İşverenler dikkat, fazla mesai can yakabilir

4857 Sayılı İş Kanununun 41. maddesi uyarınca işçi ve işveren arasında karşılıklı onayıyla yapılan "Fazla Mesai Muvafakatnamesi" gereği 275 saatten fazla mesai yasal değil.

İşverenler dikkat, fazla mesai can yakabilir
29 Ocak 2017 Pazar 14:32

Her yıl işçi ve işveren arasında karşılıklı onayıyla yapılan "Fazla Mesai Muvafakatnamesi" işverene çeşitli yükümlülükler getiriyor. 275 saatten fazla mesai ile işçi çalıştıran işverene para cezası uygulanacak.

Fazla mesainin kapsamadığı kesimse 18 yaşını doldurmamış işçiler, gebe, yeni doğum yapmış ve çocuk emziren işçiler, kısmi süreli çalışan işçiler, sağlığının elvermediğini belgeleyen işçiler olarak belirlenmiş durumda. Onay vermiş olsalar bile kanunen fazla çalışma yapmaya zorlanamazlar.

İŞVERENE, İŞÇİ BAŞINA CEZA

Bu kurallara uymayan işverenlerde ceza ile karşılaşıyorlar. İşçiye hakettiği mesai ücretini ödemeyen, işçiye hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında kullandırmayan, fazla saatlerde yapılacak çalışmalar için işçinin onayını almayan işveren, her işçi için 295 TL ceza veriliyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.