Mazeret izni nedir ve kaç gün kullanılır?

Çalışma hayatında çalışanların en çok kullandığı izinlerin başında 'mazeret izni' gelir. Peki mazeret izni nedir ve kaç gün kullanılır? İş Kanunu'na göre, işçinin yasada sayılan mazeretlerin olması durumunda kullandırılabilecek yıllık izin dışındaki ücretli izinlere mazeret izni denir. Daha basit anlatımla, mazeret izni işçinin ailevi veya kişisel nedenlerle kullandığı bir izin türüdür. İŞVEREN MAZERET İZNİ VERMEK ZORUNDA MIDIR? Mazeret izini, İş Kanunu ile düzenlenen bir hak olup aynı zamanda iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile genişletilmesi mümkündür. İş Kanunu'nda düzenlenen mazeret izinlerinde 2015 tarihli 6645 Sayılı Kanunla değişiklik yapılara yeniden düzenlenmiştir. İşverenler kanunda sayılan nedenlerden dolayı çalışanlarına mazeret izni vermek zorundadır. HANGİ DURUMLARDA MAZERET İZNİ VERİLİR? Mazeret izninin hangi durumlarda kullanılacağı bellidir. Ve bu durumların da belgelenmesi gerekmektedir. İş Kanunu'nda mazeret izinleri evlilik, doğum, ölüm ve engelli ebeveyni izinleri olarak belirlenmiştir. Örneğin işçinin evlenmesi durumunda 3 gün, evlat edinmesi durumunda 3 gün, anne ve babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde 3 gün, eşinin doğum yapması halinde ise 5 gün mazeret izni kullandırılması öngörülmüştür. Ayrıca en az yüzde 70 oranında engelli veya sürekli hastalığı olan çocuğunun tedavisinde hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla 1 yıl içinde toptan veya bölümler halinde 10 güne kadar ücretli izin kullandırılır. Öte yandan, işçinin çocuklarının, kardeşlerinin veya yakınlarının hastalanması durumunda mazeret izni verileceğine yönelik bir hüküm bulunmamaktadır. Kanunda yer alan mazeret izninin kullanılması halinde, mutlaka bu durumların belgelenmesi gerekmektedir.

Mazeret izni nedir ve kaç gün kullanılır?
Kamusaati
Kamusaati
07 Eylül 2020 Pazartesi 00:40

Sağlık Bakanlığınca yapılan yeni düzenlemeye göre, Bakanlığa bağlı sağlık tesislerinde görevli personele, kapsamı ve oranı Bakan tarafından belirlenmek kaydıyla 1 Ağustos 2020'den itibaren geçerli olmak üzere üç ay süreyle ek ödeme yapılabilecek.

Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, mesai içi çalışılmayan günler kapsamına, görevi sırasında veya görevinden dolayı Bakanlıkça ilan edilmiş bulaşıcı ve salgın hastalığa yakalanan personel de dahil edildi.

Ayrıca, aynı yönetmeliğe eklenen geçici madde ile 1 Ağustos 2020'den itibaren geçerli olmak üzere 3 ay süreyle, yer veya personel yönünden kapsamı ve oranı Bakan tarafından belirlenmek kaydıyla, personele ek ödeme yapılabilecek. Bu şekilde yapılacak ödeme tutarı toplamı mesai içi tavan ek ödeme tutarını geçemeyecek.

6 Eylül 2020 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 31236

YÖNETMELİK

Sağlık Bakanlığından:

SAĞLIK BAKANLIĞINA BAĞLI SAĞLIK TESİSLERİNDE GÖREVLİ PERSONELE EK ÖDEME YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 4/3/2020 tarihli ve 31058 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (u) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“u) Mesai içi çalışılmayan günler: Resmî tatil günleri, nöbet izinleri ile görevi sırasında veya görevinden dolayı Bakanlıkça ilan edilmiş bulaşıcı ve salgın hastalığa yakalanan, kazaya, yaralanmaya veya saldırıya uğrayanların bu durumlarını sağlık raporuyla belgelendirmesi ve başhekimin onaylaması halinde kullandıkları hastalık izin süreleri hariç olmak üzere tüm çalışılmayan günleri,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 2 – (1) 1/8/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere üç ay süreyle yer ve/veya personel yönünden kapsamı ve oranı Bakan tarafından belirlenmek kaydıyla, personele ek ödeme yapılabilir. Bu şekilde yapılacak ödeme tutarı toplamı mesai içi tavan ek ödeme tutarını geçemez.”

MADDE 3 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.


Kaynak: Kamu Saati Özel
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.