Maliye Bakanı Naci Ağbal enflasyon hakkında konuştu

Maliye Bakanı Naci Ağbal enflasyonla ilgili "İnşallah önümüzdeki aylarda bizim alacağımız tedbirler çerçevesinde daha aşağı giden bir patika izler" dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal enflasyon hakkında konuştu
03 Mart 2016 Perşembe 13:06

Maliye Bakanı Naci Ağbal, TÜİK tarafından açıklanan şubat ayı enflasyon rakamlarını değerlendirmesini Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda yaptı.

Enflasyonun daha da düşmesinin hem ekonominin genel gidişatı hem de makroekonomik parametreler açısından önemli olduğunu belirten Ağbal, "İnşallah önümüzdeki aylarda bizim alacağımız tedbirler çerçevesinde daha aşağı giden bir patika izler" dedi.

Maliye Bakanı Ağbal, enflasyonla mücadelede para politikasının esas belirleyici olduğunu ama tek başına yeterli olmadığını belirterek para politikasının diğer önlemlerle desteklenmesi gerektiğini ve yapısal önlemlerin de bunlardan birisi olduğuna işaret etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıyla gıda fiyatlarından kaynaklanan, hizmet fiyatlarındaki katılığı gidermek için çalışmaların yapıldığını belirten Ağbal, "Bizler de inşallah yakın bir zamanda bir araya geleceğiz. Bu çalışmalar sonucunda gıdada da enflasyonu aşağıya çeken bir patikayı oluşturmamız gerekiyor. Bu parasal önlemlerle değil de yapısal önlemlerle sağlayacağımız bir şey olacak" dedi.

Hal Yasası ile ilgili bir çalışma yürütüldüğünü belirterek, üretilen ürünün, üretildiği noktadan tüketiciye gelirken ara aşamalarda maliyeti oluşturan kalemlerin aşağıya doğru çekilmesine dönük ne tür tedbirler alınabileceği konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığının çalışma yapıldığını söyleyen Bakan Ağbal, "Maliyeti oluşturan faktörler üzerinde özellikle döviz kurları, maliyeti etkileyen önemli bir unsurdur. Dövizde istikrar sağlandığı sürece özellikle gıdada maliyet kaynaklı bu etki aşağıya gelir. En son yem ve gübrede bir KDV indirimi yaptık. Dolayısıyla oradan yapılan düzenlemelerin de olumlu etkisi olacak ama henüz komiteye bizim ilk toplantıdan sonra verdiğimiz birtakım çalışma direktifleri oldu, onu henüz önümüze getirmediler, onu getirsinler, zaten bu konunda detaylı bir açıklama yapacağız." dedi.

Kırmızı ette KDV ile ilgili taleplerin hatırlatılması de üzerine Ağbal, "Öyle bir konu gündeme geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışmalarını bir yapsın gelsin, bakalım. İnşallah orada kapsamlı bir çalışmayı yapacağız" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.