KHK ile ihraç edilenler hakkında AHİM'den emsal niteliğinde karar

Avrupa İnsan Hakları MAhkemesi (AİHM), KHK ile ihraç edilen bir öğretmenin başvurusuna ilişkin kararını verdi. Emsal niteliği taşıyan karar, ihraç edilen on kişiyi ilgilendiriyor. AHİM'in ihraç ile ilgili kararı haberimizde.

KHK ile ihraç edilenler hakkında AHİM'den emsal niteliğinde karar
12 Haziran 2017 Pazartesi 14:15

15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrasında çok sayıda kamu personeli görevinden ihraç edildi. FETÖ ile ilişkisi bulunanların ihraç edilmesinden sonra, haksız ihraçların önüne geçilebilmesi için OHAL Komisyonları kuruldu. 

Bunun dışında haksız yere görevlerinden ihraç edildiğini düşünen binlerce devlet memuru Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne ( AİHM) başvuruda bulundu. AİHM, söz konusu başvurular için OHALKomisyonuna başvurulmasını belirtti.

Strasbourg Mahkemesi, işten çıkarılmalarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğu gerekçesiyle kendisine başvuran binlerce devlet memuruna bu yıl Ocak ayında 685 nolu KHK ile oluşturulan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunu adres gösterdi. OHAL Komisyonunun KHK'larla işten çıkarılanlar için "iç hukuk yolu" olarak değerlendiren AİHM, bu yol tüketilmeden başvuruları değerlendiremeyeceğini belirtti.

AİHM'nin, KHK ile görevinden ihraç edilen bir öğretmenin başvurusu üzerine aldığı bu karar, emsal karar oldu. AİHM, "OHAL Komisyonuna başvurun" dedi. Bu karar mahkeme gündemindeki yaklaşık 20 bin benzer başvuru için emsal teşkil ediyor.

OHAL kapsamındaki 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen öğretmenin başvurusuna ilişkin kararını verdi. Mahkeme, davacı öğretmene OHAL Komisyonu'nu adres gösterdi.

AİHM'in bu kararının ardından, Türkiye'den yapılan benzer başvurularda da aynı kararın verilmesi bekleniyor. AİHM'e bu şekilde binlerce başvurunun olduğu belirtiliyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.