AKP ve MHP'den Anayasa Değişikliğiyle ilgili ortak açıklama

Yeni Anayasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sunduktan sonra saat 18.00 itibarıyla TBMM'de ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısının ardından basın mensuplarından soru alınmadı.

AKP ve MHP'den Anayasa Değişikliğiyle ilgili ortak açıklama
10 Aralık 2016 Cumartesi 19:02

Yeni Anayasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sunduktan sonra saat 18.00 itibarıyla TBMM'de AKP ve MHP'den ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısının ardından basın mensuplarından soru alınmadı.

Basın açıklamalarından satır başları şöyle; 

AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül'ün açıklaması;

''Yeni Anayasa teklifimizin milletimize hayırlı olmasını diliyorum. 2007 referandumu ile milletimizin Cumhurbaşkanını kendisi seçti. Bu seçimle birlikte melez hükümeti sorunu ortaya çıktı.

Çok yoğun çalışmalar yaptık. 21 maddelik teklifimizi Meclis'e sunduk. Bu metin bir uzlaşı metnidir. Özellikle 15 Temmuz sonasında milletin siyaseten beklediği ödevi yerine getirme misyonudur.

Gençlerin anayasası diyebileceğimiz bir Anayasa var. Seçilme yaşını 18'e indiriyoruz.

Hukuk devleti bakımından çok tarihi bir değişikliği ifade etmektedir. Bağımsız ve tarafsız yargı vurgusu önemsediğimiz bir vurgudur. Askeri ve sivil yargı farkı ortadan kalkmaktadır. HSYK konusunda bir mutabakat gerçekleştirdik. Kürsü seçimini kaldırarak yargıda kutuplaşmayı ortadan kaldırdık.''

MHP'li Mehmet Parsak'ın açıklaması ise söyle;

''Bugün saat 17.30 itibariyle tam mutabakat çerçevesinde anayasa değişiklik teklifi metni Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından TBMM'ye arz edilmiştir. Teklif, Meclis'te 330-367 aralığında oyla kabul edilirse referanduma gidilecek.

Anayasanın yenilenmesi çalışmaları gündemden hiç düşmemiş, Anayasa mutabakat kurulu kurulmuştur.

Anayasamızdan Türk ibaresi çıkarılamaz. Anayasamızın ilk 4 maddesi tartışma konusu değildir. Anayasamız bir Türk Anayasasıdır.

Milli devlet ve üniter devlet tartışma konusu değildir. Sadece hükümet sistemi odaklı bir anayasa çalışması yürütülmüştür. İçerikle ilgili detay vermeyeceğim ama gerçekten 1982 Anayasası yürürlüğe girdikten itibaren tartışılan bir anayasadır.''

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.