Eski CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, bu haftasonu yapılacak referandumda kullanacağı oyun 'evet' olduğunu açıkladı. Tunay, "Bizim tarihsel gerçekliğimize en uygun sistem bu olduğu için 16 Nisan referandumunda 'evet'" dedi.
İş Dünyası Ekonomik ve Stratejik Kalkınma Derneği (İDEKAD) ve Atakum Belediyesince düzenlenen Samsun'daki "Güçlü Türkiye Yolunda Birlik ve Beraberlik Buluşmaları" programına Eski CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay katıldı. Programda konuşan Tunay, referandumda kullanacağı oyun 'evet' olduğunu söyledi.
Anayasa değişikliği ile ilgili önemli bilgiler veren Tunay şöyle konuştu:
"Türkiye ne çektiyse koalisyonlardan çekti. 1999 yılında siyasete başladığımda ANAP - MHP - DSP koalisyonu vardı. Ben ANAP Gençlik Kolları Başkanıydım. Ben siyasette gözümü açtığımda benim partim koalisyon ortağıydı. O yüzden koalisyonun ne olduğunu en iyi ben bilirim. Türkiye'de kurulan koalisyonların en kısası 3 ay. En uzunu 3,5 yıl. Türkiye'deki koalisyonların ortalama ömrü 1,5 yıl. 1,5 yıl içerisinde ne bir kimse hizmet yapabilir ne de ülkeyi ileri götürebilir.
1950 yılında çok partili hayata geçtik. 1960 darbe, 1971 muhtıra, 1980 darbe, 28 Şubat darbesi, 15 Temmuz darbe girişimi, 67 yılda 5 darbe yaşadık. Türkiye'de 13 yılda bir darbe olmuş, el insaf. Avrupa, Amerika örneğini veriyorlar. 'Neden oralardaki başkanlık sistemini getirmediniz. Türk tipi başkanlık mı olur' diyorlar. Tabii ki olur. Senin ülkende 13 yılda bir darbe oluyorsa başkanlığın da coğrafyanın koşullarına göre olur. Bizim kafamıza, siyasetçilere güvenilmez düşüncesini işlediler. Neden? 'Siyaset kurumu görevini yapamaz, yap darbeyi at siyasetçiyi hapse, ülkeyi 50 yıl geriye götür.' Referandumdan 'evet' çıktığı takdirde cumhurbaşkanını da meclisi de halk seçecek, tek söz sahibi meclis olacak. Buradan darbe çıkmaz. Fakat darbe yapmak isteyenler çıkmayacak mı tabii ki çıkacak. Bu birilerinin genlerine işlemiş, kolay söküp atamazsınız ama 'evet' çıktığında Türkiye'de bir daha darbe olması minimize olacak.
Yalnız cumhuriyet değil, Osmanlı'da da böyledir. Selçuklu da böyledir. Türk tarihinde kurulmuş devletlerde sistem bu. Güçlü bir lider, arkasından giden geniş halk kitleleri, hata yaparsa onu cezalandıran yine aynı halk kitlesi, sistem bu. Parlamenter sistem falan bu tamamen algı operasyonu.
Türkiye en büyük atılımları, en güçlü dönemlerini tek başına iktidarlar döneminde yaşamıştır. Niye? Hem koalisyon yok hem de güçlü bir lider var. Bizim tarihsel gerçekliğimize en uygun sistem bu olduğu için 16 Nisan referandumunda 'evet'"