Cumhurbaşkanı'nın TBMM Fesih Yetkisi var mı? Binali Yıldırım'dan Kılıçdaroğlu'na cevap

TBMM'nin 97. Yıldönümü dolayısıyla özel gündem ile toplanan TBMM'de yeni anayasa ve Cumhurbaşkanı Yetkileri ile ilgili tartışma yaşandı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yeni anayasa ile ilgili eleştirilerini bugün de sürdürdü. Kılıçdaroğlu'na cevap ise, kürsüye tekrar daha gelen Başbakan Binali Yıldırım'dan geldi.

Cumhurbaşkanı'nın TBMM Fesih Yetkisi var mı? Binali Yıldırım'dan Kılıçdaroğlu'na cevap
23 Nisan 2017 Pazar 15:20

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis'in kuruluşunun 97'inci yıldönümü dolayısıyla özel gündemle toplanan Meclis Genel Kurulu'nda açıklama yaptı. Konuşmasında referandum sonucunu ve anayasa değişikliğini eleştiren Kılıçdaroğlu'na tepki TBMM'den ve Başbakan Binali Yıldırım'dan geldi. 

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Referandumda Evet çıkan Yeni Anayasa Değişikliğini ve Cumhurbaşkanlığı Sistemine yönelik eleştirisini bugün de sürdürdü. Cumhurbaşkanı'nın Fesih yetkisi olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, "Yaratılan bu acı tabloyu vicdanı sızlayan herkesin iyi duymasını isterim. Bu bağlamda milli mücadelenin hemen sonrasında müzakerelerine başlanan yeni anayasa tartışmalarını da hatırlatmakta fayda görüyorum. 1924 yılında. Cumhurbaşkanı gerekçesini millete ve devlete belirtmek şartıyla Meclis'i feshedebilir denir. Buna rağmen fesih yetkisine karşı çıkmışlardır." dedi.

Hiçbir Makam, TBMM'yi Fesh Edemez

TBMM kürsüsünde sözlerini sürdüren Kılıçdaroğlu, "Rahatsız olduğunuzu biliyorum, milli irade milli irade diyorsunuz. Milli irade varsa burada tecelli etmiştir. Hiçbir makam, mevki TBMM'yi feshedemez,Meclis'in itibarını satıyorsunuz, nokta." dedi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğu'nun konuşmasının ardından kürsüye tekrar gelen Başbakan Binali Yıldırım, Kılıçdaroğlu'nun Fesih yetkisi ile ilgili sözlerine cevap verdi. Referandum sürecinde de ısrarla Fesih yetkisinin olmadığını anlattıklarını belirten Yıldırım; 

Bu Meclis'in feshi değil seçimlerin yenilenmesidir

"Meclis'in feshedilmesi meselesine de cevap vermek istiyorum. Dilimizde tüy bitti, böyle bir şey olmayacağını kampanya döneminde de anlattık. Bu Meclis'in feshi değil seçimlerin yenilenmesidir. 15 Temmuz'da Meclis'e feshetmeye çalışanlar derslerini aldı. Mesele bu kadar açıkken görüyorum ki Kılıçdaroğlu hala 16 Nisan öncesinde. 16 Nisan oldu, halk oylaması yapıldı ve milletimiz yeni sistem değişikliğini kabul etti. Önümüze bakmamız lazım. Ülkemizi, milletimizi muasır medeniyetler seviyesinin ötesine taşıyacak düzenlemeleri bu yüce çatı altında hep beraber gerçekleştirmemiz lazım." şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.