Eski Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekili Sinan Oğan, Siyasi Partiler Kanunu ve MHP tüzüğüne göre, iki yılda bir olağan kurultay yapılması gerektiğini hatırlattı. Amerika'nın Sesi'ne konuşan Oğan, MHP'nin kurultay için ilan ettiği 18 Mart 2018 tarihini ertelemesi durumunda kapatılma kararıyla karşılaşacağını söyledi.
Koray Aydın'ın da katılma kararıyla birlikte, Meral Akşener, Ümit Özdağ, Yusuf Halaçoğlu gibi milliyetçi çizgideki isimleri kapsayan yeni siyasi parti oluşumunda. Koray Aydın, şimdiden yeni partinin Cumhurbaşkanı adayı olarak Akşener ismini işaret etti. Eylül ayında kurulması planlanan yeni siyasi parti için "Merkez Demokrat Parti” adı ön planda, ancak isim kararı henüz netleşmiş değil. Daha önce bu isimlerle birlikte hareket
eden Sinan Oğan ise, yeni partide yer almayacağını belirterek dikkatleri üzerine çekti.
Sinan Oğan, MHP'ye dönme isteğini ve Türkiye siyasetine ilişkin görüşlerini Amerika'nın Sesi'ne açıkladı.
"BAŞARISINI GARANTİ ALTINA ALMAYA ÇALIŞACAK"
Nisan ayındaki anayasa değişikliği referandumuyla Başkanlık Sistemi'ne geçiş kararı alan Türkiye'nin siyaseti gelecek günlerde nasıl şekillenecek? MHP, yeni parti etkisiyle yüzde 10 ülke barajı altında kalır mı? Milliyetçi çizgideki siyasetçiler, sağ yelpazede yeni bir siyasi parti oluşumuyla başarı sağlar mı? Bu soruları cevaplayan Sinan Oğan'a göre iktidardaki AK Parti hem seçim sistemiyle hem de yeni siyasi partiye uygulayacağı baskıyla kendi başarısını garanti altına almaya çalışacak.
Başkanlık Sistemi'ne geçiş için uyum yasalarıyla ilgili çalışmalar yapılmadığını anımsatan Oğan, henüz yeni seçim sistemine karar verilmediğini ancak Başkanlık Sistemi'nde ülke barajının genellikle olmadığını kaydetti. Oğan, "Örneğin ‘dar bölge seçim sistemi' kullanılacaksa her bölgede baraj olacağından ülke barajına gerek kalmıyor. Benim kanaatim ‘kısmi daraltılmış seçim sistemi' modeline gidileceği. Tahminim ve duyumlarım üzerine bunu da ilk defa size ifade ediyorum. İktidar, karma bir sistem üzerinde çalışıyor. Zaten AK Parti kendi işine gelecek sistem ile seçime gidecektir” dedi.
YARGI KARARI OLMAZSA KURULTAYLA GERİ DÖNEBİLİR
Oğan, diğer lider adaylarıyla uzun süredir MHP içerisindeki ortak muhalefet anlayışı sonrasında neden yeni siyasi partiye katılmadığını da açıkladı. Oğan, "Gözümüzü açtığımızdan beri MHP camiası içerisindeyim. MHP'den ihraç edildiğimde AKP ve CHP'den teklifler gelmişti, ‘Hayır' demiştim. Geçmişteki teklifleri reddetme gerekçem neyse şimdi de yeni partide olmama gerekçem aynı. Herhangi bir partide siyaset yapmak için siyasete girmedim. Siyaseti MHP'de sürdürme kararındayız. MHP'ye bir siyasi partiden fazla anlam yüklüyoruz, MHP bir dava partisi ve bu dava, ülkü uğruna binlerce şehidimiz var. Ben hadiseye böyle bakıyorum ve MHP'yi terk etmeyi düşünmüyorum. MHP Genel Merkezi beni ikinci kez ihraç etmiş olsa da kapıdan kovsalar bacadan gireceğiz. MHP, mevcut yönetimin babasının malı değildir dolayısıyla ihraç etmiş olmaları da bir ülkücü için anlam ifade etmiyor. Ülkücülük zora, çile, mücadeleye talip olmaktır” dedi.