17 Şubat 2016 Çarşamba günü Ankara'da gerçekleşen terör eylemini Suriye doğumlu 24 yaşındaki Salih Muhammed Neccar düzenlemişti. Yaşanan bu terör saldırısını TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) isimli terör örgütü üstlendi.
Dün meydana gelen 28 kişinin hayatını kaybettiği ve onlarca kişinin yaralandığı terör saldırısını, TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) isimli terör örgütünün üstlendiği iddia edildi.
PKK'ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı (ANF), Ankara'da meydana gelen bombalı saldırıyı, TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri / TeyrêBazên Azadiya Kurdistan) örgütünün üstlendiğini ileri sürdü. TAK örgürtünün kurucuları arasında PKK'dan ayrılan bazı örgüt üyeleri de bulunuyor.
Ayrıca, TAK'a ait olduğu iddia edilen internet sitesinde saldırıyı gerçekleştirenin Abdülbaki Sönmez (Zınar Raperin) olduğu ileri sürüldü.
ANF'de yer alan haberde, "17 Şubat akşam saatlerinde Ankara'da Türk askerlerine yönelik yapılan eylemi TAK üstlendi. TAK, eylemi gerçekleştiren militanın kimlik bilgilerini de açıkladı.” ifadelerine yer verdi.
Saldırının ardından hükümet yetkilileri ve güvenlik kaynaklarından yapılan açıklamalarda, saldırıyı YPG bağlantılı Suriye doğumlu 24 yaşındaki Salih Muhammed Neccar'ın düzenlediği açıklanmıştı.
Hawar Haber Ajansı (ANHA), TAK'ın Cizre operasyonlarından sonra "İlkbaharı beklemeyeceğiz. Cizre'deki katliamdan sonra olay çığrından çıkmıştır. Ölen 60 sivil için Türkiye'nin 60 yerinde eylem yapacağız. Kürt gençleri, kalbalık eğlence yerler, metrolar, vapur, hava yolları uçakları, futbol sahaları, askeri bölge, emniyet ve diğer devlet kurumlarını kullanmasın. Feci eylemlerimiz bu tarz yerlerde en şiddetli şekilde olacaktır. Tüm gençlik direnişe geçsin. Önlerindeki engelleri biz kaldıracağız" dediğini iddia etmişti.
TAK nasıl kuruldu?
PKK'nın Kandil'deki sözcülerinden "Roj Kandil" TAK'ın kökeni ve örgüte karşı durumu konusunda 2010 yılında CNN International'a açıklama yapmış ve şu ifadelere yer vermişti:
"TAK’ta yer alanların bazılarının geçmişte bizim içimizde olduğu doğrudur. Ancak politikalarımızı eleştiriyorlardı. Bizi çok pasif ve yumuşak görüyorlardı. Silahlı mücadelenin tırmandırılmasından yana olduklarını söylüyorlardı. Sonradan bizimle yollarını ayırdılar. Fakat onlar da Öcalan’ı önder olarak kabul ediyorlar. Öcalan’ın yakalanma sürecinin hemen ardından bizim içimizde ciddi sıkıntılar ve sorunlar yaşandı. Bazı arkadaşlar, 'Önderlik ateşkes yaptı, ama devlet bundan anlamadığı gibi ona karşı komplolar geliştirdi” diyorlardı. Sonra içimizde eleştiri getiren bazı unsurlar giderek ekipleştiler. Bu ekip hızla uçlaştı, uçlaştı ve bizden koparak kendi örgütlenmesini kurdu.
(TAK’ın PKK’nın şehir kolu olduğu iddiaları doğru mu' sorusu üzerine) TAK içindeki bazı unsurların bizden kopmuş olmaları nedeniyle bu tür değerlendirmeler yapılıyor. Aramızda hiçbir ilişki yok. Anladığım kadarıyla, Öcalan’a bağlı ve sadıklar."