Taşerona emekliliğe kadar iş garantisi!

Taşeron işçiler için yapılan düzenleme çerçevesinde sözleşmeyi imzalayan işçi, devlet memurluğuna aykırı davranışta bulunmadıkça emekli oluncaya kadar çalışabilecek. Peki Taşeron işçi sözleşmesinin şartları neler?

Taşerona emekliliğe kadar iş garantisi!
11 Nisan 2016 Pazartesi 10:00

Taşeron işçilere ilişkin düzenleme sayesinde binlerce taşeron işçi kadroya alınacak. Netlik kazanan sözleşme ayrıntılarına göre, işçiler 3'er yıllık sözleşme imzalayacak. Sözleşmeyi imzalayarak kadroya alınan işçilere, emekliliğe kadar iş garantisi veriliyor. Sözleşmeyi imzalayan işçiler, Devlet memurluğuna aykırı davranışta bulunmadıkça emekli oluncaya kadar çalışabilecek. Sözleşme için 'emekli olmamış ve 65 yaşını aşmamış olmak' yeterli sayılacak.

Devlet sözünü tuttu ve taşeron işçiyi kadroya almak için düzenleme hazırladı. Taşerona ilişkin yeni düzenlemenin müjdesini Başbakan Ahmet Davutoğlu vermişti. 720 bin taşeron işçiye veriln kamuda kadro müjdesi sonrası tüm detayları netleşti.

Yeni düzenlemeye göre kamuda çalışan yaklaşık 720 bin taşeron işçi, 3'er yıllık sözleşme imzalayacak. Kadroya alınan taşeron işçiler emekli oluncaya kadar çalışma garantisi elde edecek. Yani taşeron işçinin çalışma süresi sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almaya hak kazanılan tarihe kadar olacak. Taşeron işçilerin yalnızca devlet memurluğu ile bağdaşmayan suçlar işleme durumunda işten çıkartılacak. Eski düzenlemede ise 3 yıllık sözleşme yenileme döneminde taşeron işçinin işten çıkarılma durumu vardı.

Artık 35 yaş sınırı yok! 

Ayrıca taşeron işçilerin kadroya alınmasında 65 yaşını doldurmamış olmak ve emekli olmamak şartı aranacak. Eski düzenlemede 35 yaş üzerinde taşeron işçi kamuda kadroya geçemiyordu. Ayrıca yazılı ve sözlü sınavdan geçenler için ayrı ayrı 'pozisyon vizesi' verilecek. Dolayısıyla yer değiştirme olmayacak. 'Özel sözleşmeli personel' modelinde çalıştırılanlar devlette 4-C'lilerin haklarından yararlanacaklar. İşte Maliye Bakanlığı'nın uygulamayı planladığı düzenlemenin detayları:

Taşeron işçiler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair hükümlerine tabi olmayacak. Yeni bir sözleşmeli personel çalıştırılma modeli olacak. Bu modelde personelin seçiminde aranacak şartlar ve uygulanacak sınav, ödenecek ücret, üç yılı geçmemek üzere yapılacak sözleşme süreleri, sözleşme usul ve esasları ile diğer hususlar Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

Taşeron işçi düzenlemesi, Genel ve özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumları ile bunlara bağlı döner sermayeli idareler, İl özel idareleri ve belediyeler ve bağlı kuruluşları, özel kanunlarla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşları kapsayacak.

Kamu İhale Kanunu ve diğer ilgili kanunlar kapsamında ve asıl işveren alt işveren ilişkisinin kurulduğu 'personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında' yer alan asıl ve yardımcı işleri kapsayacak, Süreklilik arz eden ve 12 ay süren hizmetlere ilişkin işler ile ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği işleri kapsayacak.

Taşeron işçi sözleşmesinin şartları neler?

- Kurum ve iş açısından kapsamda olunan kurumlarda çalışanları,

- Tasarının TBMM'ye sevk edildiği tarih itibarıyla çalışanları,

- Kapsamdaki idarelerde 1 Kasım itibarıyla da çalışanları,

- Yaş hariç devlet memurluğuna atanmak için öngörülen genel şartları taşıyanları,

- Emekli aylığı almaya hak kazanmamış olanları,

- 65 yaşını doldurmamış olanları,

- Haftalık çalışma saatinin tamamında idareye ait işyerlerinde çalışanları,

- Dava açma dahil her türlü haklarından feragat etmiş olanları,

- Yapılacak yazılı ve veya sözlü sınavda başarılı olanları,

- Devletin güvenliğine karşı suçlar ile Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarla ilgili olarak hakkında herhangi bir soruşturma veya kovuşturma bulunmayanları kapsayacak.

Öngörülen istihtam türü:

- Özel Sözleşmeli Personel unvanlı pozisyona atanacak.

- İhale hak edişlerinin ödendiği bütçe, teşkilat ve birimde istihdam edilecek.

- Bu istihdamın usul ve esasları ile haklar ve yükümlülüklere ilişkin Bakanlar Kurulu kararıyla düzenleme yapılacak.

- Sözleşme dönemi üçer yıllık periyotlar olarak düzenlenecek.

- Sosyal güvenlik yönünden 4/a'lı olacak.

- Memur sendikaları kapsamında toplu sözleşme hakkı bulunacak

Mali ve sosyal hakları: 

-1/1/2016 tarihi itibarıyla ihale sözleşmesine göre ödenmekte olan ücret ve diğer mali haklar esas alınacak.

- 1/1/2016 tarihi itibarıyla mevcut mali hakları, atandığı tarihe kadarki dönemde 'sözleşmeli personel ücretinde meydana gelen artış oranı' kadar artırılarak güncellenecek.

- 4/B'li sözleşmeli personelin yararlandığı sosyal haklardan (aile ve yiyecek yardımları) aynen yararlanacak.

- İhale sözleşmesine göre, varsa fazla mesai ücreti ile sosyal hakları dikkate alınmayacak.

Kamuda istihdam süresi nasıl olacak?

Düzenlemeden itibaren otuz gün içinde çalışılan idareye yazılı olarak başvuracaklar. Başvuru süresinin bitiminden itibaren üç ay içinde idare, başvuruyu inceleyip, şartları taşıyıp taşımadığını tespit edecek. Tespiti izleyen üç ay içinde Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerine atanacaklar için Maliye Bakanlığınca pozisyon ve isim vizesi, mahalli idarelerin şirketlerinde istihdam edilecekler için ise İçişleri Bakanlığınca isim vizesi yapılacak. Vize işlemi yapılanların bu süreyi izleyen iki ay içinde idarelerince yazılı ve / veya sözlü sınava tabi tutulacaklar. Yapılan sınavlarda başarılı olanların bir ay içinde vize edilen pozisyonlara atanacaklar.

Yer değiştirme olacak mı?

- Yer değiştirme imkanı verilmeyecek.

- Bu madde kapsamında yer alan kamu idarelerinde personel çalıştırmasına dayalı yeni hizmet alımı yapılamayacak.

- Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımına imkan sağlayan mevzuat hükümleri yürürlükten kaldırılacak.

Belediyeler, il özel idareler ve bağlı kuruluşlar:

Halen mahalli idarelerde alt işveren işçisi olarak çalışanlar mahalli idarelere ait şirketlerde işçi olarak istihdam edilecek. Mahalli idarelerin mevcut şirketlerinde çalışanlar aynen çalışmaya devam edecek. Bu şirketlere, personel çalıştırılmasına dayalı işler kapsamında verilecek işler 4734 sayılı Kanunun 22'nci maddesinde öngörülen limit ve şartlara tabi olmadan doğrudan temin yöntemiyle yapılacak.

Geçiş süreci sonunda ihalelerin durumu ne olacak? İhaleler feshedilecek mi?

- Kamuya geçişte ilgili ihaleler öngörülen geçiş sürecinin sonunda feshedilecek.

- Fesih dolayısıyla uğranılacak zarar tazmin edilecek (İhale sözleşme bedelinin gerçekleştirilen kısmıyla sözleşme bedelinin %80'i arasındaki farkın %5'i kadar)

- Çalışma süresi, sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almaya hak kazanılan tarihe kadar olacak.

- Kişisel şartları taşımadığı için kamuya geçişi yapılamayanların, sözleşmenin sona erdiği tarihten sonra hakları ödenmek suretiyle işlerine son verilecek.

- Hizmet alım sözleşmeleri kapsamında kıdem tazminatına esas olacak süreler, iş sonu tazminatına ilişkin süreler ile izin sürelerinde dikkate alınacak.

- Herhangi bir sebeple boşalan pozisyonlar otomatik iptal edilecek.

Kaynak: Star

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.