Lise yerleştirme sistemi açıklanırken hem Sayın İsmet YILMAZ hem de Sayın Yusuf TEKİN tarafından defaatle “Hiçbir çocuğun istemediği bir okula yerleştirilmeyeceği” ifade edildi.
Kendimi bildim bileli, Devletin, mesleki eğitimdeki okullaşma oranını % 60 düzeyine çıkarma hedefi var. Sayın İsmet YILMAZ daha 8 ay önce yaptığı açıklamada “Ülkemizde meslek okullarına gidenlerin oranının % 43 olduğunu ancak Bakanlığın hedefinin bu oranı % 60’a çıkarmak olduğunu” ifade etmişti. Yıllardır bu hedefi gerçekleştiremedik . Bu hedefi gerçekleştirmek için birçok çalışma yapıldı. Bunlara girmeyeceğim ama Devletin tüm bu çabalarını yerle yeksan edecek, bu şekilde bir açıklama yapılması hiç doğru değildi.
Böyle bir cümle kamuoyunu rahatlatmak için siyaseten söylenmiş olsa bile son derece yanlıştı. Çünkü bizim velilerimiz çocuklarının başarılarını , ilgilerini, yeterliklerini hiç dikkate almadan en iyi okullara gitmesini ister. İddia ediyorum, siz Fen Lisesini sınavsız hale getirirseniz 1 milyon öğrenci ilk sırada Fen Lisesini tercih eder. Kimse benim çocuğum bu okulda başarılı olur mu diye düşünmez.
Bu gün Ortaöğretim Genel Müdürü Sayın Ercan TÜRK te yaptığı açıklamada hiçbir liseye yerleşemeyen çocukların sırf Anadolu Liselerini tercih ettiklerini belirtmiş ve yeni Aradolu Liseleri açarak, bazı okulların kapasitelerini artırarak, bazı meslek liseleri bünyesinde Anadolu Lisesi açarak (benim bildiğim kadarıyla birçok Anadolu lisesinin ikili eğitime geçirerek) Anadolu Liselerinde 58 bin kontenjan çıkarıldığını ve nakil sürecini buna göre işleteceklerini ifade etmiş. Bu durumu, geçmişte verilmiş yanlış bir sözün tutulma çabası olarak görüyorum.
Müsteşar Yardımcısı Sayın Muhterem KURT’un açıklamalarına göre zaten algoritma bozuldu, meslek lisesine gidecek, Anadolu Lisesine, Anadolu Lisesine gidecek öğrenci Meslek Lisesine gitti. Veli isteğiyle zaten her halükarda meslek lisesi talebinin az olacağı ve dengenin bozulacağı belliydi.
Beklenen oldu. Yerleştirme sistemi sonucunda Meslek lisesine giden öğrenci sayısı bu yıl iyice azaldı. Peki Devletin % 60 hedefi nereye gitti! Devlet doğru olanı yapmak zorundadır. Bu nedenle vatandaşın çocuğunun istediği okul türüne yerleştirileceği yanlışından en kısa sürede vazgeçilmelidir. Doğru bir geçiş sisteminin, vatandaşın çocuğunu istediği okula yerleştirilmesi değil, çocuğun niteliğine, yeterliklerine, bilgi ve becerisine uygun okula yerleştirilmesi olduğu velilere izah edilmelidir. Yeni sistem geliştirilirken velinin değil Devletin hedefleri gözetilmelidir.
Velilere sadece tercih sürecinde verilecek bir rehberlik asla yeterli olmayacaktır. Uygun bir yerleştirme için velilerin ortaokul boyunca sürece dahil edildiği bir yöneltme sistemi oluşturulmalıdır.
Sayın Bakanım, doğru olanın ne olduğunu hepimizden daha iyi biliyorsunuzdur. Bu mantıkla mesleki eğitim hedefine asla ulaşılamayacaktır. Siz siyasetçi değilsiniz. Herkesin gönlünü hoş etmek siyasetçi işidir. Siz Devletimizin ve çocuklarımızın geleceği için en doğru olanı yapınız. Yanınızda olacağız ve çalışmalarınıza desteğimiz sürecek.
Doğan CEYLAN
Maarif Müfettişi/Yönetim Bilimi Uzmanı