Bozdağ: Müslüm, Çekya'da yargı önüne çıkarılacak

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin eski eş başkanı Salih Müslüm'ün bugün Çekya'da yargı önüne çıkarılacağını bildirdi.

Bozdağ: Müslüm, Çekya'da yargı önüne çıkarılacak
26 Şubat 2018 Pazartesi 15:39

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin eski eş başkanı Salih Müslüm'ün bugün Çekya'da yargı önüne çıkarılacağını bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, NTV'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, burada yaptığı konuşmada, PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin eski eş başkanı Salih Müslüm'ün bugün Çekya'da yargı önüne çıkarılacağını bildirdi.

Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin eski eş başkanı Müslüm'ün yakalanmasına yönelik değerlendirme yapan Bozdağ, Müslüm'ün Türkiye'de işlenen bazı suçlardan dolayı soruşturma kapsamındaki şüphelilerden biri olduğunu anımsattı.

Bozdağ, Salih Müslüm'ün hem Merasim Sokak'ta hem de Güvenpark'ta gerçekleştirilen terör saldırılarının şüphelilerinden biri olduğunu belirterek, hakkında kuvvetli deliller bulunduğunu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Müslüm hakkında soruşturma yürütüldüğünü ifade etti.

Hem Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin hem de 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Müslüm hakkında verdiği yakalama kararları bulunduğunu bildiren Bozdağ, Müslüm'ün son Avrupa seyahati sırasında Çekya'ya uğradığı ve burada bir otelde kaldığına dair bilgilerin gelmesi üzerine, Türk Interpolü'nün Çekya Interpolü'nden talepte bulunduğunu aktardı.

Bozdağ, "Geçici olarak yakalanması ve geçici tutuklanması ve akabinde Türkiye'ye iadesi talebiyle bu talebini muhataplarına iletti. Onlar da gerekeni yaptılar, yakaladılar ve gözaltına aldılar. Daha sonra Türkiye'nin Prag Büyükelçisi bunu resmi kanaldan da, öbürü de resmi ama şifahi olarak yapılan bir talep, bu sefer açıkça, resmen bu konuda adım atılması talep edildi." diye konuştu.

"Talebimiz Müslüm'ün Türkiye'ye iade edilmesinin sağlanması"

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ, resmi tutuklama talebinin resmi olarak iletildiğini belirterek,  "Bununla ilgili aramızdaki sözleşme gereği yapılması gereken usule ilişkin bazı işler var. Adalet Bakanlığının, geçici tutuklama talebini içeren ve arkasından iade talebini içeren dosyayı Çekya'ya iletmesi gerekiyor. Adalet Bakanlığı, elindeki dosya üzerinden hazırlıklarını tamamladı ve bu dosya dün itibarıyla Çekya adli makamlarına iletildi ve bugün de zannedersem Salih Müslüm Çekya'da yargı önüne çıkarılacak ve yargı bu konuda bir karar verecektir. Türkiye olarak bizim talebimiz, terör örgütünün yöneticisi olan, elebaşı olan ve halen Türkiye'ye karşı terör faaliyetleri içerisinde bulunan Salih Müslüm'ün, aramızdaki hukuk gereği Türkiye'ye iade edilmesinin sağlanmasıdır. Beklentimiz ve talebimiz o yöndedir. Bu konuyla ilgili görüşmeler de devam etmektedir. Umarız bugün olumlu bir karar çıkar."  ifadelerini kullandı.

Bozdağ, suçluların iadesine dair Avrupa Sözleşmesi'ne Türkiye ve Çekya'nın taraf olduğunu vurgulayarak, "Dolayısıyla her iki ülkeyi de bu bağlamaktadır. Aramızda suçluların iadesine ilişkin düzenlemeler de bu çerçevede uygulanacaktır. Çekya adli makamları Türkiye'nin taleplerini bu çerçevede değerlendirecek ve iade konusunda bir karar verecektir." dedi.

Mahkemenin saatinin ve Müslüm'ün hangi mahkemeye çıkarılacağının henüz belli olmadığını aktaran Bozdağ, "Ama bugün gün içerisinde mahkeme huzuruna çıkarılacağı ve bir karar verileceğine dair bilgimiz var. Çok hızlı bir şekilde mahkeme huzuruna çıkarılmış olması, son derece önemli." değerlendirmesinde bulundu.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.