Dokunulmazlık oylaması yapıldı, 367 çoğunluğu sağlanamadı

TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili Anayasa Değişikliği teklifinin oylaması yapıldı. Daha önceden CHP ve MHP'nin AK Parti'nin teklifine destek sözü sonrasında CHP'den fire geldi. Peki şimdi ne olacak?

Dokunulmazlık oylaması yapıldı, 367 çoğunluğu sağlanamadı
18 Mayıs 2016 Çarşamba 09:11

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, milletvekilliği dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili anayasa teklifinin oylaması yapıldı. Haklarında fezleke bulunan milletvekillerinin dokulnulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili sunulan teklifin ilk iki maddesi TBMM'de oylamaya sunuldu. Gizli  yapılan oylamada, Anayasa değişikliği teklifinin birinci madde oylamasında 348 kabul oyu çıktı.

Daha öncesinde AK Parti'nin dokunulmazlık teklifine destek vereceklerini açıklayan CHP, dokunulmazlık oylamalarında HDP ile birlikte red oyu kullandığı öğrenildi. Teklifin ikinci maddesi yapılan oylama sonucunda 357 oyla kabul edildi. 

Dokulmazlık teklifinin birinci maddesi

Gizli oylamaya 531 milletvekili katıldı. Oylamada 1. madde 148 ret oyuna karşılık 350 oyla kabul edilerken, 27 oy boş çıktı, 1 oy geçersiz sayıldı; 5 milletvekili de çekimser kaldı.

Dokulmazlık teklifinin ikinci maddesi

Genel Kurul'da yapılan gizli oylamaya 529 milletvekili katıldı. Oylamada 2. madde 149 ret oyuna karşılık 357 oyla kabul edilirken, 17 oy boş çıktı, 6 milletvekili de çekimser kaldı.


Değişikliğin referandumsuz kabulu için şart konulan 330 sınırı aşılırken, referandumsuz kabulu için şart koşulan 367 oya ulaşılamadı. AK PArti MHP tarafında toplam 5 firenin olabileceği belirtilirken, daha önce destek vereceğini ifade eden CHP, HDP ile bir olup dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili hayır oyu kullandı.

Peki ne olacak?

20 Mayıs 2016 Cuma günü yapılacak iki tur oylama sonrasında kesin bir sonuç ortaya çıkacak. CHP daha önceden verdiği destek sözünü yerine getirseydi, dokunulmazlıkların dün gece meclisten geçip, fezlekeleri bulunan milletvekillerinin dosyaları savcılığa gönderilmesi işlemi başlayacaktı.

Teklif kabul edilirse, 138 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılacak. 677 fezleke doğrudan yargıya teslim edilecek.

 


Etiketler; #dokunulmazlık
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.