Kıdem tazminatında tavan yeni yılda artacak
SORU: 1998'de sigortalı çalışmaya başladım. 15 yıl, 3.600 günle kıdem tazminatı alma hakkım var. 13 yıldır aynı şirketteyim ve maaşım yüksek. Kıdem tazminatında tavana takılıyorum. 2022'de kıdem tazminatı tavanı kalkacak mı? (Ekrem Boncuk)
CEVAP: Kural olarak bir işçinin brüt ücreti ne olursa olsun, kıdem tazminatı hesaplanırken tavan aşılamaz. Kıdem tazminatı tavanı da, en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçemez. Bu yıl bu tutar 8.284 TL. Sizin brüt ücretiniz bu tutarın üzerinde olsa bile kıdem tazminatınız 8.284 TL üzerinden ve kabaca 13 yıl karşılığı 107.698 TL olarak hesaplanacaktır. Ancak kıdem tazminatı tavanı yeni yılda artacak. Ortalama artışın da yüzde 8 ila 10 arasında olduğu düşünülürse 118.468 TL kıdem tazminatı almanız söz konusu olabilir. Böylece aradaki fark 10 bin TL'yi geçebilir. Bu nedenle 15 yıl ve 3.600 günle kıdem tazminatı hakkınızı yeni yılda kullanmanız sizin yararınıza olacaktır. Ancak kıdem tazminatı tavanının kalkması gibi bir durum şu an için söz konusu değil.
ÇİFT AYLIK MÜMKÜN
SORU: Babam Bağ-Kur'luydu ve 1990'da vefat etti. Annem de SSK'lıydı ve 1998'de kaybettik. İkisinden de aylık bağlanmayacağını öğrendiğim için başvurmamıştım. Yalnızca babamdan dolayı aylık alıyorum. Annemden de aylık alabilir miyim? (Goncagül Sarı)
CEVAP: Babanızdan dolayı aylık alabilmeniz için Bağ-Kur kanunundaki koşullara bakılması gerekiyor. Buna göre de, çalışmıyorsanız, evli değilseniz ve emekli değilseniz babanızdan dolayı ölüm aylığı alabilirsiniz. Anneniz de SSK'lı olduğu ve 1998'de vefat ettiği için SSK kanuna (506) göre değerlendirme yapılması gerekecektir. SSK'ya göre de çalışmıyorsanız, evli değilseniz ve emekli değilseniz annenizden dolayı aylık alabilirsiniz. Yani hem annenizden, hem babanızdan dolayı aylık alma hakkına sahipsiniz. Hem annenizin hem de babanızın ölüm tarihi 2008 öncesi olduğu ve sigortalılık statüleri de farklı olduğu (SSK-Bağ-Kur) için her iki aylığı birlikte ve tam olarak alabilirsiniz.
BORÇLANMA YAPACAKLAR ELİNİ ÇABUK TUTSUN
SORU: 1970 doğumluyum. Kasım 1997'de askerlik sonrası çalışmaya başladım. Askerlik borçlanması emekliliğimi olumlu etkiler mi, borçlanmayı ne zaman yapmalıyım? (Ahmet Koçak)
CEVAP: Askerliğinizi sigorta girişinizden önce yapmış olmanız nedeniyle borçlanmanız ilk kez sigortalı olduğunuz tarihi öne çeker. 6 ay veya daha uzun süre askerlik yapmışsanız sigorta girişinizi 23 Mayıs 1997 ve öncesine çekecek kadar yani ortalama 180 gün borçlanmayla 57 yaş yerine 56 yaşında, 5.900 prim günü yerine 5.825 günle emekli olabilirsiniz. Borçlanmayı yıl bitmeden yapmanızda fayda var. 2022'de borçlanma yaparsanız maliyeti asgari ücret artışı kadar yükselecek.
Yapılandırma için son 12 gün
SORU: Oğlum yüksek lisans yaptığı için çalışmıyor. Genel sağlık sigortası prim borcu çıktı, ancak geliri yok. Bu borcu ödemek zorunda mı? (Yasemin Müldür)
CEVAP: Çıkan prim borcunu 30 Kasım'a kadar devam eden yapılandırmaya başvurarak yapılandırabilir. Eğer ikamet ettiği hanedeki ortalama kişi başına düşen gelir 1.192 TL'nin altındaysa borcu tamamen silinir.