Eğitim Bir Sen: 'Bylock' mutlaka aydınlatılmalıdır

Eğitim Bir-Sen, MEB'in en son açığa alınan 2 bin 400 öğretmenin Bylock kullanmasından dolayı olduğunu ve Bylock nedeniyle mağdur olan eğitimciler için  'Bylock'un mutlaka aydınlatılması gerektiğini dile getirdi.

Eğitim Bir Sen: 'Bylock' mutlaka aydınlatılmalıdır
20 Ekim 2016 Perşembe 14:19

Eğitim Bir-Sen, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) FETÖ soruşturması kapsamında en son açığa aldığı 2 bin 400 öğretmen ‘Bylock’ olarak bilinen mesajlaşma programını kullanmanın olduğunu hatırlatarak 'Bylock'un mutlaka aydınlatılması gerektiğine değindi.

ByLock kullandığının tespit edilmesinden sonra açığa alınan eğitimcilerden bir kısmının FETÖ ile bağlantısının asla olmadığının ve sosyal çevre şahitliklerinin artarak sendikaya yansıdığı ifade edildi. 

"Birçok eğitimcinin söz konusu iddialarla alakalı olmasının sosyal algı olarak mümkün olmadığı, bazılarının engeli dolayısıyla bu programı kullanacak durumda bile olmadığı, adresine kayıtlı herhangi bir internet aboneliği bulunmadığı gibi örnekler çoğalınca, sendika olarak “Bylock belirsizliği mağdurlar üretiyor” başlığı ile bir çağrıda bulunarak detaylı bir teknik incelemenin zaruretinden bahsetmiş, adaletin tesis edilmesi için masumları korumaya dönük her türlü adımın zamanında atılması gerektiğini dile getirmiştik." diye açıklama yapan Eğitim Bir Sen, görevden el çektirilen eğitimcilerin kendi rızaları dışında gelişen ya da gerçekleşen durumların mağduru oldukları yönündeki kanaatın kamuoyunda yaygınlaştığına vurgu yapıldı.

Eğitim Bir-Sen'in ByLock mağduriyeti için açıklaması:

"İnternet ortamına dâhil olmak için her kullanıcıya operatörler tarafından ayrı tahsis edilen IP numaralarının bazen birden fazla kullanıcıya tahsis edilebildiği, aynı IP üzerinden aynı anda birçok kullanıcının legal/illegal işlem yapmasının mümkün olduğu bilinmekte, tam da burada ‘kuru ile yaşın karıştığı’ intibaı güçlenmektedir. Görevden el çektirme işlemi gerçekleşince de masum ile mağdur aynı akıbete uğradığı için ‘at iziyle it izinin’ karıştığı bir durum ortaya çıkmaktadır. Yeniden bir ayıklama içinse geriye yönelik işlem yapmanın zorluğu, bu süreçteki itibar kaybının telafisinin mümkün olmayacağı düşüncesi vicdanlara ağır gelmektedir.

Böylesi teknik konuların yeterince aydınlatılmadan tek başına ihraç kriteri kabul edilmesinin doğru olmayacağı bir noktaya gelinmiş bulunmaktadır. Bu aşamada sadece IP üzerinden bir işlem yerine operatörlerde bulunan ‘log’ kayıtlarının incelenerek teknik incelemenin tüm kayıtları ayrıştıracak derecede incelendikten sonra kesin delil kabul edilmesi gerektiği anlaşılmıştır. Aynı şekilde üzerine kayıtlı hattın başkası tarafından istismar edilmesinin tespiti için de telefonun nerede kullanıldığını gösteren baz istasyonlarından alınacak sinyal ve ‘HTS’ kayıtlarının incelenmesi, internet aboneliği hattının başka kişilerce kötüye kullanımı gibi direkt suç konusu olmayan unsurlar tam olarak aydınlatılıncaya kadar kişiler hakkında kesin kanaate dayalı işlemler yapılmamalıdır.

Açığa alma olsun, kamu görevinden çıkarma olsun, haklarında işlem tesis edilen kişilere somut olarak hangi fiil veya davranışı sebebiyle bu türden bir işlem uygulandığının, yapılan inceleme neticesinde hangi fiilinin suç olarak sabit görüldüğünün açıklanması, üzerine kayıtlı birden fazla mobil hat olanların hangi numarası üzerinden suç işlendiğinin paylaşılması önem arz etmektedir."

Sürecin sağlıklı ve şeffaflık içinde yürütülmesi, yapılan hataların telafi edilmesi, teknik konuların tüm ayrıntılarıyla aydınlatıldıktan sonra tasarrufa konu edilmesi, toplumun adalet duygusunun yara almaması için elzemdir. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.