Türkiye ve AB anlaşmaya vardı, Mülteciler Türkiye'ye geliyor

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye mülteci krizi konusunda anlaşmaya vardı. Buna göre Avrupa'da bulunan mülteciler Türkiye'ye iade edilecek. Buna karşılık Türkiye'ye vize serbestisi başlayacak ve 33 numaralı fasıl açılacak.

Türkiye ve AB anlaşmaya vardı, Mülteciler Türkiye'ye geliyor
18 Mart 2016 Cuma 19:50

Avrupa'daki Suriyeli mülteci krizinin görüşüldüğü toplantıda karara varıldı. Brüksel'de gerçekleştirilen ve Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) liderleri arasında yapılan mülteci krizi görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Buna göre avrupa sınırları içerisinde bulunan tüm mülteciler Türkiye'ye iade edilecek. Anlaşma da Türkiye için en önemli olan ise vize serbestisi. Türkiye'nin koşulları yerine getirmesi halinde Haziran 2016'dan itibaren vize serbestisti başlayacak. Diğer önemli husus ise Türkiye'nin AB sürecini ilgilendiren 33 numaralı faslın açılacak olması. 

Türkiye ve AB arasında anlaşmaya varılan mülteci krizi metninde 9 tane madde yer alıyor. Bu maddeler sırasıyla;

1- Türkiye'den Yunanistan'a 20 Mart'tan sonra gidenlerden iltica başvuruları kabul edilmeyenler, 4 Nisan’dan itibaren Türkiye'ye geri gönderilecek.Geri gönderme işlemi AB yasalarına uyumlu olacak, toplu sınırı dışı yaşanmayacak. Yunan adalarında Türk yetkililer, Türkiye tarafında da Yunan yetkililer süreci gözlemleyecek. 4 Nisan'a kadar Türkiye de geri kabul merkezleriyle ilgili hazırlığı tamamlayacak.

2- Yunanistan'dan Türkiye'ye gelen her mülteci karşılığında Türkiye'den Yunanistan'a bir mülteci yerleştirilecek. Öncelik, Yunanistan'a yasa dışı yollardan girmeyi denememiş olanlara verilecek. AB ülkelerinin kendi aralarında 22 Temmuz'da anlaştıkları üzere yerleştirme yapılacak. (22 Temmuz 2015'te kabul edilen 18 bin kişilik mülteci alımı esasına göre, Türkiye'nin kabul ettiği her Suriyeli için bir Suriyeli alınacak.)

3- Türkiye, yasa dışı göçü engellemek için elinden geleni yapacak, komşularla işbirliği halinde olacak.

4- Yasa dışı göçün azalmasıyla, Avrupa'da "Gönüllü İnsani Kabul Programı" devreye sokulacak.

5- Türkiye ile AB arasındaki vize serbestisinin Haziran 2016'ya kadar bitirilmesine çalışılacak. Türkiye'nin nisan ayına kadar gerekli adımları atması halinde nisan sonunda AB Komisyonu değerlendirmesini açıklayacak.

6- Mart sonundan önce Türkiye'nin hızlı katkılarıyla hazırlanacak listeye göre mültecilere yapılacak 3 milyar euro'luk yardım için harekete geçilecek. Sağlık, eğitim ve altyapı hizmetleri için somut projeler bir hafta içinde hazır edilecek. Sonuç alındığında AB, 2018 sonuna kadar 3 milyon euro daha sağlayacak. (Daha önce verilmesi kabul edilen 3 milyar euro'nun 95 milyon'u halihazırda belirlenen projelerde kullanılmaya başlandı. İki hafta içinde belirlenecek yeni projeler bu paranın kalanı yani yaklaşık 2 milyar euro için)

7- AB ve Türkiye, Gümrük Birliği'nin geliştirilmesi konusunda devam eden çabaları takdirle karşıladı.

8- Türkiye'nin Birlik'e katılım süreci için 33. faslın açılmasına, AB Komisyonu'nun Nisan'da bu yönde teklif vermesine karar verildi. Diğer fasılların da bir an önce açılması için çabalar hızlandırılacak.

9- AB ve Türkiye, Suriye'nin içinde, bilhassa Türkiye sınırına yakın yerlerde, insani durumun iyileştirilmesi için ortak çaba harcayacak.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.