Merkezi Yerleştirme yerine 'Sözlü Sınav' geliyor

FETÖ soruşturmaları sonrasında, devlete personel alımında değişiklikler yapılıyor. Sızdırılan sorular nedeniyle haksız yere devlete girenlerin önüne geçmek isteyen Hükümet, merkezi yerleştirme yerine sözlü sınav sistemine geçiş yapacak. İşte detaylar...

Merkezi Yerleştirme yerine 'Sözlü Sınav' geliyor
13 Ekim 2016 Perşembe 08:35

15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrasında neredeyse tüm kurumlarda FETÖ ile ilişkisi bulunanlara yönelik operasyon başlatıldı. Sızdırılan sorular nedeniyle haksız yere sınav kazananlara da yönelik soruşturmalar devam ediyor. Bu durumu minimize etmek için çalışmalarına hız kesmeden devam eden Hükümet, personel alımında yeni sisteme geçiyor. Buna göre Merkezi Yerleştirme yerine 'Sözlü Sınav' getirilecek.

Konuya ilişkin A Haber yazarlarından Faruk Erdem, bugünkü köşe yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Bugüne kadar yapılan merkezi yerleştirmenin yerine sözlü sınav sistemi tüm kurumlara yayılacak. Sistem yasalaştıktan sonra kamuya alınacak tüm memurlar sözlü sınavdan geçirilecek. Soruşturması yapılmayan memur olamayacak

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele kapsamında devlet personel rejiminde devrim gibi yenilikler devam ediyor. Edindiğimiz bilgilere göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nda öğretmen alımlarında uygulanan sözlü sınav sistemi artık tüm kamu kurumlarına yaygınlaştırılacak. İlk uygulama Sağlık Bakanlığı'nda 2017'den itibaren başlıyor.

ARŞİV VE GÜVENLİK TARAMASI

Kamuda ağırlıklı olarak sözleşmeli personel Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları'nda bulunuyor. Bu iki bakanlığa alınacak tüm sözleşmeli personel sözlü sınav ve mülakattan geçirildikten sonra göreve başlayacak. Buna ilave olarak güvenlik ve arşiv soruşturmaları da yapılacak. Söz konusu sistem daha sonra tüm kamu kurumlarında da uygulanacak. Böylece KPSS puanının yanında sözlü sınav da gerekecek. Sistem FETÖ mensuplarının kamuya sızmalarının önüne geçilmesini sağlayacak.

SORU ÇALARAK GİRDİLER

Halen yürürlükteki uygulamaya göre kamuda görev almak isteyen memur adayları B grubu kadrolar için Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) girdikten sonra ÖSYM tarafından ilan edilen kadro ve pozisyonlara müracaat ediyor. Yüksek puan alanlar doğrudan kamuda memur olabiliyor. Özellikle FETÖ bu yolla elemanlarını kamuya sokabiliyordu. Soruları çalan teröristler bu yolla yüksek puanlara ulaşabiliyordu. Sadece adli sicile bakıldığı için de örgüt elemanları ayırt edilemiyordu.

Sözlü sınavla birlikte ÖSYM'nin merkezi yerleştirme sistemi de sona ermiş olacak. Bundan sonra memur olmak isteyenler sözlü ve mesleğine göre uygulamalı sınava girmek zorunda kalacak. Böylece merkezi yerleştirme yerine kurumsal alım uygulanacak. Kamuda ilk defa görev yapacaklar için ayrıca güvenlik ve arşiv soruşturması da yapılacak. Güvenlik soruşturması neticelendirilmeden hiçbir aday kamuda memur olamayacak.

ÖSYM YAPIYOR

Merkezi yerleştirme sisteminde Devlet Personel Başkanlığı ülke genelindeki tüm kamu kurumlarından personel talebi toplayarak bir liste oluşturuyor. Listedeki kontenjanlara ÖSYM tarafından KPSS puan sıralamasına göre yerleştirme yapılıyor. Bu işlem yılda iki kez (kasım-haziran) gerçekleştiriliyor. Merkezi yerleştirme ile kadrolu memur ile KİT sözleşmeli personel alınıyor. Öğretmen alımları gibi kurumsal alımlar bunun dışında tutuluyor.

VATANDAŞLIK ŞART

 Eşim 1965 doğumlu 1989'da Bulgaristan'dan göçüp Türkiye'de sigortalı oldu. Bulgaristan'da da çalıştı. Nasıl emekli olabilir? Ayser Yoztürk
En az 5450 gün gerekiyor. Yaşı tamamlanmış. Bulgaristan'daki günleri saydırabilmek için o dönemde de Türk vatandaşı olması gerekiyor. Varsa borçlanabilirsiniz.

HAKLI FESİH

 12.02.2009'daitibaren sigortalı olarak çalışmaktayım. Maaşımızı asgari ücretten yatırıyorlar. Ayrıca zamanında ödenmiyor. Tazminat alabilir miyim? U.A.
Gerçek maaşınızı gösterir belgeleri saklayın. Noterden haklı fesih ile ayrılacağınızı gösterir dilekçenizi yollayın. Tazminat hakkınız var. Ayrıca durumu ALO 170'e de bildirin.

25 YIL ŞARTI

1999 sonrası sigortalı olanlar için yıl şartı ne zaman kalkıyor. Eşim tazminatını bırakmak istemiyor. 5200 günü var. Ne yapması lazım? Hakan MEMİŞ
15 yıl 3600 günden tazminat alabilmek için 9 Eylül 1999 öncesi sigorta gerekiyor. Sonraki sigortalılıklarda tam emeklilikte yıl şartı yok 7 bin gün gerekiyor. Kısmi yani 4500 günle emeklilikte ise 25 yıl şartı var.."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.