Yeni Başbakan'la çıkması bekleyen kararnameler

22 Mayıs kongresinde görevine veda edecek AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ardından kurulacak 65. hükümetle birlikte, bekleyen kararnamelerinde çıkması planlanıyor.

Yeni Başbakan'la çıkması bekleyen kararnameler
08 Mayıs 2016 Pazar 11:36

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, 22 Mayıs günü gerçekleştirilecek kongrede görevine veda edecek. Böylece 64. hükümet sonlandırılarak 65. hükümet kurulacak. Başbakan Davutoğlu ile birlikte kabinede de değişim yapılması öngörülüyor.

Kurulacak 65 hükümetle birlikte Türkiye için yeni bir 'geçiş dönemi modeli' de oluşturulacak. Yeni Anayasa ve başkanlık sistemi gerçekleşinceye kadar, fiili olarak bu 'geçiş dönemi modeli' uygulanacak. Peki bu yönetim modeli nasıl olacak? Bu süreçte ne gibi adımlar atılacak? Yeni program üzeinde ne gibi gelişmeler bizleri bekliyor?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da son dönem konuşmalarında ipuçlarını verdiği yönetim modelinde ilk sırada Bakanlar Kurulu toplantıları yer alıyor. Buna göre, 2 ayda bir Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan toplantılar, ayda bir yapılacak. İkinci olarak bekleyen atamaların gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bürokrasideki tıkanıklıkların çözülebilmesi için ivedi bir şekilde valiler, emniyet müdürleri, il müftüleri, müsteşar atamaları ile kamuda bekleyen diğer üst düzey atamalar yapılacak.

İşte yeni yönetim modelinin detayları ve atılması öngörülen ilk adımlar:

Toplantı Ayarı :

Bakanlar Kurulu, bugüne kadar 2 ayda bir Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplanıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye'de toplam 6 kez Bakanlar Kurulu'na başkanlık etti. Ancak 65. hükümetle birlikte, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ayda bir kez Bakanlar Kurulu'nu Külliye'de toplayıp başkanlık edeceği belirtiliyor. Başbakan Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşkü'nde de haftada bir kez toplanan Bakanlar Kurulu'nun, yeni Başbakan'la birlikte Çankaya Köşkü'nde de 2 haftada bir toplanacağı ifade ediliyor. AK Parti'nin ayda bir yaptığı merkez karar yürütme kurulu (MKYK) ve haftada bir yaptığı merkez yürütme kurulu (MYK) toplantıları ise aynı düzende devam edecek.

Tıkanıklık Açılacak :

AK Parti'nin yeni genel başkanı ve Başbakan'ın belirlenmesi, ardından hükümetin kurulmasıyla birlikte, kamu bürokrasinin dizayn edilmesi ve bekleyen atamaların gerçekleştirilmesi ilk iş olacak. Valiler, emniyet müdürleri, il müftüleri, müsteşar atamaları ile kamuda bekleyen diğer üst düzey atamalar süratle yapılacak. Bürokrasideki tıkanıklık böylelikle aşılacak.

Anayasal Yetkiler :

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa'nın 104. maddesindeki yetkilerinin tümünü, bugüne kadar olduğu gibi etkin bir şekilde kullanacak. Bakanlar Kurulu'nu düzenli olarak toplayıp başkanlık edecek. Hükümetin tüm icraatlarının ve projelerinin teşvikçisi, denetleyicisi ve takipçisi olacak.

Sürekli Dolaşacak :

Yurtiçi ve yurtdışında sürekli dolaşan bir Cumhurbaşkanı olacak. Türkiye'yi uluslararası toplantılarda temsil edecek, dış politikada belirleyici ve sürükleyici olacak. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde farklı kesimlerle halk buluşmaları aralıksız devam edecek. Paralel yapılanmalarla mücadele eksiksiz ve daha sonuç alıcı şekilde yürüyecek.

İstişare Mekanizması :

AK Parti'nin kuruluş felsefesinde bulunan gelenekler ve teamüller daha etkili işletilecek. Bundan böyle, hem parti yönetimi ve teşkilatla ilişkilerde hem Cumhurbaşkanlığı- hükümet ilişkilerinde, hem de bürokratik atamalarda sıkça vurgu yapılan istişare mekanizması daha sağlıklı işletilecek.

Yeni Başbakanın İsmi :

AK Parti'nin yeni genel başkanı ve Başbakan'ın isminin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kafasında netleştiği ifade ediliyor. Ancak Erdoğan'ın öne çıkan isimler arasında son bir gözden geçirme ve değerlendirme yapacağı; 'İstanbul ekolü' diye bilinen ve geçmişten beri yol arkadaşlığı yaptığı, güvendiği bazı isimlerin görüşlerini alacağı belirtiliyor.

Kaynak : HaberTürk

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.