'Ehliyet yenilemede muayene ücreti 400 lira olacak' yalanı

Sosyal medyada hızla yayılan ehliyet değişikliği ile ilgili iddialara EGM, Sağlık Bakanlığı ve AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Uzm.Dr. Erkut Coşkun'dan açıklama geldi. Yapılan açıklamalarda; bu iddiaların gerçekleri yansıtmadığı ve bu tür yalan haberlere itibar edilmemesi gerektiği belirtildi.

'Ehliyet yenilemede muayene ücreti 400 lira olacak' yalanı
06 Aralık 2016 Salı 18:19

Sosyal medyadaki ''Sürücü Sağlık Raporu'' yalanı ortalığı karıştırdı. 

Son zamanlarda, “Ehliyeti olan arkadaşlar 31 Aralık 2016 tarihine kadar aile hekiminden aldığınız sağlık raporu, 4 adet biyometrik resim ve halk bankasına yatıracağınız 15 tl ücretin makbuzu ile yenileyebilirsiniz. Aksi takdirde 2017 1 ocaktan itibaren hastaneden tam teşekküllü sağlık raporuyla yenilemek zorunda kalacaksınız 350-400 tl olacak. Herkese bildirin.” mesajı sosyal medya ve whatsApp üzerinden hızla yayılıyor. Bu iddiaların gerçekleri yansıtmadığını belirten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Erkut Coşkun, “01.01.2016 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik gereğince ehliyetler 2020 yılına kadar şu anda da yürürlükte olan koşullar dahilinde yenilenebilecektir.” şeklinde açıklama yaptı.

Coşkun'un açıklaması şu şekilde;

"Sürücü olabilir belgesini yenileyecek vatandaşlarımızın sağlık koşullarıyla ilgil olarak müracaat ettiği hekim, değerlendirmesini yaparak muayene ve tetkikler sonucunda kişinin istenen koşulları taşıdığına kanaat getirirse ilgili sağlık raporunu verebilir. Bu esnada hekim herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşırsa veya ileri tetkik ihtiyacı duyarsa uzmanınca muayenesi için ilgili branşa sevk yapacaktır. "

Coşkun açıklamasında, bu raporların aile sağlığı merkezlerinde verilmesine yönelik kararla ilgili olarak da şunları söyledi; "Bu noktada asıl olan ve Sağlık Bakanlığımızdan talebimiz, ehliyet için gerekli sağlık raporlarının hastaneler bünyesinde oluşturulacak heyetler tarafından ücretsiz olarak tanzim edilmesi, böylece oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesidir.Unutmayalım ki, trafik kazalarının % 85 kadarı sürücü hatalarından kaynaklanmaktadır. Dünya standartlarına uygun hale getirilen sürücü olabilir sağlık koşulları, bizler ve geleceğimiz olan çocuklarımızı korumak içindir.Siz değerli halkımızın müracaat ettiğiniz hekimin kararlarına riayet etmenizi ve resmi makamlarca açıklanmamış sadece söylenti şeklindeki haberlere itibar etmemenizi rica ederiz."

Sosyal madyada dolaşan bu yalan habere bir diğer açıklama da EGM'ye bağlı olan Trafik.gov.tr adresinden geldi. Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığından duyuru ise şu şekilde;

''Son günlerde sosyal medyada; “2017 Ocak ayından itibaren sürücü sağlık raporlarının Devlet Hastanelerinden 350-400 TL. civarında bedel ödeyerek alınacağı” şeklinde haber ve duyurular paylaşılmaktadır.   

Sürücü sağlık raporları; 
“Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik” hükümleri kapsamında, Aile Hekimliği, Devlet Hastaneleri veya Özel Hastanelerden alınmaya devam edilecektir.   Sosyal medyadaki haberler gerçeği yansıtmadığı gibi; bu yönde Genel Müdürlüğümüzce herhangi bir çalışma yapılmamaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.     

TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI''

Sağlık Bakanlığı da konuyla ilgili, sürücü belgesi için istenilen 'sağlık raporuna' ilişkin yayınlanan haberlerde kamuoyunu yanlış bilgilendiren ifadelerin yer alması gerekçesiyle bir açıklama yaptı. Açıklamada; 

"Aile hekimlerine giden ve ileri bir sağlık sorunu olmadığı tespit edilen vatandaşlardan işlem karışlığında herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Her sürücü adayına zeka testi yapılmayacaktır. Aile hekiminin sevk etmesi, psikiyatri uzmanının da uygun görmesi halinde zekâ testi yapılabilecektir" denildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.