AP, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması kararı aldı. 37'ye karşı 479 oyla kabul edilen tasarının hukuki bağlayıcılığı yok. Ancak karar aralık ayında bir araya gelecek AB liderlerine bir mesaj niteliği taşıyor.
Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile sürdürdüğü müzakerelerin geçici süreliğine dondurulmasını tavsiye eden ve hukuki bağlayıcılığı olmayan tasarıyı kabul etti.
AP Genel Kurulunda salı günü görüşülen ve bugün oylanan tasarı 37'ye karşı 479 oyla kabul edildi. Oylamada, 107 üye çekimser görüş bildirdi.
Tasarıda üyelik müzakerelerinin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ortaya çıkan durum ve OHAL uygulamasının getirdiği şartlar nedeniyle geçici olarak dondurulması isteniyor.
Kararda, üyelik müzakerelerinin yeniden başlayabilmesi için OHAL uygulamasının kaldırılması gerektiği belirtilerek, Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosunun darbe girişimini güçlü bir şekilde kınadığı ve Türkiye’nin sorumluları yargılama hakkının meşru olduğu vurgulandı.
Lozan Anlaşması ile ilgili önerge ise AP'deki en büyük siyasi grup Avrupa Halk Partisi (EPP) tarafından verildi. Son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Lozan Anlaşması ile ilgili söyledikleri de bir önergeyle tasarıya eklendi.
Genel Kurul'da az bir farkla kabul edilen bu önergede ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son dönemde Lozan Anlaşması ile ilgili açıklamalarının kaygı verci olduğu belirtildi.
AP'nin üyelik müzakerelerini sonlandırma veya dondurma yetkisi olmamakla birlikte, alınan karar AB Konseyi ve üye ülke yönetimlerine siyasi anlamda mesaj niteliği taşıyor.
Türkiye ve AB arasındaki üyelik müzakereleri konusunun aralık ayında toplanacak AB Liderler Zirvesi'nde gündeme gelmesi bekleniyor.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, darbe girişiminin ve Türkiye'deki terör saldırılarının sorumlularından hesap sormak üzere atılan adımları, meşru bir hak olarak nitelerken Türkiye-AB müzakerelerinin geçici olarak durdurulmasının her iki taraf açısından da olumlu sonuçlar doğurmayacağını söylemişti.
Merkel ise oylamadan bir gün önce yaptığı açıklamada, "Her şeye rağmen Türkiye ile görüşmelerin kesilmesini istemiyoruz" ifadelerini kullanmış ve Türkiye ile sağlıklı ilişkilerin devam etmesinden yana olduğunu belirtmişti.