenecek Adımlar Nelerdir?
Şüphesiz Ehliyet Yenilemek isteyen sürücüler, bu işlemin nerede ve nasıl yapılacağını merak ediyor. Ehliyet yenileme işleminde hangi evrak ve belgelerin götürüleceği ve izlenecek adımlara aşağıdaki bağlantıya tıklayarak adım adım öğrenebilirsiniz.