Mercy Corps'un Türkiye izni iptal edildi

Uluslararası yardım kuruluşu olarak bilinen Mercy Corps'un Türkiye temsilciliğinin izni, "Amacı dışında faaliyette bulunması ve yurt dışına yasa dışı para çıkarması" gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı tarafından, iptal edildi.

Mercy Corps'un Türkiye izni iptal edildi
15 Mart 2017 Çarşamba 20:25

Suriye PKK'sına insan, organ ve silah kaçakçılığı için hizmeti verdiği iddia edilen ABD merkezli uluslararası yardım kuruluşu olarak bilinen 'Mercy Corps' adlı kuruluşun Türkiye temsilciliğinin izni iptal edilerek faaliyetleri durduruldu.

Elde edilen bilgiye göre, yabancı sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili ihbarlar, bilgiler ve basında çıkan haberler üzerine, Mercy Corps Türkiye Temsilciliği, İçişleri Bakanlığı müfettişlerince denetlendi. Denetleme sonucunda, kuruluşun Türkiye temsilciliğinin izni iptal edildi.

İptal gerekçesi olarak ise, temsilciliğin, İçişleri Bakanlığınca verilen iznin dışına çıkarak amacı dışında faaliyette bulunması, yurt dışına para çıkarılmasına dair usul ve esasları düzenleyen mevzuat hükümlerine uyulmaksızın, herhangi bir yetkili makama bilgi verilmeksizin para çıkarması gösterildi.

Yabancıların çalıştırılabilmesi için gerekli çalışma iznini almayan ve çalışanların bazılarına sigorta yaptırmayan temsilciliğin, izin almadan, eğitim, kurs faaliyetlerinde bulunduğu belirtilerek, Dernekler Kanunu'na göre tutulması zorunlu defter kayıtlarının tutulmadığına, defter ve kayıtların Türkçe tutulma zorunluluğuna, belge düzenine uyulmadığına, bazı ödemelerde vergi kesintisi yapılmadığına dikkat çekildi.

Mercy Corps Açıklama Yaptı

Yardım kuruluşu Mercy Corps'un faaliyetlerinin durdurulmasına ilişkin Mercy Corps sözcüsü Christine Bragale bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Şu anda bizim önceliğimiz, Türkiye'den ayrılmamızın masum olan kadınlar, erkekler ve yardıma muhtaç çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlandırmaktır. Türkiye'deki operasyonlarımızı mümkün olan en kısa sürede tekrar başlatma izni almak için Türk makamlarıyla diyalog kurmaya çalışacağız. Türkiye hükümetinin, hizmet etmemize izin vereceğini umuyoruz" ifadelerine yer verildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.