Yıpranma payı ne demek, Yıpranma payı geriye dönük, yıpranma oranları, yıpranma payı olan meslek grupları, yıpranma payı hesaplama, Nasıl erken emekli olunur, Erken emeklilk müjdesi! Yıpranma payı nedir?Kimleri kapsar erken emeklilikte payı nasıldır? Tüm detaylar haberimizde
Yıpranma payı nedir? Kimleri Kapsar Erken Emeklilikte Payı Nasıldır?
Yıpranma payı ne demek, Yıpranma payı geriye dönük, yıpranma oranları, yıpranma payı olan meslek grupları, yıpranma payı hesaplama, Nasıl erken emekli olunur, Erken emeklilk müjdesi! Yıpranma payı nedir?Kimleri kapsar erken emeklilikte payı nasıldır? Tüm detaylar haberimizde
İŞTE MERAKLA BEKLENEN ERKEN EMEKLİLİK MÜJDESİ
Erken emeklilik yüz binlerce kişinin hayali... Uzun yıllar üretim ekonomisine katkıda bulunan vatandaşlar, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı üzerinden aylık alıyor. Aylık işlemlerinin başlaması için kurumlarca belirlenen yaş ve prim şartının tamamlanması gerekiyor. Yaşa takılanlar, EYT düzenlemesi beklerken, prim eksiği olanlar ise borçlanmalar ile erken emekli olabiliyor. Kadınlarda 6 yıla kadar erken emeklilik mümkünken, erkeklerde yıpranma hariç 1 yıl erken emekli olmak mümkün. Askerlik prim borçlanması açısından erkeklerin en büyük avantajı olarak görülüyor. Peki, yıpranma hakkı nedir? Askerlik borçlanması nasıl kullanılır? Doğum borçlanması kaç çocuğa kadar kullanılabilir? Erken emeklilik şartları neler? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları....
YIPRANMA PAYI NEDİR?
Çalışma şartları ağır olan mesleklerden daha çabuk emekli olunması amaçlanıyor bu tasarıda. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda "fiili hizmet zammı" olarak geçen yıpranma payı ile çalışma koşullarının ağır olması sebebiyle diğer mesleklere nazaran daha fazla efor sarf edilen ve diğer mesleklerden daha fazla yıpranmaya maruz kalınan işlerde daha çabuk emekli olunması amaçlanıyor.Yıpranma payı hakkına sahip olan mesleklerde çalışan kişilere çalıştıkları yıl için ilave 90 gün fiili hizmet zammı veriliyorsa, 12 ay çalışan bir personel, 15 ay çalışmış gibi kabul ediliyor. Buna göre, her yıl emeklilikte sabit olan gün sayısı olarak kabul edilirken, fiili hizmet zammı kapsamındaki mesleklerde her yıl 360 güne ilave olarak 60 ile 180 gün arasında değişen oranlarda prim ödeme gün sayısı ilave ediliyor,Normal bir mesleğini sürdüren kişi emekliliğinde yılda 360 gün dikkate alınırken, fiili hizmet zammı kapsamındaki işlerde 420 ile 540 gün arasında prim ödeme günü dikkate alınıyor.
YIPRANMA PAYINI KAPSAYAN MESLEKLER
Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar 60 - 90 gün
Cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar 60 gün
Cıva üretimi işleri sanayinde çalışanlar 90 gün
Çimento fabrikalarında çalışanlar 60 gün
Kok fabrikalarıyla Termik santrallerde çalışanlar 60 gün
Alüminyum fabrikalarında çalışanlar 60 gün
Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar 90 gün
Döküm fabrikalarında çalışanlar 60 gün
Asit üretimi yapan yerlerde çalışanlar 90 ile 180 gün
Madenlerin yer altında çalışanları 180 gün
Radyoaktif ve doğal ve yapay radyoaktif, radyoiyonizan maddeler radyoiyonizan maddelerle veya bütün diğer korpüsküler emanasyon kaynakları yapılan işler ile yapılan işlerde çalışanlar 90 gün.
Su altında çalışanlar 60 gün
BELGELEYENLER YIPRANMA HAKKI KULLANABİLİR
Bu tasarıda, çalıştığı işyeri esas faaliyet konusu itibarıyla FHSZ kapsamında olmayan ancak kanunda sayılan ve yıpranmaya işte çalışanlara da kolaylık sağlandı. Örneğin, motorlu piston imalatı yapan bir işyeri normalde FHSZ'ne tabi değil. Ancak, bu işyerinde dökümhane var ise bu dökümhanede çalışan işçiler, demir-çelik işçilerinde olduğu gibi yılda 90 gün yıpranma hakkından yararlanabilecek. Ancak, bu haktan yararlanabilmek için Sosyal Güvenlik Kurulu 'na başvuru yapılması ve durumun belgelendirilmesi gerekiyor.
TOPLU ÖDEME İLE ERKEN EMEKLİ NASIL OLUNABİLİR?
Her çalışan haklı olarak emekli olmayı hayal ediyor. Ülkemizde bunun yolu da belli sayıda gün prim ödeyerek, belli yaşa gelmek ve belli bir sigortalı yılını doldurmak isteniyor. Yasalarımızın geçmiş yıllarda çalışılmayan dönemler için geriye dönük ödeme imkânı tanınmamaktadır. Ancak istisnalar ile toplu ödeme yaparak bu günleri satın almak mümkün olabiliyor. Sigortalıların borçlanma yapabilecekleri süreler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 41. Maddesi ile düzenlenmiş.
1) Kadınlar sigortadan sonra üç çocuğa kadar doğum borçlanması yaparak 2.160 günü toplu ödeme ile satın alabiliyor.
2) Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreleri toplu olarak ödemek mümkün.
3) Emekli Sandığı'na tabi çalışan memurların, ücretsiz izin süreleri borçlanılabiliyor.
4) Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri borçlanılarak emeklilik hesabında kullanılıyor.
5) Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri de borçlanılabiliyor.
6) Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen süreleri de borçlanılabiliyor.
7) Grev ve lokavtta geçen süreleri de borçlanmak mümkün.
8) Hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen süreleri borçlanılıyor.
9) Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, açıkta geçirdikleri süreleri borçlanma imkânları bulunuyor.
10) Part-time çalışanlar, 30 günden az çalışması olanlar, ücretli öğretmenler bu süreleri borçlanarak 30 güne tamamlayın
SİĞORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLER SİZE BİR MÜJDE!
Senelerce sigortasız çalışan vatandaşlar erken emekli olabilir. Bu konuda öncelikle dava açılması gerekiyor. Davada çalışılan yıllara dair kanıtlar varsa mahkemeye sunulmalı. Aynı dönem çalışılan iş arkadaşları da mahkeme için geçerli oluyor. SGK bu konuda gerekli kararın çıkması ile primlerde değişiklik yaparak emekliliği veriyor..