Fidel Castro hayata veda etti

Küba'nın efsanevi lideri, 90 yaşında hayata gözlerini yumdu. Bugün cenazesi yakılacak olan Castro için 4 Aralık'ta resmi tören düzenleneceği açıklandı.

Fidel Castro hayata veda etti
26 Kasım 2016 Cumartesi 14:08

Küba'nın efsanevi lideri Fidel Castro, 90 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Fidel Castro'nun kardeşi Küba Devlet Başkanı Raul Castro, yeşil askeri üniformasını giyerek televizyondan yaptığı açıklamada, "Küba devriminin komutanı bu akşam saat 22.29'da öldü" dedi. Raul Castro, ağabeyinin naaşının Cumartesi günü yakılabileceğini ve naaşın bugün krematoryuma gönderileceğini duyurdu. Devlet Başkanı konuşmasını devrimin ünlü sloganı, "Zafere kadar, daima!" sözleriyle bitirdi.

Castro son 10 yıldır bağırsak hastalığından muzdaripti. Devrimci lider, 2006 yılında bağırsak hastalığı nedeniyle az daha yaşamını yitiriyordu. Bu olaydan iki yıl sonra da yönetimi kardeşi Raul'a devretti.

En son yedi ay önce kameralar önüne çıkan Castro, "Yakında öleceğim, bu son konuşmam olabilir ama ideallerimiz yaşamalı" demişti.

Castro, Küba'da iktidarda bulunan diktatör Fulgencio Batista'ya karşı gerilla mücadelesini 1953'te başlatmıştı. Batista'nın 1958'te ülkeden kaçmasının ardından Castro, 1959'da başbakan olmuştu. 

Küba'yı yeniden halkına veren lider olarak tanınan Castro, 1976 - 2008 yılları arasında devlet başkanı olarak Küba'yı yönetmişti.

Fidel Castro, 55 yıl önce gerçekleştirdiği devrimin ardından ada ülkesi Küba'ya tek parti rejimini ve sosyalist sistemi getirmiş, merkezi planlama ekonomisini uygulamaya sokmuştu.

PUTİN'DEN, RAUL CASTRO'YA TAZİYE MEKTUBU

Rusya lideri Vladimir Putin, mevkidaşı Raul Castro'ya gönderdiği mektupta, "Küba Devrimi'nin lideri, ağabeyiniz Fidel Castro'nun ölümü nedeniyle size ve tüm Küba halkına en derin taziye dileklerimizi iletiyoruz. Bu olağanüstü devlet adamının adı haklı olarak modern dünya tarihinde bir dönemin simgesi olarak görülüyor" ifadesini kullandı.

BUGÜN YAKILACAK, CENAZE TÖRENİ 4 ARALIKTA

Devlet televizyonunda yayınlanan açıklamada Castro’nun cenazesinin bugün yakılacağını belirtti. AFP’nin bildirdiğine göre Castro’nun cenaze töreni  4 Aralık’ta yapılacak.

Ülkede 9 günlük yas ilân edildiği de belirtildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.