Kadir gecesi hangi gün idrak edilecek? Kadir gecesinde nasıl ibadet etmeliyiz? Kadir gecesi duaları ile ilgili detaylar haberimizde. 2016 Kadir Gecesinde müslümanlar nasıl ibadet etmeli, kadir gecesi ile ilgili merak ettikleriniz haberimizde.
Ramazan Ayının bitmesine çok az bir süre kaldı. Milyarlarca müslüman bu kutlu ayda Allah'a ibadet ederek, maneviyatlarını güçlendirmeye çalışıyorlar. Mübarek Kuran-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir gecesi hangi gün idrak edilecek? Kadir Gecesi'nde müslümanlar nasıl ibadet etmeli, kadir gecesi ile ilgili merak ettikleriniz haberimizde.
Mübarek Ramazanın içerisinde yer alan, Kadir Gecesi, Kur'an-ı Kerim'in inmeye başladığı zaman olan Kadir Gecesi'nde nasıl ibadet edilir?
2016 Kadir Gecesi hangi güne denk geliyor. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) mübarek Kadir Gecesi'nin öneminden çokça bahsetmişti. Ramazan ayının son 10 gün içerisinde oldu bilinen Kadir Gecesi ve genellikle tek gecelerde aranıyor.
Peki Bu yıl Kadir gecesi hangi güne denk geliyor?
2016 yılında Kadir gecesi ,1 Temmuz 2016 Cuma akşamını 2 Temmuz 2016 Cumartesi gününe bağlayan geceye denk gelmektedir. Peygamber efendimiz (s.a.v) daha önceki ümmetlerden bin sene cihad eden insanları düşünüp, benim ümmetimin ömrü kısadır, az ibadet ederler diye üzülünce, Allahü teâlâ, (Kadir gecesi senin ve ümmetinindir) buyurup Habibinin kalbini ferahlandırdı. Kadir gecesi, her Ramazan ayında gelir. Kadir Gecesi'ni farklı kılan bir diğer özelliği ise Kur'an-ı Kerim'in ilk o gece indirilmeye başlanmasıdır.
Kadir Gecesinde nasıl ibadet etmeliyiz?
Bu mubarek gecede birçok müslüman nasıl ibadet etmeliyim sorusunu kendisine soruyor. Müslümanlar ilk olarak bu gecede tevbe ve istiğfar etmeli ve daha sonra ibadetlerini gerçekleştirmelidir. Müslümanlar bu gecede;
Vakit Namazlarını kılmalı, Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
Bu gece çok kelime-i tevhid okumalıdır. Hadis-i şerifte;
"Kadir gecesinde üç defa lâilâhe illallah diyenin, birincisinde bütün günahları affolur. İkincisinde Cehennemden kurtulur. Üçüncüsünde Cennete girer." buyuruldu.
Kadir gecesinde nasıl dua edilir?
KAdir Gecesinde müslümanların nasıl dua edeceği hadislerde belirtilmiştir.
Aişe (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Ben:
−Ya Rasulallah, Kadir gecesini bilirsem, o gece ne söyleyeyim dedim. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي
“Allahumme İnneke Afuvvun Tuhibbu'l-Afve Fağfu Anni.”
'Ey Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin beni affet de' buyurdu.” (Tirmizi 3742)
Kadir gecesi ne zaman? İşte Kadir gecesinden yapılacaklar!
1) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
'Herkim imanla ve ecrini Allah'tan umarak Ramazan orucunu tutarsa onun geçmiş günahları mağfiret olunur. Herkim de imanla ve ecrini Allah'tan umarak Kadir gecesini ihya ederse onun geçmiş günahları mağfiret olunur' buyurdu.”
Buhari 1868, Müslim 760/175, Ebu Davud 1372, Nesei 2201, Begavi 1707, Albânî Sahihu'l-Cami 6441
2) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
'Sizler Kadir gecesini Ramazanın son on günündeki tek gecelerde arayınız' buyurdu.”
Buhari 1870, Müslim 1169/219, Tirmizi 797, Ahmed 24346, Albânî Sahihu'l-Cami 2922
3) Ubâde bin Samit (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kadir gecesini bize haber vermek için mescide çıkmıştı. Müslümanlardan iki adam kavga ettiler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
'Kadir gecesini size haber vermek için çıkmıştım, falan ve falan birbiriyle kavga ettiler (onun malumatı benden) kaldırıldı. Böyle olması sizin için belki daha hayırlıdır. Sizler onu (yirmiden sonraki) dokuzuncu, yedinci, beşinci gecelerde arayınız' buyurdu.”
Buhari 1874, Darimi 2/2728, İbni Ebi Şeybe 2/487/3, İbni Huzeyme 2198, Beyhaki 4/311, Begavi 1821, Tayalisi 576, Malik 1/320/13
4) Zerrubnu Hubeyş (Rahmetullahi Aleyh) dedi ki:
“Ubeyy bin Ka'b (Radiyallahu Anh)'a kardeşin Abdullah ibni Mesud (Radiyallahu Anhuma):
−Seneyi ihya eden kimse kadir gecesine isabet eder diyor dedim.
Ubeyy (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
−Allah ona rahmet etsin, insanların ona güvenip dayanmamasını istemiştir. Oysa o, kadir gecesinin Ramazanda, Ramazanın son on gününde ve yirmi yedinci gecede olduğunu elbette bilir. Sonra istisna etmeksizin yemin etti ve:
−Kadir gecesi yirmi yedinci gecedir dedi.
Ben:
−Ya Ebe'l-Münzir, hangi şeye dayanarak böyle söylüyorsun dedim.
Ubeyy (Radiyallahu Anh):
−Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in haber verdiği alamet veya ayetle, güneş o gecenin sabahında şuasız olarak doğar dedi.”
Müslim 1169/220, Humeydi 375, Ebu Davud 1378, Tirmizi 793, İbni Hibban 3689, İbni Huzeyme 2191-2193, Beyhaki 4/312, Begavi 1828, Abdurrezzak 7700