Askerlik tecil süreleriyle ilgili açıklama-Bedelli Askerlik gelecek mi?

Milli Savunma Bakanlığı, "askerlik tecil sürelerinin öne çekildiği" iddiasının gerçeği yansıtmadığı ve mevcut uygulamada değişiklik yapılmadığını açıkladı. Bedelli askerlik 2017'de çıkacak mı sorularını ise Bakan Işık yanıtladı.

Askerlik tecil süreleriyle ilgili açıklama-Bedelli Askerlik gelecek mi?
21 Aralık 2016 Çarşamba 14:16

Milli Savunma Bakanlığı, 21 Aralık 2016 tarihli bazı basın yayın organlarında çıkan askerlik erteleme süreleri hakkındaki haberlere ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada; basında çıkan haberlerin yanlış yorumlamadan kaynaklandığı ve uygulamada bir değişiklik olmadığı belirtildi. Söz konusu açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi;

''1. Öğrenci ertelemeleri 1111 sayılı Kanunun 35'nci Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre Üniversiteler tarafından kimlikleri bildirilen yükümlülerin askerlikleri 2 senelik öğrenim süresi için 4 yıl, 4 senelik öğrenim süresi için 7 yıl, 6 senelik öğrenim süresi için 9 yıl olarak okula ilk kayıt yaptırdıkları yıldan itibaren ertelenebilmektedir. Erteleme süreleri, lisans/ön lisan eğitimde 29 yaşını aşmamakta Lisans üstü eğitimlerde ise 35 yaşına çıkabilmektedir.

2. Öğrencilerin mezuniyeti veya okulu terk etmelerinde ise, bu ertelemeleri iptal edilerek yükümlülerin yoklama için gerekli işlemleri başlatılmaktadır. Bununla birlikte öğrenciler öğrenimlerini terk ettikleri veya mezun oldukları tarihten itibaren 1 veya 2 sene süreyle sevk tehirleri haklarını kullanabilmektedirler.

3. Örneğin 2012'de 4 senelik bir fakülteye kaydolan öğrencinin askerliği 2019 yılı sonuna kadar ertelenmektedir. Öğrenci 2016 yılında mezun olduğu takdirde mevcut erteleme süresi iptal edilerek yoklama için gerekli işlemler başlatılmaktadır. Bu nedenle, basında çıkan haberlerin yanlış yorumlamadan kaynaklandığı, uygulamada bir değişiklik olmadığı görülmektedir.  
     
Kamuoyuna saygıyla duyrulur.''

Bedelli askerlik konusu ise binlerce asker adayının ümitli haber beklediği bir konu olarak gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Bedelli askerlik konusunda binlerce asker adayı 2017 için ümitle bir haber bekliyor. Binlerce asker adayının merak ettiği konulardan birisi olan bedelli askerlik konusu Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'a soruldu. Bu konuda umut vermeyen Bakan Işık konunun bu dönemde gündeme gelmesini doğru bulmadığını ve bunun yerine askerliğe reform getirmenin temel amaçları olduğunu belirterek şu şekilde devam etti;

"Türkiye terörle mücadele ediyor, ayrıca bölgemizde olağanüstü gelişmeler var. Böyle bir dönemde Türkiye'de bedelli askerliğin gündeme gelmesini doğrusu biz doğru bulmuyoruz ve hükümet olarak da böyle bir çalışmamız yok." ifadesini kullandı. 

Yapısal olarak değerlendirildiğinde, Türkiye'de bedelli askerliğin çok sık aralıklarla gündeme getirildiğine dikkati çeken Işık, burada yapılması gereken şeyin Türkiye'nin önümüzdeki süreçte savunma reform konseptini oluşturmak olduğunu kaydetti. 

Türkiye'nin ne kadar askere ve birliğe ihtiyacı olduğunun tespit edilmesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu asker sayısının net olarak ortaya çıkarılması gerektiğini belirten Işık, "Bu asker sayısıyla mevcut askerlik yükümlülükleri arasında bağı kurup, eğer ihtiyaç fazlası varsa o zaman bedelli askerlik konusu gündeme gelir. İhtiyaç yoksa da bedelli askerlik konusu bir daha gündeme gelmez." diye konuştu.

Ayrıca Başbakan Yardımcı Veysi Kaynak da bedelli askerliğin şu an gündemde olmadığını söyledi. Kaynak; bedelli askerlik sorusu üzerine, "Türkiye'nin yurtiçinde ve yurtdışında çok önemli terör operasyonları yaparken bedelli askerliğin gündeme gelmesi mümkün değil" cevabını verdi.

Görülen o ki binlerce asker adayının umutla beklediği bedelli askerlik 2017 için henüz gündemde değil.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ayşe - 8 yıl önce
Elbab da 14 şehit yazık oluyor gençlere ne işimiz var orda ülke çok mu temiz sanki