Bekir Bozdağ: Başkanlık sistemine AKP evet derse olur

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'Başkanlık sistemi' tartışmalarına açıklık getirdi. Bozdağ, "İktidar çoğunluğu de belli Ak Parti grubu. Ak Parti evet derse oluyor" diye konuştu.

Bekir Bozdağ: Başkanlık sistemine AKP evet derse olur
16 Ekim 2016 Pazar 11:26

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, MHP ve CHP liderlerinin 'Başkanlık sistemi' görüşleri hakkında açıklama yaparak sistemin halka sunulması gerektiğine değindi. MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin açıklama yapmasıyla yeniden tartışmanın başladığını belirten Bozdağ, "İktidar çoğunluğu de belli Ak Parti grubu. Şimdi ben soruyorum parlamentoda AK Parti grubunun evet demediği bir kanun komisyonlardan çıkabiliyor mu? Yok. Meclis Genel Kurulu’nda görüşülebiliyor mu? Yok. Herhangi bir konu gündeme gelebiliyor mu? Yok. Ak Parti evet derse oluyor. " açıklama yaptı.

Bekir Bozdağ'ın Başkanlık sistemi açıklaması:

Tartışmayı Sayın Bahçeli yeniden başlattı

Sayın Bahçeli’nin açıklamasıyla Türkiye’de önemli bir tartışma yeniden başladı. Sayın Bahçeli dedi ki "Artık Başkanlık sistemi tartışmasına bir nokta koyalım halka soralım, halk ne diyorsa ona da saygı duyalım." Doğru söylüyor. Türkiye uzun bir zamandır bu tartışmayı yürütüyor. Bu tartışmayı kim sona erdirecek? Ya parlamento sona erdirecek 367 bulunur ve kabul edilir veyahut reddedilirse o zaman parlamento da son bulur. Ya da halka gidilir, halk karar verir ona göre bu işe nokta konur. O zaman bu tartışmayı sonlandırmak lazım ben de aynı kanaatteyim. 

Başkanlık sistemi, adı parlamenter de olsa uygulaması başkanlık sistemidir

Türkiye’de parlamento çoğunluğuyla Cumhurbaşkanı’nın aynı siyasi gelenekten geldiği dönemlerde zaten fiili bir Başkanlık Sistemi vardır. Atatürk dönemi fiili bir başkanlık sistemidir. O dönemde başbakanların İsmet İnönü dışında kaç tanesinin adını sayabiliyorsunuz. Hatta konunun uzmanları bile peş peşe başbakanların ismini sayamaz. Neden? Çok açık Başkanlık sistemi, adı parlamenter de olsa uygulaması başkanlık sistemidir. Menderes dönemi de öyledir. Rahmetli Bayar ile Menderes aynı partide bakarsanız Cumhurbaşkanı Menderes’tir ama o zaman başbakan eliyle yürüyen bir başkanlık uygulaması görüyoruz. O zaman da öyle. 

Şimdi Ak Parti dönemine geldiğinde durum daha farklı özellikle 10 Ağustos 2014’te Cumhurbaşkanının ilk defa Türk tarihinde halk tarafından seçilmesiyle esasında eski cumhurbaşkanlarına göre demokratik meşrutiyeti daha güçlü olan yetkisini halkın vekillerinden değil bizzat halkın kendisinden alan bir cumhurbaşkanı seçildi. 

Ak Parti evet derse oluyor

Cumhurbaşkanının anayasadaki yetkilerine bakarsanız Parlamenter sistemde olması gereken yetkiler var. Başkan yetkileri hatta bazı yetkileri başkanlıkta dahi yok bizim anayasamızda Cumhurbaşkanına verilen. İktidar çoğunluğu de belli Ak Parti grubu. Şimdi ben soruyorum parlamentoda AK Parti grubunun evet demediği bir kanun komisyonlardan çıkabiliyor mu? Yok. Meclis Genel Kurulu’nda görüşülebiliyor mu? Yok. Herhangi bir konu gündeme gelebiliyor mu? Yok. Ak Parti evet derse oluyor. Bizden önceki iktidarlar döneminde farklı mı? Hayır. Bizim anayasa ve içtüzüğümüz Meclis Komisyon ve Genel Kurul’da bütün çoğunluğu iktidara veriyor. İktidarın evet demediği bir yasama faaliyeti ve denetim faaliyetinin yapılabilme imkanı yok. Şuanda iktidar çoğunluğu kimde? Ak Parti’de. Cumhurbaşkanımız da %52 ile seçilmiş o da Ak Parti’nin kurucu lideri o zaman çok açık Türkiye’de de bir fiili durum var. CHP Türkiye’de başkanlık uygulaması yok deyince ortadaki gerçek ortadan kayboluyor mu? Yani yüzleşelim bununla. Kim ne derse desin daha önce de söyledim. Türkiye’de çok net bir başkanlık uygulaması yaşıyoruz zaten. Bunun adını koymak doğru olandır. Yok başkanlık sisteminin adını koyamayacaksak o zaman parlamenter sistemi tartışmalı olmaktan çıkarmamız lazım. Bunun yolu nedir? Sayın Bahçeli’nin dediği gibi Meclis’e konuyu taşımaktır. Meclis’e gider konu, görüşülür 330’un üzerinde Sayın Başbakanımız açıkladı.

367’nin de üzerinde çıksa bile halka gideceğiz biz

367’nin de üzerinde çıksa bile halka gideceğiz biz. Halk dedi ki başkanlık sistemini kabul ediyorum tartışma biter başkanlık sistemine geçeriz. Halkımız dedi ki başkanlık sistemini kabul etmiyorum yine mesele biter artık parlamenter sistemi tartışmaktan vazgeçeriz parlamenter sistemle Türkiye yoluna devam eder. Türkiye’yi artık başkanlık sistemi tartışmalarıyla yormanın kimseye bir faydası yoktur. Gelin adresi belli halkımıza soralım. Halk ne diyorsa onun kararını hep beraber saygıyla kabul edelim ve Türkiye yoluna böyle devam etsin. İnşallah parlamentoda böyle bir uzlaşma zemini olur ve Türkiye bu meseleyi tartışma konusu olmaktan çıkarır ve sistem tartışmalarına son noktayı koyar. Ben şimdiden önümüzdeki günlerin bu tartışmalarla çok daha farklı olacağını tahmin ediyorum. Umarım ki ülkemiz bu tartışmaları fazla ve ne yapacağına karar verir, yoluna devam eder.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.