Ahmet Davutoğlu neden istifa etti Davutoğlu'dan veda konuşması

Başbakan Ahmet Davutoğlu MYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Davutoğlu neden AK Parti kongresinde aday olmayacağını açıkladı. Peki Ahmet Davutoğlu neden Genel başkanlığı bıraktı. Ahmet Davutoğlu'nun konuşması haberimizde.

Ahmet Davutoğlu neden istifa etti Davutoğlu'dan veda konuşması
05 Mayıs 2016 Perşembe 14:55

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Davutoğlu yaptığı açıklamada 22 Mayıs tarihinde düzenlenecek AK Parti Kongresinde aday olmayacağını belirtti.

Emanetin Hakkını vermek için çalıştığını ifade eden Davutoğlu, ilçe teşkilatları seçimlerinde şahsi hiçbir etkisinin olmadığını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanının görevleri neyse eksiksiz yerine getirmeye çalıştığını ve milletin buna şahit olduğunu dile getirdi. 

65. Hükümet Bakanlar Kurulu Açıklandı mı, Yeni Kabinede kimler olacak?


Neden Genel Başkanlığı Bırakıyor

Ahmet Davutoğlu 22 Mayıs 2016 Pazar günü gerçekleşecek kongrede aday olmayacağını açıkladı. Başbakanlık görevini hakkıyla yaptığını dile getirdi. Görevi neden bıraktığını söyleyen Davutoğlu, hiçbir zaman mevki ve makam talep etmediğini, hayatta inanmadığı hiçbirşeyi savunmadığını söyledi. 


Ahmet Davutoğlu'na Büyük Terbiyesizlik

Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasının detayları şu şekilde;

Azizi milletim değerli vatandaşlarım Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve AK Parti Genel Başkanı olarak saygıyla selamlıyorum. Bir Başbakan, Dışişleri Bakanı olarak aziz milletimizin hizmetinde olmak benim için gurur vesilesi olmuştur. 28 Ağustos tarihinde kurucu Kurucu Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan görevi teslim aldım. Burada söylediğim ilkelerden geri adım atmadığımı geri dönüp baktığımda görüyorum.

20 Aylık süreç 3 döneme ayrılabilir

20 aylık süreç üç döneme ayrılabilir. Birinci dönem 62. Dönemdir. Karizmatik liderlerin ardından bir boşluk doğar, benim bu dönemde kendime tayin ettiğim düstur AK Parti'nin birliği ve beraberliğini muhafaza etmektir. Benim AK Parti Genel Başkanlığı dönemimde bu partide tek bir istifa olmamış ve omurgasından bir eksilme gerçekleşmemiştir. Bu konuda bana katkıda bulunan arkadaşlarıma teşekkürü bir borç biliyorum. Bu dönemde diğer önemli durum suhuletle ülkeyi seçime götürmekti. Ülkeyi seçime suhuletle götürdük. Bir diğer konu 6-7 Eylül Kobani bahanesiyle ortaya çıkan terör olayları. Kapsamlı bir güvenlik uygulamasını hayata geçirdik.

"Hiçbir kararı almak için bir saniye bile tereddüt etmedik"

İkinci dönemimiz en kritik dönemdi. Sadece AK Parti itibariyle ilgili değil, Türk demokrasi tarihi için en kritik bir dönemdi: 7 Haziran - 1 Kasım arası. Partimizin 7 Haziran'da iktidarı alamamasından sonra puslu havayı seven tüm çakallar ortaya çıkmıştı. 7 Haziran akşamında partimizde hüzün vardı. Ben o gün, "Başınızı dik tutun, hiçbir teşkilat mensubumuzun başını öne eğmesini istemiyorum. Bugün AK Parti'nin yeniden 'bismillah' deme günüdür" dedim. Başımızı dik tuttuk. Yine bu dönemde, burada verdiğim bir söz de, "Bu ülkeyi bir saniye bile hükümetsiz bırakmayız" demiştim. Hamdolsun, huzurunuzdayım. 7 Haziran'dan sonra kaos bekleyenler, çelikleşmiş bir iradeyi karşılarında buldular. Hiçbir kararı almak için bir saniye bile tereddüt etmedik. Zor bir dönemdi. Geçici bir hükümetin en radikal kararları alması gereken bir dönemdi. Terörle mücadele kararı aldık. 23 Temmuz günü net olarak şu talimatı verdik: Madem ki Türkiye'ye savaş ilan edilmiştir, ülkemizin bütün dağları, bütün şehirleri, bütün köyleri terörden temizlenene kadar mücadele edeceğiz. Hamdolsun, bugüne kadar bu mücadeleden hiçbir taviz vermedik.

"Seçim meydanlarında verdiğim hiçbir söz yarım kalmadı"

1 Kasım seçimlerinde gurur duyacağımız bir netice ortaya çıktı. Yüzde 85 katılım ve yüzde 49,5 ile gelen AK Parti iktidarı. Yeni bir dönem başlamıştı. 4 yıllık bir hukuk oluşmuştu. Biz bu yeni dönemin çerçevesini birlikte çıktık. Şimdi huzurunuzda hesap makamında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, 3 aylık vaatlerimizi yerine getirmiş olmanın gururunu yaşıyorum. Seçim meydanlarında verdiğim hiçbir söz şu anda yarım kalmış değildir.
64. hükümette bir hedefimiz de ekonomideydi. Şu anda Türkiye geçtiğimiz yılın sonunda her an kriz çıkabilir denen Türkiye, bugün bütün ekonomik verilerle son derece sağlıklı işaretler veriyor. Son derece parıltılı bir bahar dönemi yaşıyoruz. Allah ekonomimizin bereketini arttırsın. Bugünlerde aldığımız kararlar ne olursa olsun, son ana kadar vazife başında olan bir hükümetimiz vardır ve hiçbir kimse ekonomimizin dengesiyle oynamaya kalkmasın. Hiç kimse şüphe etmesin, önümüzdeki 4 yılı tamamlayacak güçlü AK Parti hükümetleri olacaktır.

"Son ana kadar vazife başında olan bir hükümetimiz var"

Özellikle dün akşamdan itibaren ve bugün aldığımız karar çerçevesinde kimsenin ekonomimizin verileriyle oynayacak spekülasyonlara gitmemesi uyarısında bulunuyorum. Bugünlerde aldığımız kararlar ne olursa olsun son ana kadar vazife başında olan bir hükümetimiz vardır ve hiç kimse ekonominin iç dengeleriyle oynamaya da kalkmasın.

"Ben Emaneti Üstlendim"

Cumhurbaşkanımız, "Emanetçi başbakan istemiyorum" demişti. Ben emaneti üstlendim ve gece gündüz çalıştım. Milletimiz şahittir. Partimiz yeni bir dönemin eşiğindedir. Son MKYK toplantısında yaşanan gelişmeler çerçevesinde, bugün MYK'da arkadaşlarımızla istişare ettikten sonra, 22 Mayıs'ta partimizin olağanüstü kongresine gitme kararı aldık.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Davutoğlu'nun açıklamalarına ilk yorum

"Bu şartlar altında aday olmayı düşünmüyorum"

"Neden yüzde 49,5 oy almışken önümüzdeki kongrede aday olmayı düşünmüyorsunuz?" sorusu çok haklı. Milletimizin huzurunda şunu ifade edelim: Bizim dönemimiz başarı dönemidir. Attığım bir adım dolayısıyla bir pişmanlık söz konusu değildir. Görevimi hakkıyla yaptım. Hayat, insana birçok şeyi öğretiyor. Benim hiç terk etmediğim prensipler var. Hiçbir zaman mevki ve makam talep etmedim. İkincisi, bazen sorarlar: En güçlü insan kimdir? Benim için en güçlü insan kendisiyle barışık olan, yaptığından emin olan, yüreğiyle yüzleştiğinde yüreğiyle barışık olandır. Hayatta inanmadığım hiçbir şeyi savunmadım. Hiç kimseyi pazarlık yapmadım.

Yoldan önce Yol Arkadaşı

Üçüncüsü: Yoldan önce yol arkadaşı. Ben yola çıktığım arkadaşlarımın benimle olduğuna emin olmak isterim. Benimle olmadıkları zaman bunu bana söylemelerini isterim. Son MKYK'da yaşananlar, takip edilen yöntemi refik olma özelliğiyle bağdaştırmadım. Eğer refik önemliyse ve hedef önemliyse hepimizin bir muhasebe yapması gerekiyor. Bu anlamda yaptığım muhasebe ve Cumhurbaşkanımız dahil siyasi tecrübesine dahil bütün dostlarımızla yaptığımız istişare neticesinde, AK Parti'nin birliği için Genel Başkan değişmesini doğru buldum. Önümüzdeki olağanüstü kongrede bu şartlar altında aday olmayı düşünmüyorum. Grup konuşmasında bunu zaten ifade ettim.


"Cumhurbaşkanımızın onuru benim onurumdur"

5 temel hukuk gözeteceğimi herkesin bilmesini isterim. Birincisi: Cumhurbaşkanımız ile aramızda olan insani kardeşlik hukukudur. Hiçbir spekülasyonun yapılmasını doğru görmem. Ben Cumhurbaşkanımız ile son çeyrek asırda birçok vesile ile omuz omuza oldum. Bu dostluğu her şeyden öne aldım. Başbakan Danışmanı olarak, Dışişleri Bakanı ve Başbakan olarak onunla çalıştım. Şunu bir kez daha ifade ediyorum: Ne gelişme olursa olsun, ben verdiğim söze sadığım. Hiç kimse benim ağzımdan Cumhurbaşkanımız aleyhine tek bir söz duymadı, duymayacak. Cumhurbaşkanımızın onuru benim onurumdur. Onun ailesi benim ailemdir. Burada, kimsenin bundan sonra yeni fitne kapıları açmaya niyetlenmemesi icap eder.

Akademisyen olarak yürüttüğüm çalışmalar yanında, doğrudan siyasete girme kararını ben AK Partimizin kapatılma davası açıldığı gün verdim. Bu kapatılma davası demokrasiye ve ülkemizin istikrarına açılan bir savaştır, sonuna kadar yanınızdayım demiştim. Şimdi de aynı şeyi söylüyorum. Evet, olağanüstü kongrede aday olmayacağım ama AK Parti milletvekili ve neferi olarak yürüttüğüm mücadeleyi son ana kadar yürüteceğim. Parti kapatma davası olduğu dönem verdiğim sözü tutacağım.


Erdoğan ve Davutoğlu Arasındaki 20 sorun


Ak Parti'nin kongre süreci ve diğer tüm gündem haberlerini öğrenmek için Kamu Saati Android uygulamasını indirebilirsiniz. Ücretsiz indirmek için tıklayınız.


AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Kim Olacak?

 
"Parti Hukunun koruyacağım"


İkinci koruyacağım hukuk partimin hukukudur. AK Parti, Türkiye sınırlarının kaderiyle ilgili bir parti değildir. Bu bağlamda, kim ki partimizde bir gedik açmaya kalkarsa onun karşısında ilk önce ben dururum. Bu bağlamda da bütün teşkilatlarımıza teşekkürü borç biliyorum. Şu anda fotoğrafik olarak bütün illerdeki mitingler zihnimdedir. Coşkuyla oraya gelenlerin hepsi gözümün önünde. Bu coşkuyu bize yaşatan ak kadrolara teşekkür ediyorum. Şimdi birlik vaktidir. Bu kadroların bir ve beraber olarak daha önceden daha fazla çalışması lazım. Bugüne kadar önünüzdeydim, bundan sonra içinizdeyim. AK Parti teşkilatlarının içinde olmaya devam edeceğim.

Davutoğlu'nun istifasıyla ilgili görüşlerinizi sayfanın en altındaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.

HAKAN FİDAN'da mı istifa edecek? Habere Gitmek İçin TIKLAYINIZ


Kılıçdaroğlu: "Bu Bir Saray Darbesidir"


Etiketler; #Ahmet Davutoğlu
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ömer - 8 yıl önce
sn davutoğlunun istifası akp yi konyadan büyük oy kaybına uğratacaktır.
Avatar
Onur - 8 yıl önce
Cidden çok üzüldüm :( bence akp bundan sonraki seçimlerde başarılı bir süreç geçirceğini zannetmiyorum
Avatar
Ali Gülpak - 8 yıl önce
Sn Davutoğlu seni seviyoruz istifa etme
Avatar
ibrahim - 8 yıl önce
davutoğlunun istifası erdoganı bitirir halkın sevdigi güvendigi başbakan istifa ederse erdogana kimse güvenmez artık
Avatar
recep dogan - 8 yıl önce
Sayin degerli kiymetli ve esine az raslanan mutavazi ve temiz kisiliyle bizleri Basbakanli birakmasindan derin uzuntu duyorum sahsim adina.ben Senin istifa etmemen ve basimizdan ayrilmamani rica ve arz ederim seni cok ve cok seviyoruz.sen buyuk devlet adamisin bunu yurekten ve ictimden gelerek soyluyorum.
Avatar
Tugce - 8 yıl önce
Ben bu isten hic bisey anlamadim arti bunlarin hepsi tesgah ve bir oyun bakalim ne cikicak sonucunda.. Rabbim sonumuzu hayir eylesin
Avatar
خليل - 8 yıl önce
Sayin başbakanım lutfen istifa etmeyin
Güler yüzünüze ibyiyacımız var..
Misafir Avatar
Ahmet urfali - 8 yıl önce @خليل
AK parti Daes in destekcisi ve islam dunyasina buyuk bir derbe vuruyor. Erdogan ve davutoglu her ikisi gidersa , iyi oliyor.
Avatar
bayram - 8 yıl önce
Devletimiz zor bir virajdan geçerken başbakan nin istifası çok üzücü oldu