Soma Maden faciasının 2. yıldönümü

13 Mayıs 2014 yılında gerçekleşen Soma Faciası'nın ikinci yılında, maden şehitleri dualarla anıldı. Peki 13 Mayıs 2014'te Soma'da ne oldu? Soma Maden kazası nasıl meydana geldi? Detaylar haberimizde

Soma Maden faciasının 2. yıldönümü
13 Mayıs 2016 Cuma 09:33

13 Mayıs 2014 tarihe kara harflerle yazıldı. Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan kömür madeninde çıkan yangında 301 madenci hayatını kaybetmişti. Cumhuriyet tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan maden kazası olarak kayıtlara geçen Soma faciası, 2 yılını tamamladı. Soma Holding Soma Kömür İşletmeleri A.Ş tarafından işletilen maden ocağında, büyük bir patlama meydana gelmişti. İşçi vardıya değişimi sırasında meydana gelen faciada tam 787 madencinin değişimi sırasında meydana gelmişti. Patlama sonrasında 787 madenci yer altında kaldı. Dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız, kazadan 4 gün sonra 17 Mayıs 2014'te yaptığı açıklamada 301 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etmişti. 



Patlama sonrasında elektriklerin kesik olması nedeniyle, maden içerisinde bulunan asansörler çalışmadı. Kurtarma çalışmalarına hemen başlanırken, Madenden kurtulmayı başaran 30 madenci hemen hastaneye kaldırıldı. Yangın nedeniyle maden içerisnde bulunan karbonmonoksit gazı, maden içerisindekilere nefes alma fırsatı vermiyordu. Maden-İş Sendikası Ege Bölgesi Başkanı Tamer Kücükgencay, "Yangının bir an önce söndürülmesi gerekiyor. Temiz havayla işçilerin buluşturulması için de çalışma yapılıyor. Madenin içine temiz hava pompalanıyor. Yangın içerideki oksijeni yok ettiği için arkadaşlar sıkıntıda. Gaz maskeleri var ama onun da dayanma süresi var." açıklamasını yapmıştı.



Saatler geçtikçe ölü sayısının artması acıyı kat kat arttırıyordu. AFAD olay günü saat 23.00 sıralarında ölü sayısının 17, yaralı sayısının 11 olduğunu açıklamıştı. Çok kısa bir sürede saat 03.20 sıralarında Enerji Bakanı Taner Yıldız ölü sayısının 166, yaralı sayısının ise 80 olduğunu açıklamıştı. Taner Yıldız, ölen madencilerin yanarak değil karbonmonoksit gazından zehirlenerek öldüklerini söylemişti. 




Kazadan tam 3 gün sonra Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, basın toplantısı düzenledi. Gürkan madende trafo patlaması olmadığını, 140 kodunda dördüncü bantta tespit edilmesi mümkün olmayan kızışma nedeniyle yangın çıktığını iddia etti. Eneri Bakanı Taner Yıldız, içerideki yangının azalmasına rağmen hala devam ettiğini, söndürme çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, olayın sonundaki ölü sayısının 302'yi geçmeyeceğini tahmin ettiğini söyledi. Bakan Yıldız, 17 Mayıs'ta bir basın açıklaması ile yaşanan faciada toplam 301 işçinin hayatını kaybettiğini, 485 işçinin ise kurtarıldığını açıkladı.



Facia sonrasında Türkiye'de üç gün ulusal yas ilan edildi. Soma faciasıyla ilgili tüm dünyadan taziye mesajları atılmıştı. 

ABD Başkan Barack Obama Abdullah Gül'ü arayarak Soma'daki maden faciasından duyulan derin üzüntüyü dile getirerek, Amerikan halkının Türk halkının acısını paylaştığını söyledi. Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada; hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bu ulusal yas günlerinde müttefiki Türkiye'nin yanında olduğunu ifade etti
 
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında: "Kömür madenindeki kaza beni son derece sarstı. Bu faciayla ilgili acınızı paylaşıyor; size, hayatını kaybedenlerin ailelerine, yakınlarına ve kardeş Türkiye halkına bizzat kendi adıma ve Azerbaycan halkı adına başsağlığı, yaralananlara şifa diliyorum." ifadelerini kullandı.




  
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Başbakan Erdoğan'a taziyelerini iletti. Batı Şeria'daki Filistin hükûmeti sözcüsü İhab Besisu, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, "Türk hükûmetine bu üzüntü verici olay nedeniyle en derin taziyelerimizi sunuyoruz" dedi. Hamas'ın önde gelen yöneticilerinden Hasan Yusuf da "Hamas olarak Türk hükûmeti ve kardeş Türk halkına başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Şehitlere, Allah'tan rahmet, başta aileleri olmak üzere Türk hükûmeti ve halkına da sabırlar ihsan etmesini diliyoruz" ifadelerini kullandı. Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Haniye ise "Türkiye halkının başı sağolsun. Bu büyük musibet hepimizi derinden üzmüştür. Biz tek bir ümmetiz. Peygamberimizin buyurduğu gibi "Müminler bir vücudun uzuvları gibidir. Bir uzuv rahatsız olduğunda tüm vücut bundan etkilenir". Türkiye halkı güçlü bir halktır. Kanlarını, kanımıza katmıştır. Sahip oldukları imanın yardımıyla bu musibetten daha güçlenerek çıkacaklarına inanıyorum. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığımız görüşmede şehitlerin aileleri için baş sağlığı dileklerinde bulundum. Yaralılara Allah'tan acil şifalar dileklerimi ilettim. O da Kudüs'ün bekçisi Filistin halkından, şehitler, aileleri ve yaralılar için dua etmelerini istedi." ifadelerini kullandı.


 

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande maden faciasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, durumu "sarsıcı bir trajedi" olarak nitelendirdi. Recep Tayyip Erdoğan'a, Fransa olarak Türkiye'nin yanında olduğu mesajını verirken talep gelmesi durumunda yardıma hazır olduklarını da kaydetti.

Hollanda Kralı Willem-Alexander ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte, faciada hayatını kaybedenler için Türkiye'ye başsağlığı diledi. Devlet Enformasyon Dairesi'nden yapılan açıklamada, kral ve başbakanın, Türkiye'nin cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ve başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdikleri belirtildi. Kral ve başbakanın madende yaşamını yitirenlerin yakınlarına taziyelerini ilettikleri duyuruldu

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif adına bakanlık sözcüsü Merziye Afham aracılığı ile yapılan yazılı açıklamada, "İran İslam Cumhuriyeti kaza üzerine Türk milleti ve hükûmetine en içten başsağlığı diler" ifadelerine yer verildi. Ayrıca, İran'ın arama ve kurtarma çalışmaları için her türlü yardıma hazır olduğu bildirildi.

 İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Erdoğan'a gönderdiği taziye telgrafında; "İspanya hükûmeti, İspanyollar ve kendi adıma Soma ilçesinde yaşanan acı maden kazasından dolayı taziyelerimi iletmek istiyorum. İspanya büyük trajedi karşısında sizin ve Türk halkının duyduğu acıyı paylaşıyor" ifadelerine yer verdi.



İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Soma'da yaşamını yitiren işçiler için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e taziye mesajı gönderdi. Mesajında, "Manisa'da yaşanan trajik kaza nedeniyle şahsım ve İsrail halkı olarak derin başsağlığı diliyoruz. Hepimiz, masum insanların çalışırken hayatlarını kaybetmeleri haberiyle şoke olduk" ifadesini kullandı. Peres ayrıca şunları kaydetti: "Trajedi zamanlarında hepimiz birbirimize yardım etmek için elimizden geleni yapmalıyız ve Türkiye ne tür bir yardım isterse yardıma hazırız. İsrail’in kutsal topraklar halkı, kurbanlar ve aileleri, halen mahsur kalanların kurtarılması ve yaralıların tamamen iyileşmesi için dua etmektedir. Lütfen benim ve İsrail halkının içten taziyelerini kabul ediniz." 14 Mayıs'ta Ankara'daki büyükelçilikte düzenlenecek olan Bağımsızlık Resepsiyonu iptal edildi. İsrail'in yardım teklifi ise AFAD tarafından reddedildi

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.