2017-2017 öğretim yılının sona ermesiyle beraber iki hafta sürecek olan mesleki gelişim programları başladı. Ankara Keçiören İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü okul öncesi öğretmenlerine, mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak bir çalışma gerçekleştirdi.
Ankara Keçiören İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okul öncesi öğretmenler için düzenen çalışmada, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra ÖMEROĞLU ve İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr Hakan ŞAHİN bilgi ve desteklerini esirgemedi.
21 Haziran 2017 Çarşamba günü Neşet Ertaş Kültür Merkezinde gerçekleşen programda Yard.Doç.Dr. Hakan ŞAHİN, Nörofizyolojik Yaklaşım(Beyin Temelli Öğrenme) ve geçmiş dönemlerde yayımlanan 1891, 1913, 1952, 1989, 1994, 2002, 2006 ve 2013 Okul Öncesi Eğitim Programlarıyla ilgili öğretmenleri bilgilendirdi.
-Beynimiz vücudumuzu nasıl kontrol ediyor?
Hakan ŞAHİN, Nörofizyolojik Yaklaşımla (Beyin Temelli Öğrenme) ilgili beynin yapısı, işlevleri ve işleyişinin, öğrenme ve öğretmeye uyarlanarak, beyinle uyumlu öğrenme ve öğretme stratejileri oluşturulmasıyla ilgili yaptığı sunumda: Beynin iki yarı-küreden oluştuğunu; Sol yarı-küresinde; mantıksal sıralama, karar verme, harfleri yorumlama, dil ile ilgili fikirlerin işlenmesi, fikirlerin sınıflandırılması, sayılarla ve hesaplarla ilgilenerek fikirlerin kritik analizinin yapılması ve vücudun sağ bölümünün fiziksel kontrolü gibi işlevleri yönettiğini belirtti.
Beynin Sağ yarı-küresinde de; Görsel şekillerin ve imajların (grafikler, haritalar ve çizgiler), uzamsal bilginin, kendiliğinden rastlantısal, açık uçlu fikirlerin işlenmesi, sezginin kullanılması, yeniliklerle, belirsizliklerle ilgilenme ve vücudun sol bölgesini kontrol etme işlemleri yapıldığını belirtti.
Ayrıca 1891, 1913, 1952, 1989, 1994, 2002, 2006 ve 2013 Okul Öncesi Eğitim Programlarının Felsefesi, amaçları, ilkeleri ve programın farklı boyutlarının karşılaştırmasını yaptı.
Prof. Dr. Esra ÖMEROĞLU ise 2013 Okul Öncesi Eğitim Programıyla ilgili detaylı bir şekilde bilgi verdi. Programın amaçları, ilkeleri, programda Öğretmenin önemini, programın temel özelliklerini, gelişim özelliklerini, kazanım göstergeleri, Okul Öncesi Eğitimin Ortamı ve Öğrenme Merkezlerini, programda kullanılan yöntem ve teknikleri, etkinlik çeşitlerini, aylık eğitim planını, günlük eğitim akışını, programda değerlendirme sürecini ve Özel Gereksinimli Çocukları Desteklemede Dikkat Edilmesi Gereken Noktaları anlattı.
Programın aksayan yönleriyle ve özellikle öğretmenlerin Özel Gereksinimli Çocuklarla ilgili sorularını cevapladı.
-Bütün çocuklara ilkokula hazırlık konusunda eşit fırsat sunulmalı
ÖMEROĞLU, Okul öncesi eğitimi, özel gereksinimli çocukların gereksinimlerini de dikkate alarak, bütün çocuklara öğrenme ve ilkokula hazırlık konusunda eşit fırsat sunulması gerektiğini, sınıfta raporu olan özel gereksinimli çocuk olduğunda öğretmenlerin hazırladıkları etkinliklerde özel gereksinimli çocuk için uyarlamalar yapmalarını belirtti. Öğretmenlerin etkinliklerdeki uyarlamaların yanısıra Bireyselleştirilmiş Eğitim Programını (BEP) da uygulamaları gerektğini, Yapılan bu uyarlamalar, özel gereksinimli çocukların bütün eğitim sürecine kaynaştırılmasını söyledi.
Ayrıca öğretmenlerden sınıftaki özel gereksinimli çocuk için uyarlama yaparken etkinliğin yönteminde, kullanılan materyallerde ve öğrenme sürecinde dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Esra ÖMEROĞLU ve Yrd.Doç.Dr Hakan ŞAHİN’in yaptığı aktarımlar büyük ilgi ve beğeniyle izlendi. Seminer program öğretmenlerimizden gelen soru cevaplarla sona erdi.
Seminer sonunda İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan IŞIK ve Şube Müdürü Osman KOÇ, Prof Dr. Esra ÖMEROĞLU’na ve Yard. Doç. Dr. Hakan ŞAHİN’e çiçeklerini takdim ettiler. İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan IŞIK seminer programımıza katılarak verdikleri değerli bilgilerden dolayı saygı değer öğretim görevlilerimize teşekkür etti.