Hükümetin aylardır üzerinde çalıştığı taşeron işçilere kadro uygulamasında kamuda çalışan 740 bin taşeron işçiye kadro verilmesi kararı çıktı. Peki çıkan taşerona kadro kararı yeni bir adaletsizliği ortaya çıkarır mı? Kamu personeli olmak için çalışan, KPSS'ye hazırlanan adayların hakkı yendi mi?
Taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda hükümet çalışmasını tamamladı. Daha evvel asıl işi yapan 200 bin taşeron işçiye kadro verileceğini açıklayan hükümet yaptığı çalışmanın sonucu kamuda çalışan tüm taşeron işçilere -asıl işi yapan ve yardımcı işi yapan- kadro verilmesini kararlaştırdı. Yapılan çalışmalar tamamlanınca Karayolları Genel Müdürlüğünden başlanmak üzere kamuda çalışan taşeron işçilere sırayla kadro verilecek. Peki taşeron işçilere kadro verilmesi kamuda yeni bir adaletsizliği ortaya mı çıkarıyor? Bugün kamuda personel olmak amacıyla aylarını, hatta yıllarını KPSS çalışmaya adayan öğretmenler, KPSS A grubundan ve KPSS B grubundan sınavlara hazırlanarak memur olmak için çabalıyor. Bunca memur olmak için çaba harcayan lise, ön lisans ve lisans mezunu dururken devletin kendi memur olma kriterlerini delmesi yeni bir adaletsizliği ortaya çıkarmadı mı?
Eğitim ve fen edebiyat fakültelerinden mezun olan öğretmenler aylarca hatta bazen yıllarca KPSS kursuna giderek, büyük bir özveriyle ve bir yığın masraf yaparak öğretmen olmak için mücadele veriyor. Aynı şekilde İİBF mezunu iktisat, işletme, kamu yönetimi, maliye gibi bölümlerden mezun olan öğrenciler kamuda memur olabilmek, atanabilmek için gece gündüz ders çalışıyor, bu uğurda bir yıl boyunca ailesini bile görmekten imtina ediyor. KPSS'den puan aldıktan sonra mülakatlara çalışmak için bir yığın çaba sarf ediyor, yıllarca emek harcıyor. Yine ön lisans mezunu onlarca genç aylarca KPSS kursuna giderek memur olmak için çabalıyor. Milyonlarca gencin atanmak için verdiği mücadelede yayınlara, kurslara, sınav başvuru ücretlerine verdikleri para milyonlarca lira iken devletin taşeron işçileri kendi kanunlarını hiçe sayarak bir anda devlet memuru yapması bu gençlere yapıaln bir haksızlık değil mi?
Taşeron işçilerin kadroya geçmesi elbette taşeron işçiler ve aileleri açısından sevindirici ancak sadece bir kurumda 5 veya 10 yıldır çalıştığı için taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi hakka ve hukuka uygun mudur?
Cevabı size bırakıyorum...
Ahmet Taylan
Not: Fikirlerinizi yorum bölümünden belirtmenizi rica ederim.
atama bekleyenler ne olacak YAZIK valla çok yazık.halimize acıyarak bakıyorum