OHAL'de neler olacak, OHAL hayatımızı nasıl etkileyecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın MGK ve Bakanlar kurulu toplantısı sonrasında Türkiye'de 3 ay OHAL ilan etmesiyle birlikte vatanşın OHAL ile merak ettiği birçok konu buluyor. OHAL ilanı sonrasında günlük yaşamda neler değişeceğini merak eden vatandaşlar için OHAL'de neler olacağını haberimizde derledik. Peki OHAL kararları nasıl uygulanacak? Ohal'de vatandaşı neler bekliyor? Ohal ile neler değişecek ile ilgili detaylar haberimizde.

OHAL'de neler olacak, OHAL hayatımızı nasıl etkileyecek?
21 Temmuz 2016 Perşembe 09:08

Dün yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Bakanlar Kurulu toplantısında Olağanüstü HAL kararı çıktı. Bakanllar Kurulu toplantısı sonrasında basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de 3 ay süre ile OHAL ilan edildiğini açıkladı. Erdoğan Belçika ve Fransa'da da OHAL'in uygulandığını ve milletin bundan etkilenmeyeceğini ifade etti. Peki OHAL nedir? OHAL ile birlikte hayatımızda neler değişecek? Vatandaşın en çok merak ettiği OHAL'de neler olacak ile ilgili detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Türkiye'de 3 ay OHAL kararı verilmesinden sonra vatandaş 'OHAL'de neler olacak?' diye merak ediyor. 81 ilde uygulanacak ve 3 ay sürecek OHAL süresince Fettullahçı Terör Örgütü mensubu olan teröristler Türkiye'den temizlenecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı gibi vatandaşın bundan olumsuz yönde etkilenmeyeceği belirtilirken, merak edilen OHAL ile hayatımızda neler değişecek sizler için derledik.

OHAL nedir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Anayasanın 120 maddesine göre Türkiye'de 3 ay OHAL ilan edildiğini açıkladı. Anayasanın 120. maddesinde OHAL ile ilgili şu madde yer alıyor.

MADDE 120. – Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddî belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulunun da görüşünü aldıktan sonra yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilân edebilir.

Olağanüstü hâl (OHAL) , olağanüstü yönetim usullerinin uygulanmasını gerektiren doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ağır ekonomik bunalım, kamu düzenini ciddi biçimde bozan yaygın şiddet olayları gibi durumlar. Olağanüstü hâl rejimi yönetim makamlarının yetkisinin genişlemesi sonucunu yaratır. Belirli yaş aralıklarındaki vatandaşlar için çalışma yükümlülüğü, gerektiğinde para ve mal yükümlülüğü konulabilir. Olağanüstü hâl önlemlerinin ortak ve en tartışmalı yönleri ise yaygınlaştırılması ve genellikle bunlara karşı yargı yolunun kapalı olmasıdır.
 

OHAL'de neler değişecek, vatandaşı neler bekliyor? 


-- OHAL kararı ile vatandaş günlük yaşamından etkilenmeyecek. OHAL'in amacı FETÖ militanlarının KAmu'dan ve Türkiye topranlarından ebediyen temizlenmesi için getirilen bir karar olduğu unutulmamalı.

-- Geçmiş yıllarda Güneydoğu Anadolu bölgesinde uygulanan OHAL kararı ile dün alınan OHAL kararı arasında uygulama olarak farklılıklar bulunuyor. Dün ilan edilen OHAL kararı ile darbe girişiminde bulunanlara karşı etkili ve hızlı şekilde mukabelede bulunulacak.

-- OHAL kararı ile Hükümetin kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi bulunuyor.

-- İhtiyaç dahilinde TSK'da iyi neticeler almak için disiplin mevzuatı ve gözaltı süreleri gibi konularda kararlar alınabilinecek.

-- 81 ilin Valilerinin yetkileri arttılırıyor. Güvenlik güçleri Valilerin yetkisinde olacak. DArbe girişiminde bulunan ve FETÖ'cü teröristlerin yargı yolu kapanacak. 

-- OHAL ile birlikte Türkiye'de herhangi bir sıkıyönetim olmayacak. Bu süre içerisinde vatandaşların hükümete ve güvenlik güçlerine kolaylık sağlaması belirtiliyor. 


Etiketler; #OHAL
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.