28 Şubat'ta ne olmuştu? 28 Şubat süreci nedir?

Bugünün 28 Şubat 2018 olması dolayısıyla 28 Şubat'ta ne oldu, 28 Şubat süreci nedir sorusu araştırılıyor. Türkiye tarihine “post modern darbe" olarak geçen 28 Şubat 1997 yılındaki başörtü yasağı, dönemin komutanları, o dönem ve sonrasında yaşananlar ile ilgili tüm detayları haberimizde...

28 Şubat'ta ne olmuştu? 28 Şubat süreci nedir?
28 Şubat 2018 Çarşamba 00:06

Bugün 28 Şubat 2018. Türk tarihinin kara lekesi olarak adlandırılan 28 Şubat 1997 yılının üzerinden 20 yıl geçti. Peki 28 Şubat'ta ne oldu, 28 Şubat süreci nedir? Merak edilen tüm ayrıntıları ile ilgili bilgi haberimizde...

Türkiye tarihine “post modern darbe" olarak geçen 28 Şubat süreci, 1997 yılındaki Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonucu açıklanan kararlarla başlayan ve irticaya karşı olduğu iddia edilen, ordu ve bürokrasi merkezli süreç olarak tanımlanmaktadır. Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan, Dışişleri Bakanı Tansu Çiller'dir. Bu süreçte yaşananlar nedeniyle on binlerce kişi mağdur olmuş ve Türkiye ekonomisi de ciddi sıkıntı içerisine girmiştir.  

28 Şubat süreci nasıl başladı?

Süreç Erbakan ve Tansu Çillerin istifaya zorlanması ile başlamıştır. Askerin yönetime el koyması yerine medya üzerinden başlatılan darbeye bu nedenle “post modern darbe" denilmiştir. 

24 Aralık 1995 - Refah Partisi 1995 genel seçimlerinde birinci parti oldu. 

25 aralık 1995 - Başbakan Necmettin Erbakan oldu.

28 Aralık 1996 - Müslüm Gündüz ve Fadime Şahin'in yakalanması medyada 'irtica' haberi olarak gündeme geldi

11 Ocak 1997 - Başbakan Erbakan, tepkilere rağmen üniversitelerde başörtü serbestliğine yönelik kararnameye imza attı.

3 Şubat 1997 - Kudüs Gecesi ile ilgili soruşturma başlatıldı.

4 Şubat 1997 - İktidardan rahatsız olan asker kışlasından çıktı.

28 Şubat 1997 - Cumhurbaşkanı Demirel başkanlığında toplanan MGK'da tevsiye kararları alındı.

2 Mart 1997 - Erbakan, MGK kararlarının yumuşatılmasını istedi. Bu nedenle imza atılmadı.

5 Mart 1997 - Destek bulamayan Erbakan, kararları imzalamak zorunda kaldı. 

22 Mayıs 1997 - Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, RP'nin kapatılması için Anayasa Mahlemesi'ne başvuru da bulundu. 

16 Ocak 1998 - RP kapatıldı. 

16 Nisan 1998 - FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, darbe yönelik övgü dolu açıklamalar yaptı.

21 Nisan 1998 - İBB Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, şiir okuduğu için 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

31 Mayıs 1998 - ABD'deki Yahudi Lobisinin etkili kurumu JİNSA, Erbakan hükümetini kendilerinin düşürdüğünü söyledi.

28 Şubat kararları neler?

9 saatlik MGK toplantısında 20 maddelik tavsiye kararları alındı. Kararlarda laiklik için yasalar uygulanmalı, tarikatlara bağlı okullar denetlenmeli ve MEB'e devredilmeli, 8 yıllık kesintisiz eğitime geçilmeli, Kuran kursları denetlenmeli, Tevhidi Tedrisat uygulanmalı, tarikatlar kapatılmalı, irtica nedeniyle ordudan atılanları savunan ve orduyu din düşmanıymış gibi gösteren medya kontrol altına alınmalı, kıyafet kanununa riayet edilmeli, kurban derileri derneklere verilmemeli, Atatürk aleyhindeki eylemler cezalandırılmalı, denildi. 

Erbakan bu kararları imzalamadı. MGK Genel Sekreterliği, "kararlar uygulanmazsa yaptırımlar gelir" şeklinde bir açıklama yaptı. Erbakan, Kılıç'tan kararların yumuşatılmasını istedi. İşçi ve işveren sendikaları konfederasyonlarında kararlara tam destek vermesinin ardından Başbakan Erbakan imzalamamak için yoğun çaba sarfetse de Milli Güvenlik Kurulu kararlarını imzaladı. Ama kararların uygulanmaması için hemen harekete geçen Erbakan, TBMM'de  tartışmaya açıp reddedilmesini sağlamayı amaçladı. Tansu Çiller'de Erbakan'a destek olsa da TBMM Başkanı Mustafa Kalemli, "MGK kararlarının muhatabı hükümettir. Kesinlikle bunları Meclis'te tartıştırmam" diyerek buna engel oldu. 

2 Eylül 2013'de 28 Şubat sürecinde askerin siyasete yaptığı müdahale dava konusu oldu. Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın da aralarında bulunduğu 103 sanık hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan dava açıldı. Davada, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir ile Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak'ın da aralarında bulunduğu 19 kişi tutuklu yargılanırken, Karadayı'nın tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

Dönemin komutanları kimler?

- Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı 
- Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir
- Kara Kuvvetleri Komutanı Hüseyin Kıvrıkoğlu
- Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya
- Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Çörekçi
- Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan 
- Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman
- Ege Ordu Komutanı Doğu Aktulga
- Genelkurmay Sekreteri Erol Özkasnak
- MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç
- Zırhlı Birlikler Eğitim Tümen Komutanı Erdal Ceylanoğlu

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Eğrici - 5 yıl önce
Erbakan imzalamadı. İmzaladı diye yalan söylendi.