AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan kim olacak?

AK Parti'de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun MYK sonrasında açıkladığı ve 22 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleşecek olağanüstü kongre merakla bekleniyor. Davutoğlu'nun aday olmayacağını açıklamasının ardından, genel başkan ve Başbakan'ın kim olacağı merak konusu oldu. Peki yeni hükümetin Başbakan'ı kim olacak?

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan kim olacak?
07 Mayıs 2016 Cumartesi 14:00

Başbakan Ahmet Davutoğlu, MYK toplantısı sonrası açıklanan 22 Mayıs 2016 tarihinde yapılacak kongrede aday olmayacağını açıkladı. Bu açıklamanın ardından akıllara gelen ilk soru AK Parti'de kimin başbakan ve Genel Başkan olacağı oldu. 18 Mayıs'ta açıklanacak ismin kim olacağı konuşulurken, parti içerisinde bazı isimler üzerinde istişare edildiği kulislerde konuşuluyor. 

Devlet yönetiminde çift başlılığın işleyişi kitlediği ifade edilirken, yeni başbakanın kim olacağı henüz netlik kazanmadı. 22 Mayıs'ta yapılacak kongrede kimin aday olacağı 18 Mayıs 2016 tarihinde açıklanacak. Genel Başkan adaylığında öne çıkan isimler Mehmet Ali Şahin, Bekir Bozdağ, Binali Yıldırım, Berat Albayrak olarak konuşuluyor. Parti içi e devlet yönetiminde kriz çıkmaması konusunda sürekli istişare içerisinde halinde bulunan AK Parti kurmayları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuyu değerlendiriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ben devletin başıyım, MİT hükümete bağlı. Normalde hem başkomutanım, hem devletin başıyım. Devletin organlarının buna göre ilişkilendirilmesi gerekir. Ben olmasam başkası olsa da bu böyle; burada sistematik bir sıkıntı var. Başkanlık bunun için gerekli. Sistem içinde çift başlılık olmaz, bu sistemi tıkıyor, hizmetleri de aksatıyor." şeklinde konuşması yeni gelecek Başbakan ve Genel Başkan'ın uyum içerisinde çalışacağını gösteriyor. 

Yaşanan bu gelişmeleri değerlendiren uzmanlar aslında Türkiye'de yeni bir dönemin adımlarının atıldığını söylüyor. Resmi olarak olmasada Başkanlık sistemine geçildiğini ifade eden uzmanlar, 22 Mayıs'ta yapılacak kongrede çıkan adayın bir süre başbakanlık yapacağını ifade ediyor. 

Bekir Bozdağ



AK parti geleneğinde kongrede tek bir aday çıkıyor. 18 Mayıs'ta da büyük ihtimal tek isim Genel Başkan adayı olarak açıklanacak. Kulislerde en çok ismi geçen adayın Bekir Bozdağ olduğu ifade ediliyor. Tam bir görev insanı olan Bozdağ, gerek deneyimi, gerekse Erdoğan ile uyumu göz önüne alındığında adaylığa en yakın isimler arasında. 

Bir diğer isim ise Binali Yıldırım



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde, en yakın çalışma arkadaşlarından birisi olan Binali Yıldırım'ın 22 Mayıs'ta yapılacak kongrede aday olabileceği söyleniyor. Proje adamı olarak isimlendirilen Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı yaptığı dönemde birçok başarılı hizmete ismini yazdırmış bir siyasetçi. Cuhurbaşkanı Erdoğan'ın başdanışmanlık görevinide yapmış olan Binali Yıldırım'ın AK Parti kulislerinde ismi kuvvetli geçtiği ifade ediliyor. 

Berat Albayrak



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı olan Berat Albayrak'ın ismi de son zamanlarda adaylık için sıkça geçiyor. Enerji Bakanı görevini yürüten Albayrak'ın azmi ve başarısı ile Erdoğan'a yakınlığı Genel Başkan adaylığında olabileceğini gösteriyor. 

Mehmet Ali Şahin



Bir dönem TBMM Başkanlığı görevini yürüten ve AK Parti'de uzun yıllar görev yapmış Mehmet Ali Şahin'in ismi adaylıkta geçiyor. Ahmet Davutoğlu'ndan sonra partide saygıya sahip Şahin'in ciddi duruşu ve olaylara yaklaşımı, 18 Mayıs'ta genele başkan adayı olabileceğini gösteriyor. 

Numan Kurtulmuş



AK Parti Genel Başkanlığı için ismi geçen son isim ise Numan Kurtulmuş. Saadet partisi ekolünden gelen Kurtulmuş, saadet partisinden ayrılık Has Parti'yi kurmuştu. Erdoğan ile iyi ilişkileri bulunan Kurtulmuş'un da aday olabileceği konuşuluyor. Kulislerde konuşulanlara göre Numan Kurtulmuş'un Has PArti döneminde Erdoğan'ı eleştirdiği konuşmaları yüzünden başbakan adayı olamayacağıda bir diğer görüş olarak belirtiliyor. 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.