Erdoğan, Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda konuştu
10 Ekim 2018 Çarşamba 11:30

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'na katıldı. Konuşması canlı yayınlanan Erdoğan, şu açıklamaları yaptı:

Değerli bakanlar, değerli kurum temsilcileri kıymetli misafirler sizleri en kalbi duygularımla muhabbetle selamlıyorum.

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu vesilesiyle sizleri ülkemizde güzel İstanbulumuzda misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Afrika Kıtası'nın dört bir yanından Türkiye'ye teşrif eden siz kıymetli misafirlerimize hoşgeldiniz diyorum.

Ticaret Bakanlığımıza, Dışişleri Bakanlığımıza ve diğer kurumlarımıza bu önemli toplantıya öncülük ettikleri için teşekkür ediyorum.

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun ülkelerimiz arasında ticaretin yatırımların ve dayanışmanın özellikle ziyadeleşmesine vesile olmasını temenni ediyorum.

Bugün ödüllerimizi vereceğimiz firmalarımızı da şimdiden tebrik ediyorum.

Özellikle 2005 yılını Başbakanlığım dönemimde Afrika yılı olarak ilan etmiştik. O günden bugüne tempo artarak devam etti. Göreve geldiğimizde Afrika'da 12 büyükelçiliğimiz varken bugün 41 büyükelçiliğimiz var. Bu sayı artarak devam edecek.

"Afrika kıtasının tamamıyla işbirliğimizi güçlendirmenin gayreti içerisindeyiz"

Kazan-kazan ve eşit ortaklık temelinde karşılıklı saygıya dayalı ilişkilerimizi her alanda ilerletmeyi arzu ediyoruz. Bu anlayışla göreve geldiğimiz günden beri hiçbir ayrım yapmadan Afrika Kıtası'nın tamamı ile işbirliğimizi güçlendirmenin gayreti içerisindeyiz.

Afrika açılım politikamızı başlattığımız 2003 yılından bu yana gösterdiğimiz çabalarımızın meyvelerini farklı alanlarda topladık. Sadece Cumhurbaşkanlığımız döneminde 21 farklı Afrika ülkesini ziyaret ettik. 

"Türkiye-Afrika ortaklık zirvesi 2019'da İstanbul'da"

Bu ziyaretlerimde iş adamlarımız ve yatırımcılarımızın da heyetlerimde yer almasına önem verdik. Yine aynı dönemde 16 Afrika ülkesinden devlet ve hükümet başkanını Türkiye'ye misafir ettik. İlki 2008 yılında İstanbul'da, ikincisi 2014 yılında Malobo'da olmak üzere iki kez Türkiye-Afrika Ortaklık Zirveleri düzenledik. Zirvenin üçüncüsünü 2019 yılında yine İstanbul'da tertip etmeyi planlıyoruz.

Kıta'daki kardeşlerimiz için büyük önem arz eden en az gelişmiş ülkeler konferanslarının dördüncüsüne ev sahipliği yaptık. Çölleşme ile mücadele sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı ve tarihte ilk defa düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi yine ülkemizde gerçekleştirildi. Bu zirveler öncesinde ve sonrasında tarımdan sağlığa, ticaretten üretime kadar farklı alanlarda birçok toplantının düzenlenmesini sağladık.

"Türkiye dünyada diplomatik ağ bakımından en büyük 6. ülke"

DEAŞ, El Şebap ve Boko Haram gibi terör örgütlerinin tehditlerinin arttığı bir dönemde farklı inançlardan farklı etnik ve kültürel kökenlerden dostlarımızın iştiraki ile yine ülkemizde zirveler, toplantılar icra ettik. Diplomatik misyonlarımızın sayılarının arttırılmasından askeri işbirliği anlaşmalarına öğrenci burslarından turizem ve kalkınma yardımlarına kadar oldukça geniş bir yelpazede işbirliğimizi derinleştirmeye çalıştık.

10-15 yıl önce sadece belli bölgelerde belli alanlarda görünür olan Türkiye bugün dünyanın en yaygın altıncı diplomatik ağına sahip ülkesi konumuna geldi. Bu çerçevede Kıta'da göreve geldiğimizde az önce de ifade ettiğim büyükelçilik sayısılarımızın artması inşallah Afrika'nın tamamında her ülkede büyükelçiliğimizin olacağının bir teminatıdır.

"Dünyanın en büyük diplomatik temsilciğini Somali'de açtık"

Dünyadaki en büyük diplomatik temsilciliğimizi bir Afrika ülkesi olan Somali'de açtık. Büyükelçiliklerimiz yanında TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı, Anadolu Ajansı, Türk Hava Yolları gibi kurumlarımızla Kıta'daki varlığımızı yaygınlaştırdık. Afrika Kıtası'nda ise 11 ülkede 12 müşavirliğimiz vardı şimdi ise 26 ülkede 37 müşavirliğimiz var. Mesela TİKA 21 koordinasyon ofisi ile tüm Kıta genelinde kalkınma yardımı faaliyetleri yürütüyor. Kıta'da kapasite geliştirerek gerekli altyapıyı inşa ederek ve istihdam üreterek özellikle gençlerin ve kadınların hayata ümitle bakabilmeleri için elimizden gelen tüm desteği veriyoruz.

"Afrika'dan 5 bin öğrenci burslu şekilde ülkemizde eğitim alıyor"

Türkiye burslarıyla 50'yi aşkın Afrika ülkesinden 5 bin öğrenci lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde ülkemizde eğitim alıyor. Türkiye Maarif Vakfımız, Yunus Emre Enstitümüz, Kızılayımız, AFAD'ımız kıtanın farklı bölgelerinde varlık gösteriyor. Sivil toplum kuruluşlarımız kimi zaman oldukça zor şartlar altında da olsa kıtadaki kardeşlerimizin dertlerine derman olmak için gayret sarfediyor. Ülkemizin Afrika'daki doğrudan yatırımlarının bedeli 6,2 milyar doları geçti. Müteahhitlerimiz kıta çapında 65 milyar dolar değerinde bin 150 proje üstlenmiş durumdalar.

Türk Eximbank, Afrika'daki ticari finansman ve altyapı projeleri için kredi desteği sağlıyor. Şimdiye kadar 46 Afrika ülkesi ile ticari ve ekonomik işbirliği anlaşması imzaladık ve karma ekonomik komisyon mekanizmaları oluşturduk. Ayrıca 28 ülke ile yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması 5 ülke ile serbest ticaret anlaşması, 12 ülke ile çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasını imzaladık. 

Bu anlaşmaların büyük bir kısmı şu anda yürürlüğe girdi. Ayrıca dış ekonomik ilişkiler kurulumuz bünyesinde 43 Afrika ülkesiyle iş konseyleri tesis edildi. Kıta ile ticaretimiz 2003 yılındaki 3,7 milyar dolar seviyesinden 2017 yılında 20,6 milyar dolara yükseldi.

Sahraaltı Afrika ülkeleriyle 2003 yılında 1,17 milyar dolar olan ticaret hacmimiz ise 2017 yılında 7,1 milyar dolara ulaştı. Kıtada kapasite geliştirerek gerekli altyapıyı inşa ederek ve istihdam üreterek özellikle gençlerin ve kadınların hayata ümitle bakabilmeleri için elimizden gelen tüm desteği veriyoruz. 2011'den bu yana Somali'de hayata geçirdiğimiz projeler Afrika kıtasına yaklaşımımızı göstermesi açısından önemli bir örnektir.

Bu süreçte en büyük memnuniyet kaynağımız Afrikalı kardeşlerimizin ülkemizin bu çabalarına gönülden destek olmalarıdır. Türkiye'nin Afrika açılımı kıta genelinde çok ciddi teveccüh görmüştür. Ülkemizin uzattığı dostluk eli Afrika ülkeleri tarafından asla havada bırakılmamıştır. Biz tüm kıta satında diplomatik varlığımızı güçlendirirken Afrika ülkeleri de Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerin sayılarını 10'dan 33'e çıkardılar. Birleşmiş Milletler İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası platformlarda Türkiye'nin küresel barış ve adaletin tesisi için yürüttüğü haklı mücadeleye Afrikalı dostlarımız güçlü destek verdiler. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.