GÖKTÜRK-1 uydusu, Fransız Guyanası'ndan fırlatıldı

Göktürk-1 uydusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle, Fransız Guyanası'ndan fırlatıldı. Fırlatmadan 68 dakika sonra beklenen ilk sinyal de geldi.

GÖKTÜRK-1 uydusu, Fransız Guyanası'ndan fırlatıldı
05 Aralık 2016 Pazartesi 20:29

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak GÖKTÜRK-1 uydusu, Fransız Guyanası'ndan fırlatıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ev sahipliğinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Akıncı tesislerinde düzenlenen törende, fırlatma anı canlı izlendi.

GÖKTÜRK-1, hem sivil hem de askeri uygulamalar için çok yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri sağlayacak ve bu özellikleriyle en gelişmiş sistemlere sahip keşif, gözetleme uyduları arasındaki yerini alacak.

GÖKTÜRK-1 Projesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığının projesi olarak, TAI, ASELSAN, TÜBİTAK, Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü, ROKETSAN, TR TECNOLOGY gibi Türk ortaklarının katılımı ve Thales Alenia Space sorumluluğunda yürütüldü. Yakıtsız yaklaşık bin 70 kilogram kütleye sahip GÖKTÜRK-1, yüksek çözünürlüklü optik kamerayla, güneş eş zamanlı yörüngede görev yapacak.

2012'de fırlatılan GÖKTÜRK-2'den sonra ikinci askeri uydu olma özelliğini taşıyan ve geliştirme, üretim ve test faaliyetlerine 19 Temmuz 2010'da başlanan GÖKTÜRK-1 uydusu, TSK'nın hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak.

Görüntü çözünürlüğü ve kapasitesi, veri indirme hızı, manevra kabiliyeti ve gelişmiş yer sistem özellikleri ile GÖKTÜRK-1 uydusu, GÖKTÜRK-2 uydusuyla beraber Türkiye'nin uzaydaki gücünü artıracak.

Yörünge testleri ve kabul aşamalarının tamamlanması sonucunda envantere alınacak olan GÖKTÜRK-1 uydusu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde teşkil edilmiş olan Keşif Uydu Tabur Komutanlığı tarafından komuta ve kontrol edilecek.

'Uydularımızı da artık kendimizin üretmesi şarttır'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uydularımızı da artık kendimizin geliştirmesi ve üretmesi şarttır. Bu konuda daha fazlasını yapmamız gerekiyor." dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde;

''Göktürk-1, Göktürk-2'den daha gelişmiş uydudur. Yarım metreye kadar hassas görüntüleme kabiliyetiyle, deniz kirliliğinden rekolte tahminine kadar kullanılabilecektir. Şimdi hedefimiz daha gelişmiş uyduları uzaya göndermektir.

Kıbrıs Barış Harekatı'nda rastladığımız ilk askeri ambargolar terörle mücadelede de karşımıza çıktı. Şimdi bazı batılı ülkelerin savunma ürünlerini satmama kararı aldığını görüyoruz. Türkiye savunma alanında dışa bağımlılığını yarı yarıya azalttı. İnşaallah, 2023'te daha da azalacak.

Atalarımızın lafı var, kötü komşu adamı hact sahibi yapar. Bu tür faaliyetler hırsımızı arttırıyor. Bugün uzaya fırlattığımız uydudaki yerli katkı oranı yüzde 20. Bundan sonraki daha gelişmiş uydumuzu en azından tam tersi bir oranla imal edip, uzaya göndermeliyiz. İhtiyacımız olan tüm alanlarda iyi bir planlama ve doğru tercihlerle kendi kendimize yeterli hale geleceğimiz bir savunma sanayiinin süratle tesis edilmesi gerekmektedir

Yüksek teknoloji gerektiren çalışmaların yüksek kaynak ve sabır istediğini biliyorum.

Sadece talep etmek yetmiyor, NATO'da beraber olduğumuz birçok dostlardan, silahsız İHA'lardan almak istediğimizi iletiyoruz. Bugün git yarın gel, en son kongreden izin çıkmadı diyorlar.  En son söyledikleri ne oluyor 'Kongreden müsaade çıkmadı'. Biz NATO'da, aynı cephede beraber değil miyiz? Bize bu yaptığınız nedir? Sonra silahlarıyla alakalı, o konularda da yine kendileriyle görüşüyoruz. Oturuyoruz, konuşuyoruz, gülüşüyoruz; ama iş neticeye gelince 'Kongreden karar çıkmadı'. Bunlar bizi sonunda hacet sahibi yaptı. Şimdi artık kendimiz üretiyoruz hem de çok daha ucuzuna üretiyoruz. Geçmişte uçak, silah, motor fabrikalarımızı kapatıp, hazır ürün alımına yönelen anlayışın tuzağına bir daha kesinlikle düşmemeliyiz.''


Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.