Atatürk Havalimanı'nda Brüksel'in güvenlik modeli uygulanacak

İstanbul Atatürk Havalananında, 22 Mart'ta Brüksel'de yapılan terör saldırısı sonrasında alınan güvenlik önlemleri uygulanmaya başlanarak ekstra önlemlerde alınacak.

Atatürk Havalimanı'nda Brüksel'in güvenlik modeli uygulanacak
01 Temmuz 2016 Cuma 09:01

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yapılan canlı bomba saldırısının ardından güvenlik seviyesi arttırılmaya başladı. Tek Atatürk Havalimanı değil diğer Havalimanları, otobüs terminalleri, tren garları gibi insanların yoğun olduğu yerlerde yeni güvenlik önlemleri uygulanmaya başladı.

Havalimanlarına özel ekipler gönderildi

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan yeni güvenlik modeli için Atatürk Havalimanı gibi büyük ve yoğun olan havalimanları güvenlikte üst düzeye çıkarılırken Atatürk Havalmanına gönderilen özel ekiplerin risk analizi yapmaya başladı. Bu çalışmaların birkaç gün içerinde tamamlanacağını bildirdi. Devletin zirvesinde güvenlik birimlerinin alacakları acil güvenlik önlemleri ve terörle mücadele adımlarının yol haritası belirlenirken öncelikli olarak yüksek yoğunluklu havalimanlarında alınacak ilave tedbirler, ‘teşhire ve tedhişe’ yönelik olarak ayrıldı.

Güvenlikte Brüksel modeli

Brüksel'e 22 Mart'ta yapılan terör saldırısının ardından havalimanının dışarısında uygulanan özel kontrol noktalarının kurulacağı havalimanındaki güvenlik için üst düzey bir emniyet yetkilisi, “Hedefimiz şüpheli şahıslar için terminal binasına gelmeden, girişlerden itibaren etkili önlemlerin alınması” diye konuştu. Brüksel Zaventem Havalimanının girişine kurulan ve içerisinde X-ray ve diğer teknolojik cihazların bulunduğu çadırdan İstanbul Atatürk Havalimanı'na da kurulması planlanıyor. Bu giriş sırasında oluşacal yoğunluk içindede farklı önlemler alınması için çalışmalar yapılıyor. X-ray'dan geçişten sonrada bir başka birden fazla kontrol ve müdahale mekanizması kurulacak.

Özel harekat timleri ile sivil polis arttırılacak

Yeni dönemde sayısı arttırılan Özel Harekât timleri, uzun namlulu silahlarıyla ve görünür şekilde havalimanlarının içinde dolaşamasının yanı sıra asansöre binen teröristi tespit edip müdahale eden ve ağır yaralanan A.B. gibi sivil güvenlik polislerinin etkin rol oynamasından dolayı sivil güvenlik polislerinde de artış yapılacak. 

Havalimanı kampusuna silah ve patlayıcı sokulmasını önlemek amacıyla, araçları daha girişten itibaren denetleyecek bir sistem kurulacak.

 

Kaynak: Habertürk

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.