Halepçe Katliamı: Tarihin kara lekesi, Halepçe Katliamı ne zaman oldu?

Tarihin en büyük soykırımlarından biri olan Halepçe Katliamı bugün 28. yıldönümünde. Saddam Hüseyin'ın 16 Mart 1988'de Halepçe kasabasına düzenlediği kimyasal saldırıda ölen binlerce insan bugün dualarla anılıyor. tarihin en kirli sayfalarında yerini alan Halepçe katliamı nasıl oldu? Binlerce sivilin öldüğü Halepçe katliamı ne zaman oldu?

Halepçe Katliamı: Tarihin kara lekesi, Halepçe Katliamı ne zaman oldu?
16 Mart 2016 Çarşamba 15:00

Halepce Katliamı Fotografları (+18)
İlgili Galeriye Git

 İran-Irak savaşının akıllara kazanan en büyük katliamı. Halepçe Katliamı tarihin tozlu sayfalarına kazınmış en büyük katliamlardan birisi olarak geçmişe yazıldı. Halepçe Katliamı ne zaman oldu? Körfez Savaşı sırasında 1986-1988′de Irak Lideri Saddam Hüseyin'in Kuzey Irak'ta El-Enfal Harekatı adlı isyanı bastırma bahanesiyle  gerçekleştirdiği ve binlerce insanın yaşamını kaybettiği Kürtlere karşı düzenlettiği katliamdır Halepçe. 

Halepçe Katliamı ne zaman ve nasıl oldu?

Irak-İran savaşı sırasında Saddam Hüseyin bir yandan İran ile savaşırken diğer taraftan Irak'ın kuzeyinde bulunan Kürdistan bölgesindeki Kürtlerle savaş halindeydi. İran ve Irak için stratejik öneme sahip Halepçe kasabasında gerçekleşen katliam tarihin utanç olayıdır. Yaklaşık 76 bin insanın yaşadığı Halepçe İran sınırına oldukça yakın bir yerleşim yeriydi. Kürdistan Demokrat Partisi ile Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği, 15 Mart 1988 yılında İran ordusu ile birlikte Irak ordusuna karşı harekete geçmişti. İran ordusunun ve Kürt grupların bu saldırısı karşısında dönemin Irak Lideri Saddam Hüseyin Mecid'e kimyasal saldırı emri verdi. Mecid'in kontrolündeki Irak birlikleri konvensiyonel bombalama tekniğiyle bölgedeki binaların tüm camlarını kırdı. Harekatın ikinci planında kimyasal bombalar vardı. Kimyasal saldırı gerçekleştiği andan itibaren tüm bölgeye kesif bir elma kokusu yayıldı. Zamanla kokuyu hisseden ve içine çekenler yavaş yavaş ölmeye başladı. Kimyasal bombanın miktarı o kadar fazlaydı ki vücuda temas ettiği yeri yakıp geçiyordu. 




Katliamın boyutu o kadar büyüktü ki kimi insanlar kaçarken, kimi insanlar ise evinin önünde zehirlenip hayatını kaybetti. Kimyasal saldırı 17 Mart tarhinie kadara aralıklarla sürmüştü ve bölgede ölenlerin sayısı hiçbir zaman netlik kazanmadı. Savaştan sonra Halepçe2ye giren gözlemciler ölü sayısının çok fazla olduğunu belirtmişti. Saldırıda birçok kesimin kabul ettiği sonuç; 14 bin 765 kişinin yaralandığı, en az çocuk, kadın, yaşlı 5 bin kişinin hayatını kaybettiği görüşünde

Halepçe sonrası yaşananlar

Katliamdan sonra 19 Ağustos 1988 tarihinde İran ve IRak ateşkes imzaladılar.  Ateşkesten 5 gün sonra Irak ordusu Halepçe'yi geri ladı. Bu harekatta 200 kişinin de öldüğü ifade ediliyor. Katliamın izleri ve etkileri halen devam etmekte. Süleymaniye Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Fuat Baban, "Experiment in Evil" başlıklı makalesinde, Halepçe’de özürlü doğum oranının Hiroşima ve Nagasaki‘nin 4-5 katı olduğunu iddia etti. Amerika ise bu iddiayı suistimal ederek Zayıflatılmış Uranyum mermilerini kullanmasını meşrulaştırmaya çalıştı.

Saddam Hüseyin 5 Kasım 2016 tarihinde, Halepçe katliamı’nda Kürtlere karşı soykırım yaptığı suçlamasıyla da yargılanırken, başka bir katliam suçundan Duceyil Davası’nda, insanlığa karşı işlenen suçlardan mahkûm edildi ve asılarak idamına karar verildi. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.