45 saatten fazla çalışıyorsanız, dikkat

İş Kanunu'na göre fazla çalışmak, 45 saatten fazla çalışmak olarak tanımlanıyor. Birçok işyerinde çalışanın 45 saati aşıp aşmadığı haftalık olarak değerlendiriliyor, haftanın bitiminde 45 saat aşıldıysa aşılan süre kadar fazla çalışma doğuyor.

45 saatten fazla çalışıyorsanız, dikkat
14 Mayıs 2017 Pazar 10:44

Eğer 45 saatten fazla çalışıyorsanız, detaylarını haberimizden okuyabilirsiniz.

İşveren farklı şekilde ayarlayabiliyor

İşçi ile işveren anlaşırlarsa ki, bu anlaşma genelde başta imzalanan sözleşmede onay şeklinde yer alır, denkleştirme uygulamasına başvurulabiliyor. Denkleştirmenin esası fazla çalışmanın, haftada 1 değil de, 2 ayı geçmemek şartıyla daha uzun sürelerde hesaplanmasına dayanıyor.

Örneğin, denkleştirme uygulandığında 1 haftada değil de, 4 haftada 180 saatin geçilip geçilmediğine göre belirleniyor. Bu sayede işverenler haftaların yoğunluğunu farklı şekilde ayarlayabiliyor.

Günde 11 saat aşılırsa

Bazı çalışmalar ise haftalık olarak hesaplamaya gidilmeden doğrudan fazla çalışma sayılıyor. Bunlar günde 11 saati veya kişi gece çalışanıysa 7.5 saati aşan süreler.

Kişi haftada 45 saati aşmasa da günde 11 saati aştığında, aşan süre doğrudan fazla çalışma sayılıyor. Aynı şekilde gece çalışanı da gecede 7.5 saati aşarsa aşan süre fazla çalışma oluyor. Denkleştirme uygulamasında da durum değişmiyor.

Tanıkla ispat mümkün

Yargıtay, işveren tarafından tutulan elektronik kayıtlarda, kayıtları tek başına yeterli bulmamakta, çalışanın konu hakkındaki beyanının da dikkate alınmasını aramaktadır.

Yargıtay konuya ilişkin verdiği bir kararında; “İşyeri giriş-çıkış kayıtlarına ilişkin bilgisayar dökümlerinin davacıya gösterilmesini, çalışanın beyanının alınmasını ve gerekirse işyerinde keşif yapılarak bu hususun açıklığa kavuşturulmasını istemiştir.” Elde yazılı belge yoksa, tanık beyanıyla da fazla çalışma ispatlanabilir. Fazla çalışma tanıkla ispatlanacaksa, Yargıtay tanıklık yapacak kişilerin işverene karşı davalarının olmamasını arıyor. Tanıkların işveren karşı davaları varsa, beyanlarını reddetmemekle birlikte tanık beyanlarının ek bilgi ve belgelerle desteklenmesini arıyor.

Fazla çalışma ücretinin ödenmemesi, çalışan açısından derhal fesih nedeni oluşturuyor. Çalışan derhal işten ayrılarak kıdem tazminatı talep edebiliyor. Ayrıca çalışanın fazla çalışma ücreti 20 günden uzun süre ödenmiyorsa çalışan çalışmaktan kaçınma hakkını kullanarak iş yavaşlatabiliyor ya da tamamen durdurabiliyor.

Dikkat, işveren serbest zaman kullandın diyebilir!

Fazla çalışmanın karşılığı, çalışana fazladan çalıştığı her 1 saate karşılık saatlik ücretinin 1.5 katının ödenmesidir. Bu ücret, denkleştirme uygulanıyorsa, denkleştirme döneminin sonundaki fazla çalışma süresine göre hesaplanır.

Eğer çalışan isterse, 1 saat fazla çalışmaya karşılık 1 saat 30 dakikalık serbest zaman da kullanabilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu talebin çalışandan gelmiş olması...

İşveren kendiliğinden serbest zaman kullandırma yöntemini seçemez. Talep, fazla çalışma yapıldıktan sonra gelmeli. Baştan serbest zaman kullandırılacağına ilişkin sözleşme hükümleri geçersiz.

Yılda 270 saat üzerinde yasak

Kanun işçinin sağlığını korumak amacıyla fazla çalışmaya yıllık bir üst sınır çizmiş. Buna göre, bir işçinin yılda 270 saatten fazla süreyle ‘fazla çalışma’ yapması yasak. Fakat ne yazık ki, ülkemizde birçok çalışan bunun çok üzerinde fazla çalışma yapıyor. Çalışanın bu konuda onay vermesi de yeterli değil. Çalışan onay verse de işveren sorumluluktan kurtulamıyor. Yargıtay fazla çalışma 270 saati aşsa da bu sürenin ücretinin ödenmesine karar veriyor. Ayrıca, 270 saatten daha fazla süreyle fazla çalışma yapmış işçinin iş kazası geçirmesi halinde işverenin kusur oranı artıyor. Çalışan 270 saatin üzerindeki fazla çalışmaya zorlanamıyor, zorlanırsa iş sözleşmesini haklı nedenle feshederek, kıdem tazminatı talebinde bulunabiliyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.