Anayasa Mahkemesi'nin 55. kuruluş yıldönümü nedeniyle açılış konuşması yapan AYM Başkanı Zühtü Arslan, önemli açıklamalarda bulundu. Arslan, OHAL KHK'larını denetleme yetkisi ile ilgili 'AYM'nin yetkisi yok' dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin 55. kuruluş yıldönümü nedeniyle tören düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Bakanı Orgeneral Hulusi Akar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Tuğrul Türkeş, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Maliye Bakanı Naci Ağbal, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek katıldı.
Açılış konuşmasını yapan AYM Başkanı Zühtü Arslan, şu açıklamaları yaptı:
Halk oylamasının yüzde 85'i aşan katılımla gerçekleşmiş olması demokrasimiz açısından büyük bir kazanımdır. Muasır medeniyetin en önemli göstergesi adaletin sağlanmasıdır. Osmanlı devlet geleneğinde önemli bir yeri olan adalet dairesi adaletle başlayıp adaletle tamamlanan bir anlayışı ifade eder. Cihanın düzen ve kurtuluşunu sağlayan adalettir.
OHAL KHK'larını denetleme yetkisi
Güvenlik ve özgürlük birbirini tamamlayan değerlerdir. Olağanüstü yönetimlerin amacı anayasal düzeni korumak ve savunmak olmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanım olağanüstü dönemlerde anayasa mahkemelerine önemli görevler düştüğü bilinmektedir. Olağanüstü yönetimlerin amacı olağan dönemlere dönüşün sağlanmasıdır.
AYM, OHAL KHK'larını denetleme yetkisine sahip değildir. AYM'den anayasal sınırların dışına çıkması beklenmemelidir.
Bireysel başvurular
Darbe teşebbüsü mahkememizi de etkilemiştir. Bireysel başvuru sayısı 15 Temmuz sonrası ciddi şekilde artmıştır.
OHAL döneminde bireysel başvuru incelemesinin nasıl yapılabileceğine dair teknik ve hukuki çalışmaya aylar öncesinden başlanmıştır. Bu çalışma tamamlanmak üzeredir. OHAL kapsamında iki grup başvuru olduğunu söyleyebilirim. Birincisi, OHAL KHK'ları ile yapılan işlemlere ilişkin başvurulardır. Bu nedenle OHAL İnceleme Komisyonu'na başvuru imkanının tanınması ve komisyon kararlarına karşı yargı yolunun açık tutulması önemli bir gelişmedir.
İkincisi, doğrudan OHAL KHK'ları ile yapılmayan işlemlere karşı da başvurular yapılmaktadır. Bunlar da tutuklamalara yönelik başvurulardır. Başvuruların makul bir şekilde karara bağlanması gerekmektedir.
Mahkememiz 15 Temmuz darbe girişimi sonrası dönemde de işleyişini kesintisiz sürdürmüştür.