Kemal Kılıçdaroğlu: İkna etsinler 'Evet' oyu vereceğim

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, referandum öncesi neden 'hayır' denilmesi gerektiğine dair açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu ''Beni ikna etsinler söz veriyorum 'Evet' oyu vereceğim'' dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu: İkna etsinler 'Evet' oyu vereceğim
10 Nisan 2017 Pazartesi 20:30

Türkiye için önemli bir gün olan 16 Nisan halk oylamasına sayılı günler kaldı. Geri sayımda sona gelirken Parti liderleri de neden 'evet' ve neden 'hayır' denileceğine dair açıklamalarda bulunmaya devam ediyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu referandum özel programında önemli açıklamalarda bulundu.15 Temmuz darbe girişimi sonrasını masaya yatırmak üzere Başbakan ve Cumhurbaşkanına hodri meydan diyorum şeklinde konuşan Kılıçdaroğlu, ortak bir televizyon programına çıkma çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Referandumda evet çıkarsa partiye gider üye olurum açıklamasını'' eleştiren Kılıçdaroğlu, ''Bir partinin genel başkanı olduktan sonra tarafsızlık yemini nasıl yapacak?  Cumhurbaşkanlığı makamı bizim ortak paydamızdır. 80 milyonu temsil eder. O makam bir partinin makamı haline gelirse 80 milyonu temsil edemez. Bana böyle bir örnek göstersinler." şeklinde konustu.
        
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bu duruma dikkat çekerek vatandaştan Hayır oyu istedi.

Kemal Kılıçdaroğlu referanduma az bir süre kala CHP'nin neden hayir dedigini iyi anlattiklarini, Başbakan Binali  Yıldırım  ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdoğan'ın neden Evet denmesi gerektigini anlatamadığını iddia etti.

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı'nın  herkesi atayacağını söylerek, Cumhurbaşkanına çok yetki verildiğini ifade etti. Dünya tarihinde kimseye böyle yetki verilmedigini kaydeden Kılıçdaroğlu, bu yetkiler ile ülkenin 24 saat içinde teslim alınabileceğini iddia etti. 

Çanakkale destanini örnek gösteren Kılıçdaroğlu, ''Ecdad tarih yazdı, Çanakkale geçilmez dedi, bir kişi geldi malum anlaşmayı imzaladi ve o gemiler tek kurşun yemeden boğazı geçti" dedi ve Başkanlık sistemi ile padişalığı aynı kefeye koydu.

''TBMM'den yetkiler alınacak''

TBMM'den kanun yetkisinin alınacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, ''Evet çıkması halinde kanunları tamamen başkan yapacak. Yetkisi alınan bir Meclis güçlü bir Meclis değildir önce bunu kabul edelim. Bütçe yetkisini bile kısıtlıyorsunuz. Nereden çıktı bu? Sayı 550'den 600'e çıkıyor ne bununla diyorlar ki Meclis güçleniyor. Sayının artmasıyla meclis güçlenmez. O zaman 1000 tane yapın ve dünyanın en güçlü Meclis'i bizde diyin. Bütün dünya size gülecektir. Meclis bakanlıkların sayısını belirliyor. Bu yetkiye neden Meclis'ten alıp bir kişiye veriyoruz? Bana bir Allah'ın kulu anlatsın." dedi.

''İkna etsinler 'Evet' vereyim''

Kılıçdaroğlu, anlattıklarına cevap vermek yerine yalan söylüyor diyerek geçiştidiklerini belirterek ''Beni ikna etsinler söz veriyorum ben de çıkıp evet oyu vereceğim. Ben kendilerine son derece insani akılcı bir teklifte bulunuyorum. Gönül ister ki sayın Cumhurbaşkanı olsun, Binali Bey olsun, sayın Bahçeli olsun çıkıp burada medeni insanlar gibi tartışalım. Ben bu soruları sorduğum anda dut yemiş bülbül gibi kalırlar cevap veremezler." ifadelerini kullandı.

'''Hayır' çıkarsa zafer Türk aklına aittir''

Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusuna da değinen Kılıçdaroğlu, "Siz 'Evet' verin Suriyelileri vatandaşlığa alacağız' diyorlar. Bütün vatandaşlarıma sesleniyorum. Ben Suriyelilere karşı değilim ama bu ülkede 6 milyon işsiz varsa Suriyelilere vatandaşlık verilmesine karşıyım. Bizim çocuklarımız orada şehit olurken sen nasıl burada Suriyelilere vatandaşlıktan bahsedebiliyorsun? Benim aklım almıyor. Bir kişiye 80 milyonu nasıl teslim eder? Emin olun bunu anlamakta zorlanıyorum. 'Hayır' çıkarsa zafer Türk aklına aittir. 'Hayır' dünyada Türkiye'nin saygınlığı açısından etkili olacaktır. Son bir ayda parlamentodan geçen kanun sayısı 100'ün üzerinde ve tamamı oy birliği ile çıktı. Bu parlamento görev yapıyor. Parlamentonun hangi yetkisi artıyor Allah aşkına. Çıkıp bir Allah'ın kulu söylesin. Söyleyemiyorlar." ifadelerini kullandı.

''Anayasa değişikliği önemli riskler taşıyor''

Anayasa değişikliğinde fesih yetkisinde de risk oluşturulduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Bugünkü anayasada da fesih yetkisi var ama şartları şöyle. Seçimden 45 gün sonra hükümet kurulamazsa Meclis'i fesheder ve ülkeyi seçime götürür. Şimdiki tek adam rejiminde bu yok. Meclis Başkanı'nın görüşünü dahi almadan feshedebilir. Adalet Bakanı Bozdağ 9 Ocak'ta 'fesih yetkisi var' dedi. Türkiye'nin bekası açısından bu anayasa değişikliği önemli riskler taşıyor. Parlamentonun devre dışı bırakılması müthiş tehlikeli bir şey." değerlendirmesinde bulundu.

"Bir partiye göre anayasa yapılmaz"

Bir partiye göre anayasa yapıldığı taktirde sonunun felakete gidebileceğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Bir kişinin arzusuna göre anayasa yaptınız diyelim. O kişi çok güzel yönetebilir. 10 yıl sonra başka birisi geldi. Oldu ya yarısında hastalandı adamcağız ya da devleti çok kötü yönetti. Bunlar olabilecek şeyler. Bu kadar yetki verilmez ki bir insana. Bir siyasi parti liderini sevebilirsiniz. Bunda kimsenin tereddütü yok zaten. Ama bir partiye göre anayasa yapılmaz ve bu doğru değildir. Sonu felakete gider. Tek adam rejiminde bir kişi karar verecek ve mesele bitti. Anayasaya gitme hakkımız var doğru. Ama anayasa üyelerini o atıyor."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.