Taşeron işçilere kadro verilmesi ile ilgili çalışma tamamlanmış ve dün Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından duyurulmuştu. Açıklamadan sonra taşeron işçilerin kadroya geçiş sürecinin tam olarak nasıl işleyeceği ise merak konusuydu. İşte taşerona kadro sürecinin işleyişi ve taşeron yasası ile ilgili tüm gelişmeler
Aylardır devam eden taşeron işçilere kadro çalışması dün itibariyle tamamlandı ve Meclis'e gönderildi. Dün Başbakan Davutoğlu'nun açıklandığı taşeron işçilere kadro konusu daha da netlik kazandı. Hangi taşeron işçilerin kadroya geçeceği, hangi taşeron işçilere kadro verileceği, kadronun hangi şartlarda verileceği, sürecin nasıl işleyeceği ile ilgili detaylar belli olmaya başladı. Çıkacak taşeron yasası ile birlikte kamuya geçiş süreci de başlamış olacak.
TAŞERON İŞÇİLERE KADRO SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK? TAŞERON YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?
Taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili bazı kriterler alınacak. İşte o kriterler:
Kamu idareleri, belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personel, kamuda "özel sözleşmeli personel" olarak istihdam edilecek. Konuya ilişkin tasarı, 1-2 hafta içinde Meclis'e gönderilecek.
Kamu idareleri, belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personel, kamuda "özel sözleşmeli personel" olarak istihdam edilecek. Konuya ilişkin tasarı, 1-2 hafta içinde Meclis'e gönderilecek.
Bu kapsamda istihdam edileceklerin pozisyonu, çalışma koşulları, mali ve sosyal hakları ile yükümlülüklerine ilişkin düzenleme hazırlanıyor.
Buna göre, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde çalışanlar bu kapsama girecek. Bir yerde anahtar teslim götürü hizmet yapılıyorsa, kaç personelin çalışması gerektiği sözleşmede belirtilmemişse burada çalışan taşeronlar kapsama girmeyecek.
Taşeron işçilerin kamuda istihdamında ayrıntılar belli oldu
Güvenlik, temizlik personeli gibi yardımcı personel, Sağlık Bakanlığında, üniversitelerde yardımcı hizmetlerde çalışanlar, kamu idarelerinde hemşire, büro görevlisi, bilgi işlemci gibi asıl işleri yapanlar düzenlemeden yararlanacak.
Bu kişilerde, devlet memurluğuna atanmak için aranan şartları taşıyacak.
Başbakan Davutoğlu'ndan taşeron işçilere müjde
Sınav yapılacak
Taşeronlar kamuda "özel sözleşmeli personel" pozisyonunda istihdam edilecek ve 3'er yıllık sözleşme yapılacak.
Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanımını ölçmeye yönelik sınav yapılacak.
Söz konusu personelin 1 Kasım 2015'ten önce işe girmiş ve halen çalışıyor olması gerekecek.
Bu personel şu andaki ücreti üzerinden maaş alacak ve hangi kurumun, hangi biriminde, hangi işi yapıyorsa aynı işi yapmaya devam edecek.
Mali haklar toplu sözleşmeyle belirlenecek
Söz konusu kişiler, mali hakları bakımından 4/B kapsamındaki sözleşmeli personel gibi memurların toplu sözleşme düzenine tabi olacaklar.
Seval Ocak Adıyaman