Lütfi Elvan açıkladı. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kuruluyor

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu Tasarısı'na ilişkin soruları yanıtladı.

Lütfi Elvan açıkladı. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kuruluyor
30 Mart 2016 Çarşamba 16:41

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kuruluyor. Konuya ilişkin kanun tasarısı hakkındaki soruları yanıtlayan Elvan, AB bünyesinde birkaç ülke hariç, ülkelerin tamamında insan haklarına yönelik kurullardaki atamaların, hükümet, devlet başkanı veya ilgili bakan tarafından yapıldığını belirtti ve "AB bünyesinde birkaç ülke hariç, ülkelerin tamamında kurul atamaları ya hükümet tarafından ya da devlet başkanı veya ilgili bakan tarafından oluyor" dedi. 

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Elvan, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu Tasarısı'na ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. Elvan tasarıyı hazırlarken uluslararası sözleşmeleri, Paris prensiplerini, ayrımcılıkla mücadele, AB direktiflerini ve insan haklarıyla ilgili yapılan tüm çalışmaları teker teker incelediklerini ifade etti. 

İnsan hakları, ayrımcılıkla mücadele ve ulusal önleme mekanizması alanında yapılacak çalışmaların tek bir kurum altında toplanmasını istediklerini belirtti. Bu durumun özellikle yetki kargaşasına neden olan hususların ortadan kaldırdığını gördüklerini ifade etti. 

Elvan, İngiltere, Hollanda, Fransa'da olduğu gibi kendilerinin de hem insan hakları, hem ulusal önleme mekanizması alanında hem de ayrımcılıkla mücadele konusunda tek çatı altında bir kurum oluşturmaya yöneldiklerini kaydetti. Elvan, bunun çok daha etkin, verimli yapıda olacağını düşündüklerini ifade etti.

Avrupa Birliği ülkelerinde kurumlara yapılan atamaların Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar Kurulu tarafından yapılmadığı eleştirisine cevap veren Elvan,"AB bünyesinde birkaç ülke hariç, ülkelerin tamamında kurul atamaları ya hükümet tarafından ya da devlet başkanı veya ilgili bakan tarafından oluyor. Belçika'da bakanlar kurulu, Danimarka'da çalışma bakanı, Avusturya'da federal hükümet, İsveç'te hükümet, Hollanda'da adalet bakanlığı tavsiyesi üzerine kraliyet kararnamesiyle, Almanya'da federal hükümet tarafından, İngiltere'de kadın ve eşitlikler bakanı tarafından, Fransa'da cumhurbaşkanı, Estonya'da sosyal işler bakanı tarafından atanıyor. Hükümet tarafından bu atamaların gerçekleştirildiğini görüyoruz. AB'nin ifade ettiği husus şudur; işlevsel bağımsızlıktır. Bu kurum kurulduğunda işlevsel olarak bağımsızlığını sürdürebilmesidir." dedi.

Türkiye ilk kez ayrımcılığa yönelik kurum oluşturuluyor


Ayrımcılığa yönelik ilk kez bir kurumun kurulacağına vurgu yapan Lütfi Elvan, "Bu çerçevede çoğulcu yapı içinde kurulun oluşturulması özellikle zikredilmiştir. Toplumun değişik kesimlerini kapsayan yapıda olması önem arz etmektedir. Ayrımcılıkla mücadele konusu anayasada, Türk Ceza Kanununda zikredilen bir husustur ama Türkiye'de ilk kez ayrımcılığa yönelik kurum oluşturuluyor. İnsanların düşüncesi, duygusu, dili, rengi, mezhebi ne olursa olsun eğer ayrımcılık yapıldığına dair herhangi bir kanı oluşması halinde, bu kurum buna müdahale edecektir." şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.