Başbakan Binali Yıldırım, Dolmabahçe'deki iş dünyasıyla iftar buluşmasında konuşuyor.
Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle;
Hiçbir kutsalı olmayan alçak terör örgütü, okullarda karne sevinci yaşandığı bir günde, böyle mübarek bir ayda ellerini kana bulamaktan çekinmedi. Terör hepimizin ortak düşmanı. Bütün insanlığın ortak düşmanıdır. Hep birlikte teröre karşı ortak mücadele şarttır.
Yurdun her köşesinde askerimiz, jandarmamız, korucumuz gece gündüz terörle mücadele ediyor. Irak ve Suriye tarafında, Güney sınırımız boyunca bir terör koridoru oluşturma gayetleri var. Buna izin vermeyeceğiz.
Suriye ve Irak sınırımızdaki bin 350 km'lik sınır hattının yüzde 70'ini emniyet altına aldık.
Terörle mücadelede ikircilikli bir tutumu artık dünyanın terk etmesi lazım. Senin terör örgütün kötü, benim terör örgütüm iyi gibi mülahazalarla terörle mücadelede başarılı olunamaz. Özellikle son yıllarda İslam karşıtlığı gelişmiş ülkelerde moda oldu. Adeta terörü İslam'la anmak suretiyle terörün kaynağının Müslüman ülkelerden ve Müslümanlardan olduğu şeklinde bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bunun terörle mücadelede hiçbir faydası olmadığı gibi gelecek yıllarda medeniyetlerarası kültürlerarası uzlaşmaya ve birleşmeye de çok ciddi zararları olacaktır.
Katar'da başlatılan yaptırım kararının doğru olmadığını açık bir şekilde dile getirmiştik. Körfez ülkelerinde yaşanan krizin en kısa sürede diyalogla sona ermesini diliyoruz.
Coğrafya kaderdir. Körfez bölgesinin karışmaması için fırsat kollayanların umutlarını boşa çıkarmamız gerekiyor.
"KATAR KRİZİNİN DERİNLEŞMEMESİ İÇİN BAŞTA CUMHURBAŞKANIMIZ OLMAK ÜZERE ÇOK CİDDİ BİR MESAİ HARCIYORUZ"
Krizin derinleşmemesi için Türkiye olarak başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere çok ciddi bir mesai harcıyoruz. Bütün bölge ülkelerinin liderleriyle ve diplomatik alanda muhataplarımızla görüşmeleri yapıyoruz ve tarafları sükunete davet ediyoruz. Mübarek ayda yine Müslüman ülkelerin kendi aralarında böyle bir çatışmaya girmemeleri için azami gayreti gösteriyoruz
Burada oluşabilecek yeni bir sorun alanı, sadece bölgeyle sınırlı kalmaz. Bölgenin jeostratejik özelliği bakımından bu sorunun küresel bir soruna dönüşme riski çok fazladır. O bakımdan bütün tarafların sorumlu davranması lazım ve krizin tırmanması yönünde değil, tansiyonun düşürülmesi yönünde katkı sağlanması gerekir.
"ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI ATILMIŞ ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIMDIR"
Bu ülkenin zenginliklerine her zaman güvendim. Türkiye'yi bugünlerden çok daha güzel günler bekliyor. Önümüz açıktır.Türkiye tarihin her döneminde stratejik bir öneme sahip olmuştur. Üçüncü havalimanı atılmış çok önemli bir adımdır.
Üçüncü havalimanı projesi Türkiye'nin gelecek vizyonuna yakışan bir adımdır. Piyasaları canlandırmak için Temmuz'dan bu yana bir süreç yaşadık. 'Kobi'lere hareketlilik getirecek, uzun vadeli planlarını devam ettirecek tedbirler aldık.
Borçlar yeniden yapılandırıldı. Moral bozukluğu, karamsarlık yok oldu.