Adalet Bakanlığı CTE Genel Müdürlüğü, bazı basın yayın organlarında yer alan "Kod adı başkan" başlıklı haberler ile tutuklu ve hükümlülerin tedavileriyle, ilaç teminine ilişkin haberleri yalanladı.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, bazı basın yayın organlarında yer alan tutuklu ve hükümlülerin tedavileriyle, ilaç teminine ilişkin haberler ile "Kod adı başkan" başlıklı haberleri yalanladı.
CTE Genel Müdürlüğünden, tutuklu ve hükümlülerin tedavileriyle, ilaç teminine ilişkin bazı haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan "ilaç temininde sıkıntılar yaşanıyor", "hastane taleplerinin karşılanmasında sıkıntı yaşanıyor", "sevk edildikleri hastanede doktoru görmeden geri geliyorlar" şeklinde yayımlanan haberlerin gerçekleri yansıtmadığı belirtildi.
Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin kurum idaresine vermiş oldukları dilekçe talepleri doğrultusunda kurum revirine çıkartılarak görevli aile hekimi tarafından muayenelerinin yapıldığı bildirilen açıklamada, aile hekiminin gerekli görmesi halinde kurum dışında bulunan üniversite ve devlet hastanelerinde de muayeneler gerçekleştirildiği belirtildi.
Acil durumlarda ise "112 Acil Servis" görevlilerince ilk müdahalelerin yapılarak hastanelere sevklerin sağlandığının ifade edildiği açıklamada, doktor tarafından gerekli görülen tedavilerin yaptırıldığı, reçetelerde yer alan ilaçların aynı gün ya da bir gün sonra temin edilerek hastalara elden teslim edildiği kaydedildi.
Söz konusu haberlerde ismi geçen A.T.A'ya kuruma geldiği 31 Temmuz 2016 tarihinden itibaren farklı tarihlerde kurum doktoru tarafından 18 reçete yazıldığı ve ilaçların kendisine teslim edildiğinin vurgulandığı açıklamada, Ş.A'ya da kurum doktoru tarafından 18, devlet hastanelerince de 3 reçetenin düzenlendiği ve ilaçların elden teslim edildiği bildirildi.
Tutuklu H.K'ya ise kepek ekmeği tüketmesi ve bel korsesi takması konusunda aile hekimince rapor verildiği anımsatılan açıklamada, tutukluya gerekli malzemelerin kurum tarafından temin edilerek teslim edildiği ifade edildi.
Açıklamada, haberlerde ismi geçen A.E'ye ise kurum doktoru tarafından iki reçetede yer alan ilaçların teslim edildiği ve tutuklunun hastane sevklerine ise kendi isteğiyle verdiği dilekçelerde gitmek istemediğini belirttiği aktarıldı.
'KOD ADI BAŞKAN' AÇIKLAMASI
CTE Genel Müdürlüğünden yapılan bir diğer yazılı açıklamada da, bazı basın yayın organlarında yer alan "Kod adı başkan" başlıklı haberin gerçekleri yansıtmadığı belirtildi.
Açıklamada, hükümlü ve tutukluların, kurum görevlilerine "başkanım" şeklinde hitap ettiklerine ilişkin iddianın gerçek dışı olduğu, Adana E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda barındırılan tutuklu B.A. ve İ.E'nin kuruma ilk kabul muayenesinde herhangi bir darp ve cebir izine rastlanmadığı belirtildi.
Söz konusu kurumda 133 kameranın bulunduğunun bildirildiği açıklamada, çocuklara işkence yapıldığı iddiasıyla ilgili kurum tarafından görevli personel hakkında başlatılan idari soruşturmada disiplin cezası verilmesine yer olmadığına dair karar verildiği ifade edildi.
Görevli personel hakkında savcılık tarafından yapılmakta olan adli soruşturmanın da takipsizlikle sonuçlandığının bildirildiği açıklamada;
"Adana Cumhuriyet Başsavcılığının başlatmış olduğu soruşturma kapsamında tutuklu B.A. ve İ.E. Adli Tıp Kurumuna sevk edilmiş, düzenlenen raporlarda, tıbbi tedavi gerektirecek bir lezyon saptanmadığı tespit edilmiştir. Basında yer alan haberde, D.A. isimli hükümlü ve tutuklu çocuğun kurumda bulunması gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Sonuç olarak, kamuoyunda algı oluşturmaya yönelik bu tür haberlerin gerçeği yansıtmadığı ve yapılan işlemlerde mevzuata aykırı bir husus olmadığı görülmüştür." ifadeleri kullanıldı.