Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, yaptığı açıklamada 'Konsey toplantısında Türkiye'ye ilişkin veya Kuzey Suriye'deki gelişmelerle ilgili Konsey'in aldığı bir karar olmadığını söyledi.
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, BM Güvenlik Konseyi'nde Türkiye ve Suriye'nin kuzeyindeki gelişmelerle ilgili alınan bir karar olmadığını belirtti.
BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya'nın talebi üzerine Türkiye'nin PYD mevzilerine top atışı konusu ele alınmış, kapalı oturumun ardından Konsey'in şubat ayı başkanı ve Venezuela'nın BM Daimi Temsilcisi Rafael Ramirez Carreno, gazetecilere yaptığı açıklamada, Konsey üyelerinin Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyine yönelik bombalamalarından endişe duyduğunu söylemişti.
Konuya ilişkin gazetecilere açıklama yapan Büyükelçi Halit Çevik, Konsey'de ortak bir karar alınmadığını öğrendiklerini kaydederek, "Bizim Konsey'deki muhataplarımızdan aldığımız bilgiye göre Konsey toplantısında Türkiye ile ilgili veya Kuzey Suriye'deki gelişmelerle ilgili Konsey'in aldığı bir karar yok. Orada herkesin ayrı ayrı ifade ettiği hususları gruplayarak Konsey başkanı özetlemeye çalıştı. Ama Konsey üyeleri, 15'i birden 'Konsey'in pozisyonu budur' diye kurumsal bir karar almamış vaziyette" diye konuştu.
Konsey'in pozisyonunun resmi olarak yansıtılması için herhangi bir karar alınmadığını vurgulayan Çevik, "15 ülkenin bir konuda fikir beyan etmesi ayrı birşey, Konsey'in bu belirtilen fikirler çerçevesinde 'Konsey'in kurumsal olarak pozisyonu budur' demesi ayrı birşey. Onun için ayrı bir karar gerekiyor. Onun alındığı konusunda bir bilgi yok. Böyle bir kararın alınmadığını bize Konsey'deki muhataplarımız teyit etmiş vaziyetteler" dedi.
-Konsey'in çalışma şekli
Çevik, BM Güvenlik Konseyi'nin "karar (resolution), başkanlık bildirisi (presidential statement), basın bildirisi (press statement) ve basına açıklama (element to press)" şeklinde kararlar aldığını ve bunların farklı ağırlıkları olduğunu belirterek, bugünkü açıklamanın bu kategorilerden hiç birisine girmediğini vurguladı.
Venezuela Temsilcisi Rafael Ramirez Carreno, gazetecilere açıklamasında "Tüm BMGK üyeleri, Türkiye'den uluslararası hukuka uygun hareket etmesini isteme konusunda anlaştı" demiş, gazetecilerin, "15 üyenin tamamının da aynı görüşte olup olmadığını" sormaları üzerine de değişik seviyelerde olmakla birlikte tüm üyelerin bu konuda hemfikir olduğunu savunmuştu.
Öte yandan BMGK'nın daimi üyelerinden bir diplomat da AA'ya yaptığı açıklamada, Carreno'nun sözlerinin Konsey üyelerinin tümünün görüşlerini yansıtmadığını söyledi.