Adalet Bakanı Bozdağ, mahkemelerde yaklaşık 720 günde tamamlanan iş uyuşmazlıklarının arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesiyle en fazla bir ayda çözüme kavuşturulacağını söyledi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, işçi, işveren alacağı, tazminatı ve işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmasının dava şartı haline getirilmesini öngören ve TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen "İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı"nı AA muhabirine değerlendirdi.
İşçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkların 30 Ocak 1950'de kabul edilen 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu uyarınca iş mahkemeleri tarafından çözümlendiğini ifade etti.
Bozdağ, 2016 sonu itibarıyla ilk derece mahkemelerinde görülen 3 milyon 524 bin 898 hukuk uyuşmazlığının yaklaşık yüzde 15'ine tekabül eden 522 bin 535'inin iş uyuşmazlıklarından kaynaklandığını belirtti.
Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü verilerine göre, iş davalarının yıllık ortalama görülme süresinin 2013'de 381, 2014'de 417 gün olduğunu bildiren Bozdağ, bu sürenin 2015'te 431, 2016'da ise 434 gün olduğunu kaydetti.
"Kısa sürede, az masrafla çözüm"
Tasarıda yer alan en önemli düzenlemenin işçi ve işveren alacak ve tazminatları ile işe iade talebiyle açılacak davalarda zorunlu arabuluculuğun getirilmesi olduğuna dikkati çeken Bozdağ, şöyle devam etti:
"İş uyuşmazlığının ortalama görülme süresi ilk derece mahkemelerinde 434 gün, Yargıtayda ise 286 gün olmak üzere toplamda 720 güne tekabül etmektedir. İş uyuşmazlıklarında arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesiyle arabulucunun sorumluluğunda yürütülen görüşmeler 3 haftada bitirilecek, zorunlu hallerde süre bir hafta daha uzatılabilecektir. Arabuluculukla, iş uyuşmazlıklarının, mahkemelere oranla çok kısa süre içinde ve daha az masrafla çözüme kavuşturulması sağlanacaktır."
Bozdağ, "İstatistiki veriler iş uyuşmazlıklarına ilişkin ihtiyari arabuluculukta uyuşmazlıkların yüzde 94'ünün bir gün içinde anlaşmayla sonuçlandığını ortaya koymaktadır. İşçi, alacağına çok daha çabuk kavuşacak, işveren herhangi bir dava tehdidi altında kalmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.