Başbakan Binali Yıldırım, eyalet sistemi iddialarına yönelik sert açıklamalarda bulundu. STK'lar ile buluşan Yıldırım, "Eğer bu anayasanın herhangi bir kısmında eyalet sistemi varsa ben bugün hem başbakanlığı hem de parti başkanlığını bırakacağım." diyerek rest çekti.
Başbakan Binali Yıldırım, Ankara'da STK'lar ile bir araya geldi. Gündemin en çok konuşulan iddialardan biri olan eyalet sistemi için Yıldırım sert sözler sarfetti. Başbakan Yıldırım, eyalet sisteminin olması durumunda hem başbakanlıktan hemde parti başkanlığından istifa edeceğini açıkladı.
Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından önemli satır başları:
"Biz bazıları gibi hayır verenleri denize dökmeyi vaat etmiyoruz. Türkiye bugünkü şartlar altında, bundan sonra 1982 darbe anayasası ile yoluna devam mı edecek, yoksa ülkemizin muhasır medeniyetler seviyesine taşıyacak yeni bir sözleşme mi yapacak? Anayasalar bir anlamda millet ve milleti yönetenler arasındaki yazılı metinlerdir.
Yeni sistem rejim değişikliği değil
Getirdiğimiz değişiklik bir hükümet sistemi değişikliğidir, bu bir rejim değişikliği değildir. Türkiye milleti ile, ülkesi ile bölünmez bir bütündür. Artık başka bir şey bulamayanlar, Türkiye eyalet sistemine geçecek diyorlar. Eyalet sistemi dediğiniz şeyde bir merkezi hükümet olur bir de hükümetçikler olur. Türkiye'nin üniter devlet yapısı anayasanın ilk 3 maddesinde tanımlanmış, yerini almıştır. Bunun üstünde tartışma yapmak bu ülkeye çok büyük haksızlıktır. Abuk sabuk yalanlarla milletin kafasını karıştırmak doğru mu?
Görevimi bırakacağım
Anayasanın 9. maddesine kadar bir değişiklik yok. 9. maddede yargı bağımsızdır yazar. Biz onun yanına yagı bağımsız ve tarafsızdır ibaresi koyduk. 1,2,3,4,5,6,7,8.. Bu maddeler değişmedi. Eğer bu anayasanın herhangi bir kısmında eyalet sistemi varsa ben bugün hem başbakanlığı hem de parti başkanlığını bırakacağım. Böyle bir iftirada bulunmak şehitlerimizin ruhunu incitmektir. Bu iftirayı atanlar bakalım aynı şeyi yapabilecek mi, soruyorum.
Bizim vazgeçilmez prensiplerimiz...
Üniter devlet yapısı, tek millet, tek devlet, tek bayrak... bizim vazgeçilmez prensiplerimizdir. Milliyetçi ülkücü kardeşlerimizin üniter devlet konusundaki hassasiyeti neyse bizimki de o kadardır. Bu anayasa değişikliğini MHP ile berabet yaptık. Bu konu en öncelikli konumuzdur. Şimdi kafa karıştırmak, muazzam bir reformu tartışılır hale getirmek bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür."