Davutoğlu'ndan, "istifa edecek misiniz?" sorusuna cevap!

Başbakan Ahmet Davutoğlu grup toplantısında yaptığı konuşmada, "AK yürekli kadronun üzülmesine asla izin vermem. Bugün herkes imtihandadır. Bir faninin vazgeçeceği her makamdan vazgeçerim ama bu kutsal davanın zarar görmesine izin vermem" diye konuşmasının ardından herkesin aklına 'Davutoğlu istifa edecek mi?' sorusunu getirdi.

Davutoğlu'ndan, "istifa edecek misiniz?" sorusuna cevap!
04 Mayıs 2016 Çarşamba 10:51

Başbakan Ahmet Davutoğlu grup toplantısında yaptığı konuşmada, "AK yürekli kadronun üzülmesine asla izin vermem. Bugün herkes imtihandadır. Bir faninin vazgeçeceği her makamdan vazgeçerim ama bu kutsal davanın zarar görmesine izin vermem" diye konuşmasının ardından herkesin aklına 'Davutoğlu istifa edecek mi?' sorusunu getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Reis", Başbakan Davutoğlu "Hoca" olarak tanımlandığı ve Davutoğlu için ağır eleştirilere yer verildiği 'Pelikan bildirisi' diye bilinen yazı sonrasında Davutoğlu’nun dünkü yaptığı grup konuşmasında "Bir faninin vazgeçeceği her makamdan vazgeçerim" sözünü sarf etmesi ‘Davutoğlu istifa edecek mi?’ sorusu akıllara geldi.

"Pelikan Bildirisi" olarak gündeme oturan "Selam Olsun!" başlığıyla 1 Mayıs'ta yayımlanan yazı için BirGün Gazetesi Yayın Danışmanı ve yazarı Barış İnce, kişisel Twitter hesabından "Reisçilerle kısa adamcılar bu pelikan bildirisi ile kavgayı ortaya saçtı ya. Barlas'ın oğlu yazdı onu ve yanında çalışan biri paylaştı" diye yazdı. Barlas ise iddiayı yalanlayarak, "Pelikan Bildirisi'ni benim yazdığımı iddia edenler bence hafif salak. Ben her şeyi net olarak ismimle yazıyorum zaten. Kovulacak yerim de yok. Siyasette herkes en yakınındakilere dikkat etsin. Çok sinsi bir döneme girdik." diye cevap vermişti.

'Selam Olsun' yazısının sonuç kısmıda ise;

"hoca ile REİS arasındaki hikaye basit bir ihtiras hikayesi değildir.
Çünkü hoca kendi ihtiraslarının peşinden koşabilmek için,
REİS karşıtı, ve dolayısıyla REİS’i destekleyen halkın karşıtı kim varsa, onunla işbirliği kurma yoluna gitmiştir.
Küresel güçlerin ülkemizdeki satrancında vezir görüntüsüne sahip basit bir piyon olmayı kabul etmiştir.
Kavga budur.
Kaybedeni de bellidir!"

Hürriyet gazetesi köşe yazarı Abdülkadir Selvi, Davutoğlu'nun MYK' da konuşmasını kaleme aldı. Selvi'nin kaleme aldığı yazıda istifa ile ilgili bölümü içeren kısım:

Dün AK Parti grubundan sonra MYK toplantısı yapıldı. MYK’da Başbakan’a, “Sözleriniz bir veda konuşması gibi algılandı. Öyle bir şey var mı?” diye soruluyor.

Başbakan aynen şu karşılığı veriyor: “Ben henüz kararımı vermedim. Karar aşamasındayım. Değerlendiriyorum. Bu gece Miraç Kandili, tefekkür edeceğiz. Tezekkür edeceğiz. Muhasebemizi yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanı’nın hukuku, benim hukukumdur. Onun ailesi benim ailemdir. Görevimizi şimdiye kadar yaptık, yine de yaparız. Ama Türkiye’ye ve AK Parti’ye zarar verecek bir hareketin içinde olamayız”

Toplantıdan sonra konuştuğum bir MYK üyesi, Başbakan’ın sözlerini, “Sayın Başbakan ucu açık bir şekilde konuştu” diye tanımladı.

Bu söz bugün yapılacak Cumhurbaşkanı-Başbakan görüşmesine ilişkin beklentileri artırdı. Bu aşamada bir istifadan söz edilmiyor ama bugünkü görüşme kritik. Cumhurbaşkanı-Başbakan ilişkisinde dört kırılma noktasından söz ediliyor:

1 - 7 Haziran seçimleri öncesinde milletvekili listeleri konusunda yaşanan kırgınlık.

2 - 12 Eylül kongresi öncesinde MKYK listesine öfkeli bir şekilde müdahale.

3 - Bakanlar Kurulu listesinde yaşanan gerilim.

4 - MKYK’da yetki devri.

Peki bu ilişki tamir edilemez bir noktada mı? O noktada olmadığı söyleniyor. Çözüm zor ama imkânsız değil. Sorunu çözecek iki kişi var. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu.

Burada, “uyum ve istikrar” sözcüklerinin altı çiziliyor. Ya Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında soruna yol açan pürüzler giderilerek güvene dayalı bir ilişki modeli tesis edilecek ya da gereği yapılacak.

Demirel, “Siyasette 24 saat çok uzun bir süredir” derdi. AK Parti cephesindeki gelişmeleri dikkatle takip etmekte yarar var.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.